Σφίγγει ο κλοιός για Πουτζντεμόν με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης

0
36

Μέχρι 60 ημέρες έχει στη διάθεσή του το Βέλγιο για να παραδόσει στην Ισπανία τον καθαιρεθέντα πολιτικό, μετά την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης. Εκτός κι αν ο Πουτζντεμόν αποδείξει ότι δεν θα τύχει δίκαιης δίκης στη Μαδρίτη, κάτι εξαιρετικά δύσκολο.

«Το πρώτο βήμα των βελγικών αρχών θα είναι η σύλληψή του και η μεταφορά του ενώπιον  δικαστή, ο οποίος θα κληθεί να αποφασίσει μέσα σε 24 ώρες αν πρέπει να κρατηθεί ή όχι και, επίσης, να αποφανθεί εάν το ένταλμα μπορεί να απορριφθεί εντελώς», γράφει το Politico, και εξηγεί: «Αλλά ούτε αυτό δεν θα είναι το τέλος της ιστορίας. Ο Καταλανός ηγέτης έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση μέσω του βελγικού νομικού συστήματος». 

Ο Βέλγος δικηγόρος του Πουτζδεμόν, Πόλ Μπέκερτ, είναι «ειδικός» στο να… πολεμάει τα εντάλματα σύλληψης και έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι θα εκμεταλλευτεί όλους τους νομικούς δρόμους για μπλοκάρει την ισπανική κίνηση.

Οπως εξηγεί το Politico, o πρώην ηγέτης της Καταλονίας θα προσπαθήσει να μπλοκάρει την έκδοσή του  σε διάφορα επίπεδα. Το πρώτο του βήμα πιθανώς να είναι το «Chambre du conseil», ένα πρωτόδικο δικαστήριο. Σε περίπτωση που το αίτημά του απορριφθεί εκεί, τότε ο δικηγόρος του Πουτζδεμόν θα ξεκινήσει τις εφέσεις. Το «Chambre de mises» θα είναι το επόμενο που θα εξετάσει την υπόθεση και σύμφωνα με το νόμο έχει 15 μέρες περιθώριο για να καταλήξει σε απόφαση. Εάν και αυτό το δικαστήριο κρίνει ότι ο πρώην Καταλανός ηγέτης πρέπει να εκδοθεί, τότε η υπόθεση θα φτάσει στο ανώτατο δικαστήριο εφέσεων. Και αυτό το δικαστήριο έχει περιθώριο 15 ημερών για να καταλήξει σε απόφαση. .

«Βόμβα» για τη βελγική κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, οσφραινόμενος από νωρίς τις εξελίξεις, κάλεσε σε αποφυγή χρήσης βίας μετά το παράνομο δημοψήφισμα. Τώρα καλεί και πάλι τις δύο πλευρές σε διάλογο. Κατά τα άλλα προσπαθεί να τραβηχτεί μακριά, επειδή φοβάται ότι οι Φλαμανδοί εθνικιστές στην κυβέρνησή του, που μέχρι πρότινος διακατέχονταν από σαφείς αποσχιστικές τάσεις, μπορεί να πάρουν θάρρος.

Και οι Βρυξέλλες; Εδώ και καιρό οι δημοσιογράφοι αναρωτιούνται γιατί δεν μεσολαβεί η Κομισιόν σε αυτήν την περίπτωση. Η εκπρόσωπός της υποστήριξε σαφώς ότι «πρόκειται για υπόθεση που αφορά τα δικαστήρια, την ανεξαρτησία των οποίων σεβόμαστε». Κανένα άλλο σχόλιο. Προφανώς φοβάται κίνδυνο «μετάδοσης» του καταλονικού παραδείγματος. «Δεν επιθυμούμε μιαν ΕΕ από 95 κράτη», είπε τις προάλλες ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πριν αρχίσει η κλιμάκωση της διένεξης. Ορισμένοι ευρωβουλευτές, όπως των Πρασίνων, βλέπουν επικριτικά την στάση της μη ανάμειξης από την Κομισιόν. «Είναι ορθή η επίκληση της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, αλλά θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του παράλληλα την οικοδόμηση γεφυρών και τις βασικές αρχές δικαιοσύνης».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here