Ραγδαίες εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ: Ρήξη Γεννηματά – Βενιζέλου

0
62

Η απόφαση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής να προτείνει στο νΕυάγγελο Βενιζέλο την τελευταία τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και να τοποθετήσει στην πρώτη θέση τον Γιώργο Καμίνη ήταν η αιτία που πυροδότησε ραγδαίες εξελίξεις στην παράταξη.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός είχε διαμηνύσει ότι δεν σκοπεύει να κατέβει με σταυρό και έτσι η απόφαση της κυρίας Γεννηματά ήταν ενδεικτική της αποπομπής του. Οι δυο τους οριστικοποίησαν το «διαζύγιο» σε συνάντηση που είχαν το μεσημέρι του Σαββάτου στα γραφεία του ΚΙΝΑΛ.

Αμέσως μετά ο κ. Βενιζέλος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατηγόρησε τη Φώφη Γεννηματά ότι παίζει το παιχνίδι του Αλέξη Τσίπρα και ότι έτσι το ΚΙΝΑΛ καθίσταται ουρά του ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυρία Φώφη Γεννηματά ζήτησε να συναντηθούμε σήμερα. Στη συνάντηση μας μου είπε πως θεωρεί ότι έχουμε διαφορές ως προς τη γραμμή του ΚΙΝΑΛ, ότι είχε υποθέσει πως επιθυμώ να διαδραματίζω ένα ευρύτερο ρόλο και ότι σε κάθε περίπτωση έχει δεσμευθεί να τοποθετήσει στη θέση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΚΙΝΑΛ άλλο πρόσωπο. Μου είπε επίσης ότι δεν θα ήθελε να φανεί ότι δεν στηρίζω εκλογικά το ΚΙΝΑΛ και ως εκ τούτου η τελευταία θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας θα μπορούσε να καλυφθεί από εμένα.

Ευχαρίστησα την κυρία Γεννηματά γιατί αντιλαμβάνεται το ρόλο μου ως ευρύτερο, αυτό όμως αντιφάσκει με την πρόταση της για τη συμμετοχή μου στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας. Εξέφρασα τη βεβαιότητα μου ότι αντιλαμβάνεται πλήρως τις πολιτικές συνέπειες της επιλογής της. Δεν της ευχήθηκα καλή επιτυχία σε ένα σχέδιο που καθιστά το ΚΙΝΑΛ ουρά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την ευχαρίστησα γιατί θα έχω πλέον τη δυνατότητα, χωρίς κομματικές δεσμεύσεις, να υπερασπιστώ δυναμικά τις θέσεις μου για το μέλλον της Πατρίδας».

Μετά τη ρήξη, στελέχη του ΚΙΝΑΛ που πρόσκεινται στον Ευάγγελο Βενιζέλο άρχισαν να αποχωρούν. Πηγές από το περιβάλλον του Κώστα Σημίτη αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι σοκαρισμένος από αυτές τις εξελίξεις. Παράλληλα, φούντωσαν οι φήμες που θέλουν τον κ. Βενιζέλο να εντάσσεται στις λίστες της ΝΔ αν και από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διέψευδαν το ενδεχόμενο αυτό όπως επίσης και από το περιβάλλον του κ. Βενιζέλου.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε: «Ήταν μία εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη που θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί και δεν βοηθάει μία ημέρα πριν τις αυτοδιοικητικές και ένα μήνα πριν από τις εθνικές εκλογές. Αυτή την κρίσιμη στιγμή χρειαζόμαστε ενότητα ώστε να αγωνιστούμε όλοι μαζί για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η ενότητα όμως σφυρηλατείται με τον σεβασμό στις ιδέες, στη δημοκρατική λειτουργία αλλά και την ιστορία της παράταξης και των προσώπων που πρωταγωνίστησαν στις κρίσιμες καμπές της. Οφείλουμε όλοι μας να σεβαστούμε τη γνήσια αγωνία των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ για το παρόν και το μέλλον της Δημοκρατικής Παράταξης».

Επίσης, ο Μάνος Επιτροπάκης ανακοίνωσε πως αποσύρει την υποψηφιότητά του από το ΚΙΝΑΛ: «Μετά την αισχρή απόφαση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ να μην τοποθετήσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο επικεφαλής του Επικρατείας, είναι αυτονόητο πως όχι μόνο ΑΠΟΣΥΡΩ ΑΜΕΣΑ την υποψηφιότητα μου, αλλά θα δώσω και αγώνα για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα με κάθε μέσο. Πράσινη Δούρου, πράσινα ΚΚΕ και δεκανίκια του Τσίπρα εγώ δεν στηρίζω!», έγραψε σε ανάρτηση στα social media.

Πάντως, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη δικαιολόγησαν την απόφαση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ λέγοντας σε ανακοίνωση: «Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά επέλεξε τον Γιώργο Καμίνη, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας για να σηματοδοτήσει πολιτικά τη σταθερή απόφαση για τη διεύρυνση του χώρου και την ενίσχυση του νέου πολιτικού φορέα ώστε να κυριαρχήσει στον προοδευτικό χώρο.

Απόφαση που ανοίγει μια τεράστια πόρτα για όλους τους προοδευτικούς πολίτες που έχουν απογοητευθεί από την πολιτική του Σύριζα για να συνταχθούν με το Κίνημα Αλλαγής στις επόμενες εκλογές. Για να ηττηθεί οριστικά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Η επιλογή του Γιώργου Καμίνη με τα πολιτικά χαρακτηριστικά της, θα συμβάλλει σημαντικά σε αυτό.

Στο πλαίσιο της σημερινής της συνάντησης με τον πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο του ζήτησε να εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο θα υπηρετηθεί η ενότητα και η δική του ενεργή παρουσία σε αυτή την κρίσιμη πολιτική αναμέτρηση. Η θέση του Ευάγγελου Βενιζέλου ήταν » πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας ή τίποτα». Όσοι επιλέξουν να είναι απόντες σε αυτήν την κρίσιμη μάχη διευκολύνουν απλά τον ΣΥΡΙΖΑ».

Η ίδια η κυρία Γεννηματά, το πρωί της Κυριακής, αφού άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα στο 100ο Δημοτικό Σχολείο της Αθήνας, τόνισε αναφερόμενη στο θέμα: «Λυπάμαι για την απόφαση του κ. Βενιζέλου να εγκαταλείψει την κοινή προσπάθεια σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή. Θα μπορούσε να προσφέρει πολλά από οποιαδήποτε θέση επιθυμούσε. Οι απόντες απλώς ενισχύουν τον ΣΥΡΙΖΑ». Όσο για το αν προσφέρθηκε στον κ. Βενιζέλο κάποια θέση στα ψηφοδέλτια του ΚΙΝΑΛ, η Φώφη Γεννηματά απάντησε καταφατικά. «Σε όποια περιφέρεια ήθελε με σταυρό».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here