Τι Σημαίνει «Γ.Α.Π.» ;

29
575

Είναι ένα ακρωνύμιο που μπορεί να σημαίνει πολλά π.χ. «Γυναίκα, Άνδρας, Παιδί», «Γη, Αέρας, Πυρά», «Γεωμετρία, Άλγεβρα, Πιθανότητες», «Γελοιότητα, Αδικία, Παπαγαλία», καθώς και πλείστα άλλα.

Αλλά όλο το πανελλήνιο καταλαβαίνει τι ακριβώς σημαίνει διαβάζοντας το. Κατά τη γνώμη μου είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολιτισμικής κρίσης στην οποία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και πολλοί άλλοι σκεφτόμενοι άνθρωποι που καταλαβαίνουν τα βαθύτερα αίτια της κρίσης που περνάμε.

Το δυστύχημα είναι ότι καθιερώθηκε κυρίως από ένα έγκυρο έντυπο, όπου μπορεί να διαβάσει κανείς πολύ σημαντικά πολιτικά, πολιτισμικά, επιστημονικά άρθρα και τεκμηριωμένες αναλύσεις. Όταν το πρωτοείδα σκέφτηκα «καλά, μια υπερβολή είναι, μια ατυχής έκφραση», αλλά διαψεύστηκα. Ήταν η περίοδος πριν την εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ το 2007, όταν σχεδόν σε όλα τα σχετικά άρθρα έγραφαν «ο Γ.Α.Π.» και «ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος». Από τότε και μέχρι σήμερα έγκυροι δημοσιογράφοι χρησιμοποιούν αυτό το ακρωνύμιο ακόμα και σε τίτλους άρθρων τους ονοματίζοντας, υπονοώντας απλά ή και για προφανείς λόγους ευτελισμού, τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας. Κρίμα.

Προσωπικά με ενοχλεί αφάνταστα όταν το διαβάζω, σε σημείο να μη συνεχίζω το διάβασμα του σχετικού άρθρου ή ακόμα και να παρατάω την εφημερίδα. Είναι θέμα στοιχειώδους κουλτούρας και αισθητικής. Ένα κάκιστο παράδειγμα για κυρίως νέους ανθρώπους, που παπαγαλίζοντας συνηθίζουν στη γελοιοποίηση και την άδικη μεταχείριση όσων θεωρούν ως μη αρεστούς ή αντιπάλους.

Δεν γνωρίζω τον κ. Παπανδρέου και σίγουρα δεν έχει ανάγκη της δικής μου υποστήριξης. Αυτό το επισημαίνω για να μη παρεξηγηθεί το σχόλιο μου, που είναι εντελώς άσχετο με τις τρέχουσες κομματικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ, για τις οποίες μπορεί να έχω άποψη, αλλά δεν έχω σχέση. Απλά αποτελεί μια προσωπική ανάγκη να το βγάλω από μέσα μου, μιας και το επόμενο διάστημα το ακρωνύμιο αυτό θα έχει την τιμητική του, όπως ήδη είναι φανερό.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΤα γερμανικά υποβρύχια που γέρνουν και τα λεφτά της Μέρκελ
Επόμενο άρθροΓιατί το βρετανικό δίκαιο συμφέρει τους δανειστές μας
Η Ουρανία Χρυσαφίνου γεννήθηκε στο Μαραθόκαμπο Σάμου, όπου και πήρε την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Από το Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών πήρε το πρώτο πτυχίο, καθώς και το Διδακτορικό της. Από το Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου του Manchester έλαβε το πτυχίο M.Sc. στη Στατιστική. Μέχρι το Δεκέμβριο του 2010 υπηρετούσε ως Καθηγήτρια στο τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, στον Τομέα Στατιστικής και Επιχειρησιακής Έρευνας. Τώρα είναι Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών.

29 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Καλημέρα λυπάμαι αν η αισθητική Σας και η στοιχειώδης κουλτούρα Σας, σας οδηγούν στο να παρατάτε ακόμη το διάβασμα μιας εφημερίδας, αλλά για όσους δεν διαθέτουν τόσο εκλεπτυσμένη αισθητική τα αρχικά ΓΑΠ συμβολίζουν πια όλα όσα θα θέλαμε να πούμε και να γράψουμε και σεβόμενοι το βήμα που μας φιλοξενεί δεν το κάνουμε. Λυπάμαι αν κάποιος έχει επιλέξει την λόγω ανικανότητας για να μην πω κάτι χειρότερο αυτοκαταστροφή αυτό όμως δεν του δίνει το δικαίωμα να παρασύρει στο δρόμο του μια χώρα τους πολίτες της και αυτούς που δυστυχώς τον εμπιστεύτηκαν στο κόμμα. Τα προβλήματα μας είναι πάρα πολλά και μεγάλα και θάπρεπε αυτά να κλονίζουν την αισθητική σας και όχι το ΓΑΠ με όποια ερμηνεία και αν του δίνετε

