Πρωτογενές πλεόνασμα υπάρχει. Λεφτά ποιος θα πάρει;

8
91

Ο όρος μπήκε στην πολιτική σκηνή για να αποτελέσει το “κλειδί” της κάλπης που έρχεται. Η Ελλάδα έχει για πρώτη φορά “πρωτογενές πλεόνασμα”. Δεν το λέει μόνο η κυβέρνηση (η οποία έχει και κάθε λόγο), το επιβεβαιώνει η Κριστίν Λαγκάρντ, η επικεφαλής του ΔΝΤ -του δανειστή μας, που όχι μόνο δεν έχει πεισθεί για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αλλά σύμφωνα με κάποιους ετοιμάζεται για απεμπλοκή από το ελληνικό πρόγραμμα. Άρα το πλεόνασμα υπάρχει, είναι εδώ.

Ακόμη και οι πιο αυστηροί κριτές παραδέχονται ότι η Ελλάδα το 2013 όχι μόνο πλήρωσε μισθούς , συντάξεις και λοιπές δαπάνες πλην τόκων , αλλά έχει και περίσσευμα. Πόσο είναι αυτό; Για την οικονομία της συζήτησης ας δεχθούμε ότι το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι ένα δισ.

Πώς θα μοιραστεί αυτό το πολύτιμο ένα δισ; Πώς θα ποτίσει μια άνυδρη , σχεδόν κατεστραμμένη από την ύφεση οικονομία ενώ το ποσό είναι ελάχιστο, περίπου 0,5% του ΑΕΠ ,και η αντοχή των πολιτών -και ειδικά εκείνων που δεν έχουν τη δυνατότητα να ξανακερδίσουν το χαμένο έδαφος- έχει προ πολλού εξαντληθεί;

Σε αυτή τη συζήτηση υπάρχουν τρεις απόψεις. Η πρώτη της κυβέρνησης, και κυρίως της ΝΔ, είναι να διανεμηθεί το πλεόνασμα σε χαμηλοσυνταξιούχους, ένστολους και ενδεχομένως δικαστικούς. Το επιχείρημα είναι ότι θα δοθεί σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες η αίσθηση ότι ο κατήφορος τέλειωσε και συγχρόνως θα επιβραβευθεί η προσφορά τους.

Οι επικριτές αυτής της άποψης βλέπουν ότι η ΝΔ, μέσα από τη συγκεκριμένη κατανομή, επιχειρεί να… γλυκάνει τους πελάτες της ενόψει εκλογών. Την ίδια διάσταση βλέπουν και όταν το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να υποστηρίζει ότι μέρος του πλεονάσματος πρέπει να καταλήξει στους αγρότες.

Η δεύτερη άποψη είναι αυτή που δημοσίως διατύπωσε, κυρίως, η ΔΗΜΑΡ. Το πλεόνασμα να ανακουφίσει περίπου 900 χιλιάδες οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Εκεί ο αντίλογος είναι πρώτα οικονομικός, καθώς διεθνώς η αύξηση των επιδομάτων δεν αποτελεί κίνητρο για την εύρεση εργασίας και ούτε θέσεις εργασίας δημιουργεί. Η κυβέρνηση δεν θα το κάνει και γιατί, προφανώς, ξέρει ότι οι απελπισμένοι αποτελούν δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ και πως μόνο δίνοντας δουλειά, έστω και με τη μορφή μαθητείας, μπορεί να έχει μια ελπίδα να πείσει ορισμένους ότι το κλίμα αλλάζει.

Η τρίτη εκδοχή της κατανομής του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι απολύτως απρόσωπη. Το περίφημο ένα δισ θα μπορούσε να πάει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και να χρησιμοποιηθεί ως καταλύτης για την επανεκκίνηση της οικονομίας , μια και με βάση τους πιο συγκρατημένους υπολογισμούς όταν επενδύεις 1 ευρώ σε αυτή την κατεύθυνση παράγεις 5.Μια άλλη προσέγγιση της ίδιας σχολής σκέψης είναι το 1 δισ να μοιρασθεί σε ελάφρυνση φόρων από τα ακίνητα που θα δώσει έτσι, συμβολικά, την αίσθηση της αρχής του τέλους της αφαίμαξης σε όλους του Έλληνες και σε δράσεις με υψηλό πολλαπλασιαστή ταυτόχρονα.

Παρά το δυναμικό χαρακτήρα της συζήτησης η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει αποφασίσει να μοιράσει το πλεόνασμα σε αυξήσεις μισθών και συντάξεων. Η ανάγκη να υπάρξει απόδειξη τον Απρίλιο πως φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ, είναι πρόδηλη. Η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτήρισε την ευρωκάλπη, Δημοψήφισμα, και η κυβέρνηση ρίχνει στη μάχη το βαρύ όπλο των παροχών, έστω και αν δεν χρησιμοποιείται η λέξη για να μην ενοχληθούν οι δανειστές.

