Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης καταθέτει η ΝΔ την Παρασκευή

0
113

Νέο γύρο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση ανοίγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη συμφωνία για τη «Βόρεια Μακεδονία». Την Παρασκευή αναμένεται να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης για το «Βόρεια Μακεδονία».
Για την κίνηση αυτή είχε προϊδεάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν κατά τη συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο ανέφερε πως «ο Αλέξης Τσίπρας δεν διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση να υπογράψει αυτή τη συμφωνία από τη στιγμή που ο κυβερνητικός του εταίρος έχει τεθεί ξεκάθαρα ενάντια σε αυτή τη συμφωνία». Πρόσθεσε δε, πως: «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση, η οποία είναι πρωτοφανής για την ελληνική συνταγματική ιστορία. Ένας πρωθυπουργός, ο οποίος δεν έχει ξεκάθαρη κοινοβουλευτική εντολή, να έχει πρόθεση να δεσμεύσει τη χώρα και να δημιουργεί μια πραγματικότητα, η οποία στη συνέχεια δεν θα μπορεί να αλλάξει».

Για να είναι έγκυρη η πρόταση μομφής θα πρέπει να την υπογράφουν 50 βουλευτές και οι πληροφορίες θέλουν τη ΝΔ να έχει κινήσει τις διαδικασίες για την συλλογή αυτών των υπογραφών.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί έχει ως εξής:
Αφού κατατεθεί η πρόταση μομφής παύουν όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες κι είναι στην ευχέρεια της κυβέρνησης για το αν θα ξεκινήσει αμέσως η συνεδρίαση για τη συζήτηση της πρότασης μομφής ή θα ξεκινήσει μετά απο δύο ημέρες.
Βάσει της παραγράφου 3 του άρθρου 142 ορίζεται ρητά πως « η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας». Έτσι, η συνεδρίαση αν ξεκινήσει την Παρασκευή θα ολοκληρωθεί έως τα μεσάνυχτα της Κυριακής ή αν ξεκινήσει την Δευτέρα θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 142 του Κανονισμού της Βουλής: «Η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύo ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με oνoμαστική ψηφoφoρία».

Εφόσον η πρόταση κατατεθεί την Παρασκευή θα συζητηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Δετέρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here