Σας συγχαίρω και -αναρωτιέμαι- δεν ντρέπεστε;

23
48

Καταρχήν θα ήθελα να συγχαρώ γενικώς τους πανεπιστημιακούς συναδέλφους, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην κυβέρνηση: βεβαίως, ως Πανεπιστημιακοί Ιδρυμάτων δεύτερης επιλογής, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, μάλλον αυτοί ευθύνονται για την έλλειψη αποτελεσματικότητας στο έργο της κυβέρνησης τα δυο τελευταία χρόνια. Ωστόσο, αδιαμαρτύρητα κάνουν ό,τι μπορούν για το καλό της χώρας και αποδεικνύουν ότι οι Πανεπιστημιακοί δεν είναι συντεχνία, μειώνοντας πρώτοι και καλύτεροι τους μισθούς μας!

Κατά δεύτερον, θα ήθελα να τους συγχαρώ γιατί μετά πάροδο πολλών ετών κατάφεραν μέσα στο καλοκαίρι -και με μια τροπολογία- να ανατρέψουν πάγιο αίτημα των Πανεπιστημιακών, σχετικά με την ανάγκη ενσωμάτωσης στον βασικό μισθό του ερευνητικού επιδόματος: για το επίδομα αυτό, καθώς και για εκείνο της διδακτικής προετοιμασίας, οι Πανεπιστημιακοί έκαναν μακρά απεργιακή κινητοποίηση το 2003 με στόχο την ενσωμάτωσή τους – ακριβώς γιατί και τα δυο αυτά επιδόματα αφορούν τον πυρήνα του λειτουργήματός μας! Δόθηκε τότε η υπόσχεση ότι κάποια στιγμή που τα οικονομικά της χώρας θα το επιτρέψουν, θα ενσωματωθούν στο βασικό μισθό – υπόσχεση βεβαίως που δεν θεωρήθηκε σκόπιμο να πραγματοποιηθεί για το σώμα αυτό των βολεμένων [τα επιδόματα αποτελούν το 45%, περίπου, των μηνιαίων αποδοχών μας ώστε οι συντάξεις να παραμένουν χαμηλές].

Η σημερινή, λοιπόν, φουρνιά των πανεπιστημιακών της κυβέρνησης [που μάλλον αγνοεί τις παραπάνω  απεργιακές κινητοποιήσεις] κατάφερε όχι να ενσωματώσει το ερευνητικό επίδομα, αλλά να το μειώσει! Ίσως, μάλιστα, να το μειώσει και άλλο στο άμεσο μέλλον μέχρι τελικής κατάργησής του, ώστε να μην χρειάζεται να ενσωματωθεί!

Στο σημείο αυτό θα ήθελα, λοιπόν, να προτείνω να γίνουν επίτιμα μέλη του Πανεπιστημιακού κινήματος όλοι αυτοί οι συνάδελφοι οικονομολόγοι που συνδράμουν το κυβερνητικό έργο και που, αντί να κουράζονται να βρουν τρόπους να εισπράξουν φόρους και να πατάξουν την φοροδιαφυγή, έρχονται να αποσπάσουν άλλα 100 ευρώ το μήνα από τους 9.000 πανεπιστημιακούς για να φτάσουν οι μισθοί κάτω από 2.000 ευρώ.

Ίσως δηλαδή -ή μάλλον είναι σίγουρο ότι- όλοι αυτοί δεν ζουν από τον μισθό τους! Αλήθεια, πόσοι άλλοι ζουν -όπως εγώ- με αποκλειστικό εισόδημα μόνο το μισθό και πληρώνουν και ενοίκιο;

Γιατί να μην έχω πάει υπάλληλος στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου το μέσο ετήσιο κόστος μισθοδοσίας είναι 108.000 ευρώ το χρόνο, αλλά έκανα επιπλέον σπουδές 10 χρόνια στο εξωτερικό για να γίνω καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο με 26. 000 ευρώ ετησίως το 2010;

Βεβαίως, χάρη στη φροντίδα των παραπάνω συναδέλφων μου το 2011 θα είναι πολύ λιγότερα. Έτσι, δεν θα έχω πλέον και κανένα δίλημμα αν θα πρέπει να ασχοληθώ με την έρευνα, τους μεταπτυχιακούς μου και την προβολή του Ιδρύματος μου στο εξωτερικό!

