Ρωτάμε γιατί τα σπάνε ή απέχουν οι νέοι;

0
46

Νέα χρονιά, νέα γενιά… Νέοι και νέες της Ελλάδας, ευτυχισμένο το 2011! Μα, είμαστε ειλικρινείς όταν δίνουμε μια τέτοια ευχή στους νέους μας σήμερα; Με ποιά πραγματικότητα, με ποιά προοπτική, με ποιά προσδοκία, να είναι ευτυχισμένοι; Εμείς, οι γονείς τους, που με αγάπη αφειδώλευτη τους μεγαλώσαμε με όνειρα και οράματα για το μέλλον τους και φροντίσαμε να γίνουν άνθρωποι σωστοί, πού τους παραδώσαμε; Σε μια κοινωνία απάνθρωπη!

Είμαστε υπεύθυνοι. Εμείς, οι δάσκαλοί τους, που τους μορφώσαμε, τους παιδέψαμε για να γνωρίσουν τη γοητεία της Επιστήμης, της Τέχνης, των Γραμμάτων, πού τους οδηγήσαμε; Σε μια συνεχή και οδυνηρή αναζήτηση ταυτότητας !

Είμαστε υπεύθυνοι. Εσείς οι πολιτικοί, οι εμπνευσμένοι ηγέτες της χώρας μας, που χαράζετε την πολιτική σας για τους νέους χωρίς αυτούς για αυτούς, πού αλήθεια τους οδηγείτε; Δεν αφουγκράζεστε την αγωνία, την ανασφάλεια, τα αδιέξοδα που τους ταλανίζουν; Δεν έχετε αναρωτηθεί γιατί οι νέοι είναι τόσο «κουλ» ή τόσο βίαιοι; Έχουν πιστέψει, αλίμονο, ότι τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει, και αυτό που υπάρχει δεν τους εμπνέει. Τί να ελπίζουν, όταν καθημερινά απαξιώνεται συθέμελη η πολιτεία μέσα στην οποία έχουν ανατραφεί, και την οποία σεις έχετε εκθρέψει;

Φευ, χωρίς όραμα, αγώνας δεν νοείται. Χωρίς όνειρα ο νέος δεν ζει! Πού κατευθύνετε, λοιπόν, σεις τους νέους; Τί τους υπόσχεστε για το μέλλον τους; Δια βίου… παίδεψη και ανεργία σε συνδυασμό με ζήλο για τη μεγάλη ανατροπή;

Είστε κατεξοχήν υπεύθυνοι…

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΓιατί συνεχίζεται το ράλι των spreads
Επόμενο άρθροΤα σύνορα της πολιτικής βίας
Η Στέλλα Πριόβολου είναι ομότιμη καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ελληνική, γαλλική και ιταλική φιλολογία και είναι διδάκτωρ των πανεπιστημίων Αθηνών και Ρώμης. Καθηγήτρια Λατινικής-Ιταλικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ελληνορωμαϊκές -Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Ιστορία και Πολιτισμός". Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και συγγραφέας πολλών μελετών. Η έρευνά της τα τελευταία χρόνια έχει ως αντικείμενο το θεατρικό έργο του Dario Fo και τη σχέση του με τη λατινική λογοτεχνία του Μεσαίωνα. Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής είναι τα τρία βιβλία από τις εκδόσεις Περίπλους: 1. "Dario Fo, ένας σύγχρονος goliardus", (2001) 2. "Dario Fo, venticinque monologhi per una donna: La Medea", (2005) 3. "Rosa Fresca Aulentissima, το μεσαιωνικό ερωτικό ποίημα με το μάτι των φιλολόγων και του Νομπελίστα Dario Fo", (2010). Το ποίημα αυτό μεταφράστηκε στην ελληνική με την επιχορήγηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας. Από το 1994 μέχρι το 2001, Αντιπρόεδρος του Ι.Κ.Υ. και υπεύθυνη για το κοινοτικό πρόγραμμα "Σωκράτης". Επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων ξένων γλωσσών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμων Γ.Γ.Ε.Τ. για την κινητικότητα των σπουδαστών. Τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 2000-2001. Από το 2001-2004 Ειδική Γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο ΥΠΕΠΘ, Πρόεδρος της Επιτροπής στήριξης των Εδρών Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και εθνική εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών 2001. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας( Σ.Ε.Π.Ι.) και Γ. Γραμματέας της Societe Europeenne de Culture στην Ελλάδα.Από το 2008 μέχρι το 2010, αναπληρώτρια πρόεδρος Τμήματος Σλαβικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.Έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του Ιταλικού κράτους CAVALIERE al merito della Repubblica Italiana, 2002. Εχει τιμηθεί για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα και τον πολιτισμό από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας, 2007 και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Χίου για τον ίδιο λόγο, 2007. Αναπτύσσει επί χρόνια πολιτική δραστηριότητα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ως μέλος της Κ.Ε. και σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο του Ευρωκοινοβουλίου το 1999.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here