Ράμα: Οι «Τσάμηδες» έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους

0
105

Επανέρχεται με θέμα Τσάμηδων ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει εδαφική διεκδίκηση εκ μέρους της χώρας.

Όπως τονίζει σε συνεντευξή του στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, «εδαφικό ζήτημα μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας δεν μπορεί να σταθεί» ενώ όσον αφορά στο ζήτημα των “Τσάμηδων” σημειώνει ότι «για εμάς εδώ στην Αλβανία υφίσταται μόνο ως θέμα στοιχειωδών δικαιωμάτων των Αλβανών συμπατριωτών μας που κάποτε ζούσαν στη χώρα και τίποτε ευρύτερο».

Και προσθέτει: «Ειλικρινά δεν πιστεύω ότι οποιοσδήποτε νουνεχής άνθρωπος θα διαφωνήσει με τη θέση ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να ταξιδέψουν και να επισκεφθούν την Ελλάδα ή ότι αυτοί και τα παιδιά τους πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν περιουσιακά δικαιώματα δια της δικαστικής οδού όπως κανονικά μπορεί κάθε Ευρωπαίος πολίτης».

Όπως επεσήμανε: «Μπορείτε να φανταστείτε σήμερα στην Ευρώπη του 21ου αιώνα ότι ηλικιωμένοι άνδρες και γυναίκες στην Αλβανία απαγορεύεται να εισέλθουν εντός των συνόρων της γειτονικής Ελλάδας επειδή οι ρίζες τους είναι από κάποια περιοχή της χώρας σας;».

Σύμφωνα με τον ίδιο οι δύο κυβερνήσεις είναι «κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα που θα είναι δίκαιη και για την Αλβανία και για την Ελλάδα». Σχετικά με το Σκοπιανό ο Αλβανός πρωθυπουργός δηλώνει ότι «μια σταθερή, δημοκρατική και ευημερούσα «Μακεδονία» (όπως και να λέγεται βάσει συμφωνίας) είναι σημαντικό για το μέλλον των λαών της, της περιοχής, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και για την Ελλάδα επίσης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here