Θα πρέπει, επειγόντως, να βρω δεύτερη δουλειά και, κατά προτίμηση, «μαύρη» ώστε να μην πληρώνω εφορία, όπως όλοι οι άλλοι πολίτες που δεν είναι βολεμένοι!

Προσκαλώ, λοιπόν, τους Πανεπιστημιακούς που στηρίζουν την κυβέρνηση  να ετοιμάσουν από τώρα την επιχειρηματολογία τους για την περικοπή των επιδομάτων και των αποδοχών μας όταν επιστρέψουν στα ακαδημαϊκά τους καθήκοντα: θα είμαστε όλοι εκεί να τους ακούσουμε, ευγνωμονούντες!

*Η Ευγενία Μπουρνόβα είναι καθηγήτρια Οικονομικής – Κοινωνικής Ιστορίας και Ιστορίας Πόλεων στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

23 ΣΧΟΛΙΑ

 1. κ. Μπουρνόβα
  Μπράβο σας.
  Σπάνια καταφέρνει κάποιος να θίγει ταυτόχρονα τόσα πολλά θέματα – ταμπού γράφοντας απλά ένα κείμενο.
  Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά καταγράφοντας πρώτα ορισμένες «κοινοτυπίες».
  Α. Οι Έλληνες πολίτες δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού. Δεν πάλεψαν εδώ και τριάντα πέντε χρόνια με νύχια και με δόντια, με λιτότητες και παραμυθιάσματα, με μια άπειρη ανοχή προς ένα διεφθαρμένο κατεστημένο – το πανεπιστημιακό δεν εξαιρείται, για να βλέπουν ένα πανεπιστημιακό δάσκαλο να κάνει θέμα δημόσιου διάλογου μια περικοπή 100 ευρώ από την αποζημίωση που παίρνει επιτελώντας το λειτούργημα της μόρφωσης των αυριανών οικονομικών στελεχών της χώρας.
  Β. Οι Έλληνες πολίτες δεν υφίστανται εδώ και τρία χρόνια τα αποτελέσματα της οικονομικής, και όχι μόνον, κρίσης για να ακούν αδιαμαρτύρητα τον υποτιθέμενο καταγγελτικό λόγο κάποιου από αυτούς που συνέβαλαν στο να δημιουργηθεί αυτή η κρίση.
  Γ. Οι Έλληνες πολίτες δεν διαθέτουν την ευφυΐα της σαλαμάνδρας ώστε να μην αντιλαμβάνονται ότι πίσω από το κείμενο σας κρύβονται προσωπικές επιδιώξεις, πολιτικές βλέψεις και, το χειρότερο, σαφείς προσπάθειες ενίσχυσης ενός πολιτικού αποπροσανατολισμού, ώστε να υλοποιηθεί ο απώτερος στόχος ενός συγκεκριμένου χώρου για την νομή ενός μεγαλύτερου τμήματος πολιτικής εξουσίας.
  κ. Μπουρνόβα
  Σίγουρα γνωρίζετε ότι στην χώρα μας υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι εργάζονται με αμοιβές μικρότερες από 950 € το μήνα, απασχολούμενοι χωρίς να κάνουν χρήση του πτυχίου τους. Γιατί ;
  Σίγουρα γνωρίζετε ότι μετά τους Ολυμπιακούς, και με δεδομένη την παθογένεια της Ελληνικής οικονομίας, ήταν απαραίτητο να γίνει μια σημαντική διόρθωση στα δημόσια οικονομικά ως απόρροια του κόστους των αγώνων. Αντ’ αυτού για πέντε χρόνια το κράτος τάισε με δημόσιο χρήμα οτιδήποτε είχε γαλάζιο χρώμα. Εκείνα ακριβώς τα χρόνια η πανεπιστημιακή κοινότητα κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου και επιπλέον συμμετείχε στο μεγάλο φαγοπότι. Γιατί ;
  Σίγουρα γνωρίζετε ότι το γνωστικό επίπεδο πάρα πολλών συναδέλφων σας στο πανεπιστήμιο όπου «υπηρετείτε» είναι πάρα πολύ υψηλό και αναγνωρίζεται παγκόσμια. Δεν είδαμε όμως στο διάστημα 2004 – 2009 κανέναν από σας να ξεκινάει κάποια διαμαρτυρία για τα τεκταινόμενα. Γιατί ;
  Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά παρόμοια ερωτήματα που χρήζουν απάντησης, αλλά λόγω χώρου δεν μπορούν να διατυπωθούν.
  Δώστε λοιπόν μια εμπεριστατωμένη και επαρκή απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα και μετά συζητάμε για τα 100 € του ερευνητικού επιδόματος που το παίρνουν πάρα πολλοί πανεπιστημιακοί κάνοντας κατ’ επίφαση έρευνα ή χωρίς να κάνουν καθόλου.
  Και κάτι τελευταίο, όταν κοινοποιείτε δημόσια ένα κείμενο οφείλετε ως δείγμα δημοκρατικότητας και κοινωνικής ευγένειας να απαντάτε, έστω και με ένα γενικό σημείωμα, στα σχόλια των αναγνωστών του κειμένου. Ή μήπως τα παιδιά ενός κατώτερου θεού δεν δικαιούνται απάντησης ;

