Ροδι:ασπίδα για καρδιαγγειακά-καρκίνο

0
26

Από την αρχαιότητα το ρόδι ήταν σύμβολο ζωής, γονιμότητας και ευημερίας.Φημιζόταν για τις θεραπευτικές ιδιότητες του. Μέχρι και σήμερα συνεχίζει να αποτελεί σύμβολο καλοτυχίας και αφθονίας. Το έθιμο του σπασίματος του ροδιού σε γάμους γίνεται για να φέρει καλή τύχη και γονιμότητα στο ζευγάρι.

Πέραν αυτών, όμως, πολλές έρευνες δείχνουν ότι το ρόδι έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Αποτελεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών αλλά και βιταμινών (περιέχει μεγάλες συγκεντρώσεις βιταμίνης Α, C, E και φυλλικού οξέος). Ενα ρόδι καλύπτει κατά 40% την συνιστώμενη πρόσληψη σε βιταμίνη C και 25% του φυλλικού οξέως. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει είναι τανίνες, ανθοκυανίνες και ελλαγικό οξύ. Η αντιοξειδωτική ικανότητά του είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτή του κόκκινου κρασιού και του πράσινου τσαγιού!

Ερευνες έχουν δείξει ότι ο χυμός του ροδιού βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και έχει καρδιοπροστατευτική δράση. Μπορεί να συμβάλει στη μείωση της LDL χοληστερόλης. Μπορεί, ακόμη, να εμποδίσει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του μαστού σε ποσοστό 90%, ενώ το εκχύλισμά έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στον καρκίνο του εντέρου.

Εκτός από το φυσικό χυμό ροδιού στην αγορά κυκλοφορεί και συσκευασμένος χυμός. Ακόμη ένα άλλος τρόπος που μπορούμε να καταναλώσουμε το ρόδι είναι με τη μορφή αφεψήματος, σε νερό που βράζει δηλαδή, μπορούμε να προσθέσουμε φλούδια από ρόδι και να αφήσω να βράσουν για λίγα λεπτά.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΖούμε τα προεόρτια μιας νέας αναγέννησης;
Επόμενο άρθροΔεκαετία ήταν και πέρασε…
Η Ειρήνη Μπαμπαρούτση είναι Κλινική Διαιτολόγος και Αθλητική Διατροφολόγος, απόφοιτος του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου με Διδακτορικό τίτλο σπουδών στο τομέα της «Διατροφής & Άσκησης». Από το Σεπτέμβριο του 1999 είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων και μεταγενέστερα της Ελληνικής Εταιρίας Λιπιδολογίας και Αθηροσκλήρωσης και του Ε.Λ.Ι.Ο.Σ. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται ιδιαίτερα στο χώρο της Αθλητικής Επιστήμης της Διατροφής, παρέχοντας διατροφικές συμβουλές σε μερικούς από τους πιο διακεκριμένους Έλληνες αθλητές στίβου, όπως επίσης και σε αθλητές πολλών άλλων αθλημάτων. Από το 2001-2010 ήταν Διατροφολόγος της Εθνικής Ομάδας Στίβου (Σ.Ε.Γ.Α.Σ.), ενώ από το 2003 συνεργάζεται με τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο (Π.Γ.Σ.). Από το Φεβρουάριο του 2008 είναι επιστημονική υπεύθυνη του διαιτολογικού γραφείου ‘Θερμίδα’, ενώ από το 2001 συνεργάζεται με την πολυδύναμη διαιτολογική μονάδα “Medi Slim” στο Αγρίνιο. Κατά το χρονικό διάστημα 2002-2004 συνεργάστηκε με την Ελληνική ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία και με την Ομοσπονδία Ατόμων με αναπηρία. Ενώ από το 2007 συνεργάζεται με τους διαιτητές ποδοσφαίρου της Ε.Π.Ο. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει έντονη συγγραφική δραστηριότητα και συνεργάζεται με τα περιοδικά RUNNER, M-BIKE, Κ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, Τηλεθεατής και Forma, Elle. Έχει συμμετάσχει στα περισσότερα εθνικά και διεθνή συνέδρια Διατροφής και Αθλητικών επιστημών καθώς και σε αρκετά ερευνητικά προγράμματα στα πλαίσια της διδακτορικής της διατριβής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, κατά την οποία εκπόνησε 6 επιστημονικές δημοσιεύσεις. Τέλος έχει υπάρξει και η ίδια αθλήτρια Στίβου με εθνικές διακρίσεις σε σκυταλοδρομίες 4*400 m στην κατηγορία των Κορασίδων και Νεανίδων σε Πανελληνίους Διασυλλογικούς αγώνες το 1993.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here