Το ξύπνημα της Ροζέτας 31 μήνες μετά…

0
30

Την επανενεργοποίηση του ευρωπαϊκού διαστημικού σκάφους Ροζέτα, το οποίο βρίσκεται 800 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από την Γη και ήταν  σε κατάσταση προσωρινής νάρκης από το 2011. ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA).

Προ 10ετίας η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία ανέθεσε στην Ροζέτα την εξερεύνηση του μακρινού κομήτη που ονομαζόταν «67Π-Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο», ωστόσο η Ροζέτα βρισκόταν σε κατάσταση προσωρινής νάρκης από το 2011, αφού δεν μπορούσε να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες.

Πλέον, πρέπει να προετοιμαστεί για τη συνάντησή του με τον κομήτη, έναν όγκο από πάγο διαμέτρου 4 χιλιομέτρων.

Το «ξύπνημα» του σκάφους είχε προγραμματισθεί για τη Δευτέρα στις 12:00 (ώρα Ελλάδας) όμως το πρώτο σήμα, μετά μια μακρά αυτοματοποιημένη διαδικασία, δεν έφθασε στη Γη παρά στις 20:18 ώρα Ελλάδος.

Το σήμα έλαβε ο σταθμός της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας NASA στο Γκόλντστοουν των ΗΠΑ και επιβεβαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στο Ντάρμστατ, ενώ το «ξύπνημα» του σκάφους ανακοινώθηκε με μήνυμα που αναρτήθηκε στο λογαριασμό της ESA στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter @ESA_Rosetta: «Γεια σου, κόσμε!»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here