 2. Κυρια Μπουρνοβα αυτα τα 100 επιπλεον ευρω ειναι που κανουν τους ελληνες πανεπιστημιακους υποδειγματα καθηγητων; Αν ειναι ετσι να παλεψουμε ολοι μαζι να τα διατηρησετε και να συντηρησουμε παραλληλα αυτο το υψηλοτατο επιπεδο πανεπιστημιακης εκπαιδευσης που τιμα την Ελλαδα μας διεθνως με τις καλυτερες θεσεις στις καταταξεις πανεπιστημιων. Η δικη σας δουλεια και αφοσιωση ως πανεπιστημιακων δεν ειναι αυτη που αντικατοπτριζεται σ’αυτες τις καταταξεις; Η μηπως κανουμε λαθος εμεις οι υπολοιποι κι εσεις εχετε παντα δικιο αφου σπουδασατε και 10 χρονια παραπανω. Οχι εσεις προσωπικα αλλα καθε πανεπιστημιακος που με τα προσοντα του και μονο πηρε τη θεση που κατεχει σημερα. Μην αποπροσανατολιζετε την κοινη γνωμη. Εχει μεγαλυτερη δυναμη απο οση νομιζετε…

 3. Α! και κάτι άλλο… Συγχαρητήρια στον Κο Κοσμά και τον Κο Βησσαρίων για τα σχόλια τους. Συμφωνώ και επαυξάνω. Γενικά όσοι πήρανε μέρος στο πάρτυ που λέγεται δημόσιο τα τελευταία 30 χρόνια τώρα Σιωπή. με κεφαλαίο ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ!!!!!!!!!!!!!!

 4. Η λυση δηλαδη στο προβλημα της πανεπιστημιακης εκπαιδευσης στην Ελλαδα ειναι περισσοτερα λεφτα για τους καθηγητες. Μαλιστα.
  Ακουω τοσα χρονια τους πανεπιστημιακους να λενε πως το προβλημα ειναι η ελλειπης χρηματοδοτηση (οσον αφορα το μισθολογικο), ενω στην πραγματικοτητα, μεχρι να φτασουμε σ’αυτο το σημειο, θα πρεπει να εχουμε λυσει πολλα αλλα προβληματα των ελληνικων πανεπιστημιων:
  1. Πολυδιασπαση πανεπιστημιων. Ειναι σκανδαλωδης ο αριθμος των πανεπιστημιων σε σχεση με το μεγεθος της χωρας και τελειως ρουσφετολογικος ο τροπος δημιουργιας τους
  2. Αριθμος σχολων. Ειναι απλα γελοιος ο αριθμος σχολων, ιδιαιτερα για επαγγελματα τα οποια ουσιαστικα ασχολουνται ειτε με παρεμφερη θεματα, ειτε το αντικειμενο τους δεν εχει καμια σχεση με την ελληνικη οικονομια και παραγωγικη διαδικασια.
  3. Οικογενειοκρατια. Δε χρειαζεται αναλυση…ξερετε για τι πραγμα μιλαω
  4. Κομματοκρατια
  5. Ελλειπεις υποδομες

