Σάλος στη Βρετανία -Λουκέτο στη Βουλή από τον Μπόρις Τζόνσον για Brexit χωρίς συμφωνία

0
102

Ο Μπόρις Τζόνσον κλείνει αιφνιδιαστικά τη βρετανική Βουλή για να εμποδίσει τους βουλευτές να αποτρέψουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου. Μίλησε με τη βασίλισσα Ελισάβετ και της ζήτησε να ανασταλεί η κοινοβουλευτική περίοδος κατά την διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας του Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, δηλαδή δύο εβδομάδες πριν από την 31η Οκτωβρίου.

«Οι βουλευτές θα έχουν όλο τον χρόνο να συζητήσουν», υποστήριξε ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky. Η δήλωσή του προκάλεσε πτώση της λίρας και σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν μίλησε για «σκάνδαλο και απειλή προς τη δημοκρατία» και έστειλε επιστολή στη βασίλισσα, στην οποία εκφράζει σοβαρή ανησυχία για την κίνηση του Μπόρις Τζόνσον και ζητά συνάντηση μαζί της. Ανάλογη επιστολή στην Ελισάβετ έστειλε και το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

BBC Politics

@BBCPolitics

 

“We’re not going to wait until October 31 before getting on with our plans»

Boris Johnson says the move to suspend Parliament will still provide “ample time… for MPs to debate the EU, to debate and all the other issues”https://bbc.in/2ZmiIcx 

Embedded video

552 people are talking about this

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου δήλωσε ότι «η ενέργεια αυτή αποτελεί μία συνταγματική αγριότητα. Οποιον μανδύα και να ενδυθεί, είναι εκτυφλωτικά προφανές ότι στόχος της αναστολής τώρα είναι να εμποδισθεί το Κοινοβούλιο να συζητήσει το Brexit και να εκπληρώσει το χρέος του», όπως μετέδωσε το BBC..

«Λοιπόν φαίνεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να κλείσει το Κοινοβούλιο για να περάσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Εάν οι βουλευτές δεν συνασπισθούν για να τον σταματήσουν, η σημερινή ημέρα θα μείνει στην Ιστορία ως μία σκοτεινή ημέρα για την δημοκρατία του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε η Νίκολα Στέρτζον, πρωθυπουργός της Σκοτίας.

 «Ο Μπόρις Τζόνσον έριξε το γάντι στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Η μητέρα όλων των Κοινοβουλίων δεν θα του επιτρέψει να το αποκλείσει από τη μεγαλύτερη απόφαση που έχει μπροστά της η χώρα. Η κήρυξη πολέμου εκ μέρους του θα αντιμετωπισθεί με σιδηρά πυγμή», δήλωσε ο Τομ Μπρέικ, εκπρόσωπος για το Brexit του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here