 2. Kυρια Χρυσαφίνου

  Νομίζω, ο σκόπιμος ευτελισμός καμια φορά εχει διαφορετικά αποτελέσματα.Στην πρίπτωση του κ.Γ.Α.Παπανδρεου δεν υπάρχει θέμα ευτελισμου μιας και τα ΜΜΕ τον αγκαλιασαν απ’την αρχή στοργικά. Ανατρέξατε στις συνεντευξεις του προς τους δημοσιογραφους στην Δ.Ε.Θ.
  Αντίθετα ,πιστεύω ο κ.Βενιζέλος δεχθηκε μια σοβαρή επίθεση στην προσπάθεια του να διεκδικήσει την αρχηγία του κομματος.
  Τέλος αφου κάνουμε περελθοντολογία ,δεν βρίσκετε πως κάθε πολιτικός κρίνεται στην ουσία εκ του απολεσματος της πολιτικής του;

 3. Τα ονόματα, επώνυμα και πατρώνυμα καθιερώθηκαν και λειτούργησαν για να ξεχωρίζουν μές στο πλήθος άτομα με κοινά χαρακτηριστικά. Όχι μόνο στην πολιτική ζωή αλλά γενικότερα στη ζωή πολλοί επεδίωξαν να γίνουν γνωστοί και να μείνουν στην ιστορία με το όνομά τους ΜΟΝΟ.Αδιαμφισβήτητο παράδειγμα είναι ο πατέρας του Γ.Α.Π., γνωστός σε όλους ως Ανδρέας.Η καθιέρωση μόνο του ονόματος συνεπάγεται μια οικειότητα του κόσμου με τον κύριο του ονόματος, μια καταξίωση ότι υπάρχει μόνο ένας αυτού του΄»είδους» και δεν υπάρχει περίπτωση σύγχυσης με άλλον. Κατά την ταπεινή μου άποψη, το κατάφερε αυτό και ο Γ.Α.Π. με το «Γιωργάκης» που τον ακολουθούσε περιπαικτικά τα πρώτα χρόνια. Όμως όταν το παιχνίδι χόντρυνε, για να ενισχύει ανά πάσα στιγμή τη θέση του στο πολιτικό χώρο έπρεπε να υπενθυμίζει συνεχώς τόσο την οικογενειακή του ιστορία (Παπανδρέου) όσο και το άμεσο παρελθόν του πατέρα του (Ανδρέα). Δεν νομίζω λοιπόν πως το ακρωνύμιο Γ.Α.Π. είναι τόσο περιπαικτικό όσο λειτουργικό και πολιτικά ασφαλές για τον φορέα του. Μετατρέποντας το όμως στην -προσφιλή στον Γ.Α.Π.- αγγλική γλώσσα αυτό τρέπεται σε G.A.P., που νομίζω πως αντικατοπτρίζει και την απόλυτη πολιτική πραγματικότητα του ανθρώπου αυτού : gap. Κενό…

 4. Νομίζω πως το Κωνσταντίνος αντί για Κωστάκης, το Γεωργιος αντί για Γιωργάκης η Γιωργάρας ή Μητσάρας ακόμη και το ΓΑΠ κερδίζονται και δεν απονέμονται.

 5. Συμφωνω μαζ’ι σας. Δεν τον εκτιμώ τον κ. Παπανδρέου και ας ψηφισα ΠΑΣΟΚ Ομως !!!!!!
  το Γ.Α.Π το θεωρώ υβριστικό και όσοι το χρησιμοποιούν είναι αγενείς.

 6. Είναι έξυπνο λογοπαίγνιο στα greeklish, καθότι το «GAP» παραπέμπει στην εκνευριστική υπενθύμιση του Λονδρέζικου μετρό: «Please mind the gap», το οποίο αν μη τι άλλο αποδείχθηκε προφητικό για κάθε παλινοστούντα Έλληνα φοιτητή της Αγγλίας.

