Σε τουρκική φυλακή οι Έλληνες στρατιωτικοί, που συνελήφθησαν στον Έβρο

0
743

 

Οι Τούρκοι προφυλάκισαν τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς (τον ανθυπολοχαγό Άγγελο Μητρετώδη και τον λοχία Δημήτρη Κουκλατζή) και τους παραπέμπουν σε δίκη για «προσπάθεια στρατιωτικής κατασκοπίας» και «είσοδο σε απαγορευμένη περιοχή», όπως μεταδίδουν τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης. Ωστόσο, το ελληνικό υπουργείο Άμυνας τονίζει ότι δεν έχει απαγγελθεί κατηγορία για κατασκοπία.

Οι δύο στρατιωτικοί μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο, αφού προηγουμένως κατέθεσαν στις τουρκικές δικαστικές αρχές. Το πρακτορείο Ανατολού μεταδίδει ότι κατασχέθηκαν τα κινητά τους τηλέφωνα και σε αυτά βρέθηκαν φωτογραφίες για τις κινήσεις του τουρκικού στρατού, τις οποίες θα έστελναν στους ανωτέρους τους.

Στις φωτογραφίες ο λοχίας Δημήτρης Κουκλατζής

Πηγές του ελληνικού Πενταγώνου αναφέρουν ότι η σύλληψη των δύο στρατιωτικών έγινε χωρίς χρήση βίας, ενώ οι Τούρκοι στρατιώτες τους επέτρεψαν να καλέσουν από τα κινητά τους τηλέφωνα στη μονάδα τους και να ενημερώσουν για το περιστατικό. Ο εισαγγελέας Ανδριανούπολης τους άσκησε δίωξη για παράνομη είσοδο στη χώρα. Το ελληνικό προξενείο έχει ορίσει δύο δικηγόρους για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι αναμένεται να ασκήσουν έφεση, την προσεχή Δευτέρα, και για την εν λόγω κατηγορία.

Σύμφωνα πάντα με τις πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας έχουν ήδη μιλήσει δύο φορές για την υπόθεση, με τον κ. Χουλουσί Ακάρ να δεσμεύεται στον κ. Ευάγγελό Αποστολάκη ότι θα κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να επιστρέψουν στην Ελλάδα, το συντομότερο δυνατό, οι δύο στρατιωτικοί (σ.σ. ενδεχομένως αυτό να γίνει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας).

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, δήλωσε το μεσημέρι ότι οι σταρτιωτικοί μας βρέθηκαν σε τουρκικό έδαφος τη νύχτα στον Έβρο από λάθος, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στην περιοχή. «Οι νομικές διαδικασίες προβλέπουν σύντομη δίκη στην Τουρκία», είπε, και εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τις εξελίξεις.

«Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές για την άμεση διευθέτηση του ζητήματος. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκης είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία σε καλό κλίμα με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Άκαρ. Οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο Ελλήνων στη χώρα μας», σημείωσε, και χαρακτήρισε «ανάξια σχολιασμού» όσα ακούγονται για διαπραγματεύσεις, με αντικείμενο την ανταλλαγή των Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.

Για κατασκοπία κατηγορούν οι Τούρκοι τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here