  Αναρωτιεμαι αν ερχοσασταν ως ξενος σε ελληνικο πανεπιστημιο, αν θα θελατε το παιδι σας να σπουδασει εδω. Και αν βλεποντας το χαλι των πανεπιστημιων, αν θα λεγατε πως το προβλημα ειναι οι μισθοι των καθηγητων…

  Αναρωτιεμαι αν ως ακαδημαικος εχετε ακουστα τη θεωρια του πως οταν ριχνει καποιος λεφτα σε ενα διεφθαρμενο συστημα δεν το βελτιωνει, αλλα στην πραγματικοτητα, το συντηρει. Στην περιπτωση των ελληνικων πανεπιστημιων, ειναι απολυτως ακριβες.

  Ας φτιαξουμε ολα τα υπολοιπα, και οι μισθοι θα ανεβουν. Να ειστε σιγουρη. Για την ωρα, ειναι υψηλοτεροι της ποιοτητας μορφωσης που τα πανεπιστημια μας παρεχουν

 5. Δεν έχετε αντιληφθεί σε ποιά χώρα ζείτε. Όταν το 1/4 του εργατικού δυναμικού είναι άνεργο, όταν ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα είναι 800 ευρώ, όταν η μέση σύνταξη είναι 600 ευρώ, όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αμοίβονται με 592 ευρώ και όλοι αυτοί πληρώνουν 23% ΦΠΑ για να παίρνετε εσείς (βρέξει-χιονίσει) τον μισθό σας, τότε τα 2000 ευρώ είναι ΤΡΟΜΕΡΑ λεφτά. Προτεραιότητα έχουν αυτοί οι άνθρωποι, θα περιμένετε μέχρι να αυξήσουν ΑΥΤΟΙ το βιοτικό τους επίπεδο και τότε θα ασχοληθούμε με το «πρόβλημά» σας. Αν παταχθεί η φοροδιαφυγή θα είναι για να φτιάξουμε 1000000 θέσεις εργασίας για τους ανέργους, όχι για να πάρετε εσείς το καινούριο σας γυαλιστερό γερμανικό αυτοκίνητο.

 6. ΚΑ ΜΠΟΥΡΝΟΒΑ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΝΥΣΗΧΕΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ, ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΣΑΣ, ΟΤΙ ΣΕ ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΓΡΑΨΑΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΠΟΣΟ ΛΙΓΟ ΑΜΟΙΒΕΣΤΕ, ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ -ΝΑΙ.. ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ -ΠΟΥ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΜΑΖΙ ΣΑΣ.
  ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΤΡΑΓΙΚΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ ΠΟΥ ΥΠΟΛΕΙΠΕΤΑΙ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ….!!!!

  ΥΓ1: ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΕΙΤΕ ΟΙ 9000 ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΤΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΩΣ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΤΕ ΠΕΣΕΙ ΤΟΣΟ ΧΑΜΗΛΑ ΣΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. ΙΣΩΣ ΕΚΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΤΙΑΣ ΤΟΥ «ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ».
  ΥΓ2: ΤΩΡΑ ΘΑ ΣΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΩ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΑΣ. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΚΑΘΗΣΤΕ. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2011 ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΑΑΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΕΡΝΑΝΕ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ….. ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 26.000€ ΤΟ ΕΤΟΣ. ( ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ…)ΠΕΡΝΟΥΝ ΠΕΡΙΠΟΥ ΜΕ 16.676€ ΕΧΟΝΤΑΣ ΩΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΕΣΟΔΟ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΝΟΙΚΙΟ ΒΕΒΑΙΩΣ…ΒΕΒΑΙΩΣ.
  ΚΑΙ ΚΑΠΟΥ ΕΔΩ ΘΑ ΑΝΑΦΨΝΗΣΕΤΕ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΗ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ » Ε ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ». ΣΑΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ κα ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΟΤΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙΙ ΠΑΡΑΓΙΝΟΝΤΑΙ….!!! ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΣΑΣ;
  ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΜΕ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ.