Η κατανομή του πλεονάσματος παραμένει, ωστόσο, μια σπουδαία ευκαιρία. Και η κυβέρνηση θα προσέφερε μεγαλύτερη υπηρεσία στον τόπο εάν το χρησιμοποιούσε ως μοχλό για να ανοίξει την πόρτα της νέας εποχής. Ανάλογες υπηρεσίες θα προσέφερε και η αξιωματική αντιπολίτευση αν κατ’ αρχήν παραδεχόταν την ύπαρξη του πλεονάσματος και μετά, με ψυχραιμία, διεκδικούσε την εξουσία δίνοντας την αίσθηση της συνέχειας της χώρας.

Τώρα, όμως, που η αβεβαιότητα κυριαρχεί, το εθνικό πλεονέκτημα του πλεονάσματος κινδυνεύει να χαθεί στη ρωγμή του χρόνου ανάμεσα στις ευρωκάλπες και τις εθνικές εκλογές.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΟ Γιώργος δήλωσε «παρών» στην κορύφωση της Αποκριάς
Επόμενο άρθροΗ μαγική «μασκαρεμένη Παρασκευή» της νιότης μου
Η δημοσιογράφος Μαρία Σπυράκη γεννήθηκε στη Λάρισα και σπούδασε χημικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μετά το πτυχίο της συνέχισε τις σπουδές της στο Λονδίνο στο LSJ, με αντικείμενο "ΜΜΕ και Ειδήσεις", και αργότερα στο πανεπιστήμιο της Μάλτας, με αντικείμενο τη "Διεύρυνση της ΕΕ". Παρακολουθεί από το 2009 στο ΚΕΚ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών τους κύκλους "Σύμβουλος Διαχείρησης Κρίσεων» και η "Οικονομική Κρίση του 2010". Από το 1992 έχει εργασθεί στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΣΚΑΙ, STAR, ALTER και τώρα εργάζεται στο MEGA. Επίσης έχει εργασθεί στις εφημερίδες "Επενδυτής", "Εξουσία" και "Θεσσαλονίκη", ενώ τώρα συνεργάζεται με τον Αγγελιοφόρο" και την "Ημερησία του Σαββάτου". Έχει ασχοληθεί με το ελεύθερο ρεπορτάζ, έχει συμμετάσχει σε αποστολές στη Νοτιαανατολική Ευρώπη (Σκόπια, Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία - Μαυροβούνιο). Από το 1998 ασχολείται με το πολιτικό ρεπορτάζ. Εχει εργασθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στον τομέα της Ενημέρωσης, και στο γραφείο του Σταύρου Δήμα την περίοδο 2004-2009, που ήταν Επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ. Είναι παντρεμένη με τον πανεπιστημιακό Στράτο Στυλιανίδη και έχουν δύο παιδιά.

8 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εντέλει ποτε δεν πρόκειται να μάθουμε από τα λάθη μας.Σε τρις μήνες θα έχουμε εκλογές, λεφτά υπάρχουν,ποιοι θα τα πάρουν?
  Τα ΜΜΕ k κυβέρνηση κάθε μέρα μοιράζουν το χρήμα, αλλα κανεις δεν αναφέρεται πως θα επενδύσουμε στο μέλλον τις ανάπτυξης με πρόγραμμα εργασιακού σχεδιασμού k όχι να μοιράζουν (στο σήμερα τα τρώμε, αύριο βλέπουμε).
  Η χωρα χρειάζεται να σιγουρέψει το αύριο, η εργασία θα φέρι χρήμα στην αγορά, τα έσοδα, το κέρδος του αύριο σε πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα επιτρέψει να επαναληφτεί το χτες.
  κατά τα αλλα όλοι είναι πατριώτες!!!
  Πάγωμα στο μοιράζω, σχηματισμός νέας ανταγωνιστικής οργανωμένης ανάπτυξης κατόπιν αληθινής περιουσιακής εγγύησης χωρίς να χάσουμε την διαχείριση του πλούτο τις χώρας από τα χερια μας. Τιμωρία, κατάσχεση στα λαμόγια τις διαφθοράς.

