Σάλος με τις πιθανές αποφυλακίσεις Κουφοντίνα, Γιωτόπουλου, Ξηρού

0
78

Δικαίωμα απόλυσης από τις φυλακές σε πολυισοβίτες, ακόμη και στους καταδικασμένους και αμετανόητους δολοφόνους της 17 Νοέμβρη δίνει ο νέος Ποινικός Κώδικας, που ψηφίστηκε μετά τις ευρωεκλογές και τέθηκε σε ισχύ από από την 1η Ιουλίου. Ακόμη και ο Δημήτρης Κουφοντίνας και ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος μπορούν να υποβάλουν αίτημα αποφυλάκισης, μιας που έχουν παραμείνει στη φυλακή για πάνω από 16 χρόνια, όπως προβλέπεται. Ο νέος Κώδικας στο άρθρο 110Α δεν εξαιρεί τους καταδικασμένους για τρομοκρατία πολυισοβίτες από την απόλυση με όρους, ούτε τους εξαιρεί από την κράτηση στο σπίτι με «βραχιολάκι» κάτι που ίσχυε με τον προηγούμενο νόμο. 

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας έχει καταδικαστεί σε 11 φορές ισόβια, κρατείται στις αγροτικές φυλακές του Βόλου και θα μπορεί να στις αρχές Σεπτεμβρίου να ζητήσει να αποφυλακιστεί. Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος έχει 17 φορές ισόβια, ο Χριστόδουλος Ξηρός 6 φορές ισόβια, ο Σάββας Ξηρός 5 φορές ισόβια και ο Βασίλης Τζωρτζάτος 4 φορές ισόβια.

Δικαστές και εισαγγελείς εξηγούν ότι η νέα κυβέρνηση θα μπορέσει να περιορίσει τις διατάξεις αυτές αν ψηφίσει ρυθμίσεις με δικονομικές προϋποθέσεις που θα εμποδίζουν στην πράξη τους καταδικασμένους για τρομοκρατία να βγουν.

Πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου υποστηρίζει ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας φέρνει βαρύτερη αντιμετώπιση των πολυισοβιτών και τονίζει ότι για να γίνει δεκτό ένα αίτημα αποφυλάκισης πρέπει να υπάρχει απόφαση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του: «Τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν, σύμφωνα με τα οποία πολυισοβίτες για τρομοκρατία θα μπορούν να αποφυλακιστούν με βάση το νέο Ποινικό Κώδικα, είναι πρόχειρα, ψευδή και επιχειρούν να εμπλέξουν την μεταρρύθμιση των ποινικών κωδίκων στην προεκλογική αντιπαράθεση. Η αντιμετώπιση των πολυισοβιτών με τον νέο Ποινικό Κώδικα, είναι βαρύτερη απέναντι σε όλες τις κατηγορίες εγκλημάτων. Ενδεικτικά, με τον παλιό Ποινικό Κώδικα όποιος είχε περισσότερες καταδίκες ισόβιας κάθειρξης, έπρεπε να παραμείνει στη φυλακή για 19 έτη, ενώ με τον νέο ποινικό κώδικα 25 έτη. Παράλληλα, σύμφωνα με το άρθρο 7 του ΠΔ. 62/2014 δεν εμπίπτουν στην πιλοτική εφαρμογή του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης όσοι έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη. Συνεπώς, σήμερα, δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη ο εν λόγω θεσμός στις περιπτώσεις που αφορούν τα προκείμενα δημοσιεύματα. Πέραν αυτού, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι κανένα αίτημα αποφυλάκισης από μόνο του δεν μπορεί να οδηγήσει σε αυτή, αφού απαιτείται απόφαση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου, που κρίνει τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here