«Πυρά» Κοτζιά κατά Νίμιτς: Δεν είσαι αρμόδιος να μιλάς για εμάς

0
95

Με μία ανακοίνωση σε αυστηρή γλώσσα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ασκεί σφοδρή κριτική στον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για την ονομασία των Σκοπίων με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Όπως τόνισε ο υπουργός, είχε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του και με αυστηρότητα του τόνισε ότι δεν είναι αρμόδιος να μιλά για «το ποια είναι η πολιτική της Αθήνας αλλά ούτε και να την περιγράφει και μάλιστα με τρόπο λανθασμένο».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Νίμιτς σε συνέντευξή του στο Euronews είπε μα σαφήνεια ότι το θέμα της εθνικής ταυτότητας των Σκοπιανών δεν βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, περιορίζοντας την όλη συζήτηση στο ζήτημα της ονομασίας.

Προχθές, παρουσία του Σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών, Ντιμιτρόφ, αιφνιδίασε λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει θέσει θέμα ταυτότητας. «Δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο», τόνισε.

Στη συνέντευξή του επανήλθε λέγοντας: «Όλα τα έθνη έχουν τη δική τους αντίληψη για την ταυτότητα τους και το να διαταραχθεί αυτό είναι δύσκολο για κάποιον να το αποδεχθεί. Τα θέματα που είναι υπό διαπραγμάτευση έχουν να κάνουν με το όνομα της χώρας».

Αναλυτικά η δήλωση του ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά:

«Χαιρετίζω τη σημερινή δήλωση της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ανταποκρινόμενος στο ρόλο της Εκκλησίας, απηύθυνε έκκληση για νηφαλιότητα και αυτοσυγκράτηση, ώστε να αντιμετωπισθεί το κρίσιμο και λεπτό αυτό θέμα ειρηνικά και με σύνεση.
Είχα σήμερα το βράδυ μακρά συνομιλία με τον Προσωπικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μ. Νίμιτς που επέστρεψε από τα Σκόπια. Του υπογράμμισα με σαφήνεια και αυστηρότητα ότι δεν είναι αρμόδιος να ομιλεί για το ποία είναι η πολιτική των Αθηνών, αλλά ούτε και για να την περιγράφει και μάλιστα με τρόπο λανθασμένο.
Με βάση την ενημέρωση που είχα για τις συζητήσεις που είχε o κ. Νίμιτς στα Σκόπια, διατύπωσα με την μέγιστη σαφήνεια ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνον σε συνέχεια των συμφωνηθέντων στο Νταβός. Άλλωστε, κάθε καλοπροαίρετη διαπραγμάτευση γίνεται βάσει των συγκλίσεων που έχουν ήδη επιτευχθεί»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here