 2. Μάλιστα.Αυτοί που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη αυτού του περίφημου πρωτογενούς πλεονάσματος ενώ το ποσό που η χώρα χρωστάει γιγαντώνεται παρ’όλες τις θυσίες μας(μεταφορικά και κυριολεκτικά),γιατί δεν είχαν φροντίσει-προνοήσει να το έχουν ήδη κατανέμει εκεί που θεωρούν ορθότερα;
  »Παρά το δυναμικό χαρακτήρα της συζήτησης η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει αποφασίσει να μοιράσει το πλεόνασμα σε αυξήσεις μισθών και συντάξεων.»Ελάτε κα Σπυράκη,πείτε την αλήθεια…το παραμύθι πλέον δεν έχει πρόβατα αλλά μόνον κακούς λύκους!!!Τα πρόβατα γίνανε ανα-γνώστες πλέον…

 3. 1. Καταπληκτικό επιχείρημα για την ύπαρξη του πλεονάσματος. Το είπε και η Λαγκάρντ (ενώ ετοιμάζεται να την κοπανήσει). Άρα υπάρχει. Υπάρχουν όμως και τουλάχιστον 300.000 συνταξιούχοι που λαμβάνουν το 30% της σύνταξης τους. Το υπόλοιπο που τους οφείλει το κράτος, αντιπροσωπεύει ποσό διπλάσιο του πλεονάσματος που παπαγαλίζει ο σύγχρονος Νέρωνας της χώρας. Και αυτή έναι μόνο μια από τις επιμελώς κρυμένες οφειλές του Δημοσίου προς τους πολίτες, κρυμένες ώστε τα ελλέιματα να μεταμορφώνονται σε πλεονάσματα, χάρη στο μαγικό ραβδί της κάλπης.

  2. Αφού λοιπόν δεν υπάρχει πλεόνασμα γιατί να συζητάμε ποιος θα το πάρει. Όμως έχει μια σημαδία μεγάλη αυτή η συζήτηση περί του ανύπαρκτου. Γιατί με βάση τον αέρα κοπανιστό, αποδεικνύεται ότι αυτός που παίζει τον πρωθυπουργό, εκτος των άλλων προσόντων που διαθέτει, έιναι και ο μεγαλύτερος σύγχρονος Μαυρογιαλόύρος με δεκάδες Γρούεζες δίπλα του και ένα κόμμα βγαλμένο από τις πιο ένδοξες μετεμφυλιακές καταβολές του. Που θα μοιράσει το (ανύπαρκτο) πλεόνασμα; Στη κομματική του πελατεία. Τους συνταξιούχους της κοινωνικής αρτηριοσκλήρωσης και τους ένστολους (διάβαζε ένοπλους), δηλαδή το σιδερένιο χέρι που τον βοηθά για να εφαρμόζει την πολιτική της εξαθλίωσης. Τίποτα όμως δεν τον σώζει πια. Το τέλος τους έρχεται γοργά και οδυνηρά.

 4. Κ. Σπυράκη ,έχω την αίσθηση ότι είστε αρκετά έξυπνη,πως γίνετε να έχει πλεόνασμα μια χώρα που δεν παράγει τίποτα;;;;;;Δηλαδή εάν εσείς η εγώ δεν δουλέψουμε και είμαστε χρεωμένοι μπορούμε να έχουμε πλεόνασμα;;;Γιατί όχι θα μου πείτε, αφού το λέει ο πρωθυπουργός και οι δημοσιογράφοι πρέπει να το πιστέψουμε!!! Εδώ γελάμε !!Ένα περίεργο πράγμα σε αυτήν τη χώρα :όλοι φταίνε και όλοι πρέπει να πληρώσουν εκτός απο τους πολιτικούς και δημοσιογράφους……Και μιάς και εχεις την απορεία ποιός θα πάρει τα λεφτά να σου πώ : οι πολιτικοί και εσείς…οι υπόλοιποι ξέξεις τη θα πάρουμε…..Δεν περιμένω απάντηση γιατί δεν σας ενδιαφέρει,,, έσεις πρέπει να τα γράψετε αυτά γιατι πάντα κάποιος θα σας πιστέψει,υπάρχουν ακόμα κοροϊδα!!!Εξ`άλου γ`αυτο πληρώνεστε !!!

 5. κα. Σπυράκη τα άρθρα σας πάντα συνοδεύονται από εκτενές ρεπορτάζ: ειδικά αυτό » …το είπε και η Λαγκάρντ» δεν αφήνει καμμία αμφιβολία για την εγκυρότητα των λεγομένων σας. Λογικά λοιπόν, το ερώτημα μετατίθεται στο: «Ποιός όμως θα τα πάρει;». Πιστεύω ότι γνωρίζετε ήδη την «απάντηση», την οποία και θα δώσετε σε μελλοντικό άρθρο σας. Τα θερμά μου συγχαρτήρια, εκ των προτέρων.

 6. για ποιο πλεονασμα μιλατε οταν χρωσταει η κηβερνηση σε 1000αδες χαζους που πηγανε και επενδησανε στην ελλαδα?????για τα φοτοβολταικα μιλαω….ογδοος μηνας μεσα????ποιο πλεονασμα???5 τεβε μεσα

 7. Δωσε μου το Ψωμακι σου να σου δωσω μια μπουκια. ποιο πλεονασμα; και την μανα μου να βαλω θα κανει τετοιο πλεονασμα. Σου παιρνω το σακακι και σου δινω στριγκακι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here