Προσχέδιο προϋπολογισμού με δύο σενάρια στην Κομισιόν

0
40

Tο υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στην Κομισιόν το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019, με δύο σενάρια για τις συντάξεις καθώς στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να μην εφαρμοσθούν οι μειώσεις.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με βάση το σενάριο που περιλαμβάνει την περικοπή των συντάξεων το 2019, το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 4,2% του ΑΕΠ, ενώ στο σενάριο που δεν προβλέπει τις περικοπές ούτε και τα αντίμετρα το πρωτογενές πλεόνασμα υπολογίζεται σε 3,6% του ΑΕΠ.

Στο προσχέδιο αποτυπώνεται η πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει από το 2019 τα θετικά μέτρα που έχει εξαγγείλει ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Εκτός από τη μη περικοπή των συντάξεων στα θετικά μέτρα περιλαμβάνονται η μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά 10% το 2019, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, η χορήγηση στεγαστικού επιδόματος, η σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 25% σε ορίζοντα τετραετίας, η μείωση κατά 5% του φόρου στα μερίσματα (από 15% σε 10%), η επιδότηση στις ασφαλιστικές εισφορές για τους νέους εργαζομένους καθώς και οι προσλήψεις 4.500 καθηγητών παράλληλα με τη μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων 3.000 εργαζόμενων στο πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι.

Πηγή: ΑΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here