Ρομά: Τους λένε έθνος εγκληματιών

0
75

Μπήκαμε στο 2011 και μαζί στην εξάμηνη Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση μίας χώρας της Ανατολικής Ευρώπης, στην ατζέντα της οποίας υπάρχει πολύ ψηλά το θέμα των Ρομά. Η Ουγγαρία, η οποία έχει αναλάβει την κυλιόμενη Προεδρία για το πρώτο εξάμηνο του έτους, έχει ανακοινώσει ότι θα ολοκληρώσει τη θητεία της έχοντας μία πολιτική για τους Ρομά, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν έχει καν λύσει το θέμα στο εσωτερικό της.

Πέραν αυτού, η Ευρωπαϊκή Ένωση επίσημα ανακοινώνει ότι ο πληθυσμός των Ρομά κυμαίνεται από 10 έως 12 εκατ. ανθρώπους, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως μία εθνική μειονότητα και όχι ως μία κοινωνική ομάδα με σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

Ακόμη και το γεγονός ότι δε γνωρίζουμε καν πόσοι είναι, καθιστά το εγχείρημα της Ουγγαρίας πρακτικά αδύνατο. Μόλις φέτος το καλοκαίρι ο Νικολά Σαρκοζί απέλασε από τη Γαλλία περισσότερους από 3.000 Ρομά, πράξη που καταδικάστηκε μεν, αλλά δε χαρακτηρίστηκε ποτέ ως ρατσιστική. Άλλωστε, η αιτιολογία του Νικολά ήταν τα υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας στους καταυλισμούς.

Σε κάποιες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ανάμεσά τους και η Ουγγαρία, στα χειρότερα εγκλήματα των τελευταίων ετών έχουν εμπλακεί Ρομά, με συνέπεια η εθνότητα αυτή με ρίζες ακόμη και από την Ινδία και ιστορία χιλιάδων ετών, να έχει χαρακτηριστεί ως εθνότητα εγκληματιών που ζουν εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, αναπαράγεται με ταχύτατους ρυθμούς, εισπράττει κοινωνικά επιδόματα, έχει τάσεις προς την πορνεία και κλέβει σίδερα… Όμως, είναι όντως έτσι;

Πριν από την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, στις ανατολικές χώρες είχε γίνει από τα κομμουνιστικά καθεστώτα μία προσπάθεια ένταξης των Ρομά στις τοπικές κοινωνίες με τον εξής πολύ απλό τρόπο: Χρησιμοποιώντας τους Ρομά ως ανειδίκευτους εργάτες σε οικοδομικές και άλλες εργασίες. Τα αποτελέσματα, μάλιστα, ήταν σχεδόν εντυπωσιακά. Η εγκληματικότητα είχε μειωθεί δραστικά, ενώ τα παιδιά πήγαιναν σχολείο και είχαν πρόσβαση στη δημόσια υγεία.

Σήμερα οι Ρομά αντιμετωπίζονται με απίστευτο ρατσισμό, ενώ ακόμη και στην Ουγγαρία που υπόσχεται να λύσει το θέμα, οι πολιτικοί ζητούν να σταματήσουν τα επιδόματα προς τους παρέχεται ως λύση στο πρόβλημα, καθώς -όπως είναι γνωστό- κάνουν πολύ περισσότερα παιδιά από το μέσο Ευρωπαίο! Βέβαια, ποιό πρόβλημα θα λύσει το κόψιμο των επιδομάτων, δεν ξέρει κανείς…

Το πιο περίεργο απ’ όλα είναι ότι στην Ευρώπη, η συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού αντιμετωπίζεται ως μία καθαρά εθνική μειονότητα (που είναι) με αυξημένη εγκληματικότητα, αλλά ποτέ ως μία κοινωνική ομάδα με δραματικά οικονομικά προβλήματα και τραγικά ποσοστά ανεργίας!

Οι Ρομά ανά την Ευρώπη, αλλά ακόμη περισσότερο στις ανατολικές χώρες, δεν πάνε σχολείο, δεν έχουν πρόσβαση στα νοσοκομεία, με συνέπεια το προσδόκιμό τους να είναι πολύ χαμηλότερο του μέσου Ευρωπαίου, να γίνονται καθημερινά αντικείμενο ρατσισμού, ενώ ακόμη και τα εγκλήματα στους καταυλισμούς –που εκτός από συχνά, συνήθως είναι και πολύ άγρια– σπάνια γίνονται αντικείμενο έρευνας από την αστυνομία.

Όλα αυτά συμβαίνουν και στην Ουγγαρία –χώρα με τουλάχιστον 700.000 Ρομά από τα 10 εκατ. πληθυσμού– οπότε και είναι να αναρωτιέται κανείς πώς αυτή η χώρα θα μπορέσει έστω και να καταθέσει έως την άνοιξη, όπως υποστηρίζει, ένα σχέδιο πολιτικής για τους Ρομά;

Εξάλλου, όποια απόφαση και αν ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η κάθε χώρα θα αντιμετωπίσει το θέμα με τον τρόπο που θέλει, όπως γίνεται άλλωστε σε κάθε ευρωπαϊκή πολιτική. Εκτός και αν αποφασιστεί να μπουν κάποιοι κανόνες που τουλάχιστον να στείλουν ένα πολύπαθο έθνος στα σχολεία… μήπως και αποκτήσουν μέλλον αυτοί οι άνθρωποι…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here