 7. ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΑΠΕΙΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΣΑΣ ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ……(ΠΕΡΙ ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ…..)
  ΛΥΠΑΜΑΙ, ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ…. ΤΕΤΟΙΑ ΛΑΜΠΡΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ…..
  ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ, ΟΠΩΣ ΜΟΝΟ ΕΣΕΙΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ, ΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΑ, ΜΕ ΟΛΟ ΜΟΥ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΑ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ. ΘΑ ΕΙΧΑΤΕ ΠΟΛΛΑ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ!

 8. Ειλικρινες αρθρο που θιγει ευαισθητα θεματα.Μπραβο κυρια Μπουρνοβα….
  Ας το παραδεχτουμε,ο λαικισμος ειτε αφορα τους μισθους των πανεπιστημιακων ειτε τη θεση των δημοσιων υπαλληλων εχει παρατραβηξει….
  Ορισμενοι φωστηρες που ακριτα στηριζουν τη κυβερνητικη πολιτικη καλο ειναι να αντιληφθουν οτι- με αφορμη την οικονομικη κριση στην ευρωζωνη- θα πρεπει να δουν πιο καθαρα τη κριση του «καπιταλισμου των μετοχων» που οδηγει σε αποδιαρθρωση του κοινωνικου κρατους και σε γενικευμενη επιθεση σε μισθους,εργασια και απασχοληση.Αυτη η κατασταση οδηγει στον κοινωνικο αυτοματισμο και στη διαπαλη αναμεσα σε κοινωνικες-επαγγελματικες κατηγοριες.Ωστοσο οι κυριαρχες οικονομικες ταξεις παραμενουν στη κοσμαρα τους.Οσο συνεχιζεται απο τους κρατουντες αυτη η ρητορικη του κοινωνικου αυτοματισμου θα βρισκουν επιχειρηματα τοσο οι ακροδεξιοι οσο και οι λαϊκιστες τυπου ΣΥΡΙΖΑ και Τσιπρα….

 9. Κ. Μπουρνοβα, λυπαμαι πολυ αλλα ως πολιτες δεν μας ενδιαφερουν τα μισθολογικα προβληματα του κλαδου σας! Τοσα χρονια με τα κοινοτικα πλαισια στηριξης ο κλαδος σας τον οποιο νομιζω οτι εχετε την τιμη να εκπροσωπειτε ως μελος της ΠΟΣΔΕΠ μαλλον περναγε καλα! Για τα χαλια της οικονομιας, την ανεργια, τη συρρικνωση του κοινωνικου κρατους, κλπ. τοσα χρονια σχεδον κανεις απο σας τους ‘πνευματικους ανθρωπους’ δε μιλουσε. ετσι ειναι κ. Μπουρνοβα μεχρι να φτασει στο δικο μας σπιτι η φωτια ας καιγεται του διπλανου!
  Υ.Γ. Υπαρχουν χιλιαδες ανεργοι με ή χωρις διδακτορικα!

 10. Mην πτοείστε κυρία Μπουρνόβα από τα λίγα αρνητικά σχόλια.Συνεχίστε να λέτε τα πράγματα με το όνομά τους.Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που συμφωνούν μαζί σας.Δεν γίνεται οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι ,με τόσα χρόνια σπουδών,τόση έρευνα και τόσες εργασίες να παίρνουν εξευτιλιστικούς μισθούς.

 11. Γι`αυτό η χώρα μας έφτασε στο σημείο που έφτασε.Γιατί η παιδεία είναι τόσο υποβαθμισμένη. Πως να πάμε μπροστά όταν ασχολούμαστε με την έρευνα ερασιτεχνικά;

 12. Συμφωνώ απολύτως μαζί σας κυρία Μπουρνόβα. Η κοινωνία μας δεν θα βελτιωθεί ποτέ αν οι εκπαιδευτικοί είναι κακοκπληρωμένοι και αναγκάζονται να κάνουν δεύτερες και τρίτες δουλειές για να επιβιώσουν. Βεβαίως όλα αυτά γίνονται για να απαξιωθεί η δημόσια παιδεία που μόνο δωρεάν δεν είναι…Ντροπή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here