 7. κ Χρυσαφίνου
  Παρά την ελάχιστη εκτίμηση μου προς το πρόσωπο και κυρίως τις ικανότητες του κ Παπανδρέου θεωρώ το «ΓΑΠ» ευτελιστικό και μάλλον αντιαισθητικό. Με την πάροδο του χρόνου όμως έχει τόσο συνδεθεί με το συγκεκριμένο πρόσωπο, ώστε συχνότατα πλέον το συναντούμε και σε ευνοϊκά ή και διθυραμβικά για τον πρ. πρωθυπουργό άρθρα και σχόλια.
  Πάντως για να πω και την αμαρτία μου στο blog μου έχω χρησιμοποιησει για τον πρώην πρωθυπουργό μερικές φορές ακρωνμύμια πχ ΓΛΥΠ (Γεώργιος-Λεφτά Υπάρχουν- Παπανδρέου) ή ΓΑΑΠ (Γεώργιος Απολύτως Ακαταλληλος Πρωθυπουργός)

 8. Γ.Α.Π.
  Τώρα που είμαι σίγουρος ότι δεν θα διαβάσετε την απάντηση, μπορώ να εκφραστώ ελεύθερα 🙂

  Το δυστύχημα είναι ότι το «Π» στο ΓΑΠ σημαίνει Παπανδρέου. Αν σήμαινε «Παπατσιμπόπουλος» είμαι σίγουρος πως η ιστορία θα ήταν διαφορετική. Ούτε ή δική σας αισθητική θα χάλαγε, ούτε η δική μας με το άρθρο σας.

 9. Εγώ ποτέ δεν είδα το ΓΑΠ σαν κάτι το υποτιμητικό. Είναι ένα ακρωνυμιο για την γρήγορη αναφορά σε ένα πρόσωπο, όπως πχ. το JFK. Βέβαια στην Ελλάδα πολλοί το γράφουν με προσβλητική διάθεση, αλλά δεν έχει σημασία, αυτοί συνήθως είναι ηλίθιοι, και δεν μας ενδιαφέρει το τι λένε οι ηλίθιοι, έτσι δεν είναι;!

 10. Ε όχι και άδικη μεταχείριση!!!!! Ο ίδιος έχει προκαλέσει αυτό το παρατσούκλι και συνεχίζει να προκαλεί όλο τον ελληνικό λαό! Μήπως ζείτε σε άλλη χώρα κ. Λυγερέ;; Τα λογοπαίγνια αυτά είναι η ελάχιστη εκδίκηση των πολιτών προς έναν πολιτικό που έχασε τον σεβασμό των άλλων(ούτε καν οι ομοϊδεάτες του δεν τον πιστεύουν πλέον!) εξαιτίας των δικών του απαράδεκτων και καταστροφικών για την χώρα ενεργειών !!! Η ιστορία έχει αποδείξει πως η λαϊκή θυμοσοφία συνήθως πέφτει διάνα! Για αυτούς τους λόγους μην υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας και αν το ζητούμενο για εσάς είναι η αισθητική, τότε θα μπορούσατε κάλλιστα να μιμηθείτε τον κ. Ζαμπούνη και να γράψετε ένα εγχειρίδιο για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος με τον οποίο οι πολίτες μπορούν να σχολιάζουν πολιτικούς που δεν τιμούν την ιδιότητά τους και δεν σέβονται την ίδια τη χώρα την οποία κλήθηκαν να υπηρετούν και όχι να τους υπηρετεί..
  Γι αυτό λοιπόν, σας επαναλαμβάνω τον πανάξιο αυτό χαρακτηρισμό που κέρδισε με το σπαθί του: ΓΑΠ , ΓΑΠ, ΓΑΠ, ΓΑΠ……

 11. Φυσικά απευθύνομαι προς την κ. Χρυσαφίνου που είναι η συντάκτρια του άρθρου και όχι προς τον κ. Λυγερό που λανθασμένα θεώρησα πως έγραψε το εν λόγω άρθρο..

 12. Κύριο δε τον λες ,έχει αγωνιστεί πολύ ο ίδιος να το αποβάλει προτιμώντας τα ευρωπαϊκά mister η ακόμα καλύτερα Herr ,όσο για το Παπανδρέου δεν συγκινεί και πολλούς επιτέλους …γιατί πλέον δε θεωρείτε πολιτική αρετή ο χορός ενός βαρύ ζεϊμπέκικου μπροστά στις κάμερες και η εξωτερική ομοιότητα με τον πάτερα του . Επίσης επειδή είμαστε και συνονόματοι δε θα ήθελα να καλείτε με το όνομα Γιώργος ας γιορτάζουμε επιτέλους και εμείς αυτό το όνομα χωρίς συνειρμούς (βλέπε παλιότερα Γιώργος Παπαδόπουλος ο πραξικοπηματίας). Ας τον θυμόμαστε σαν τον άνθρωπο που δεν είχε ονοματεπώνυμο η καλύτερα ας τον ξεχάσουμε τελείως .

 13. Δεν νομίζω ότι το πρόβλημα μας είναι τι σημαίνει «Γ.Α.Π.» αυτή τη περίοδο.αναρωτιέμαι όμως αν γνωρίζουμε τι σημαίνει ανεργία,τι σημαίνει φτώχεια,τι σημαίνει εθνική ταπείνωση,τι σημαίνει ξεπούλημα της πατρίδας,τι σημαίνει έλλειψη ηγετών,τι σημαίνει,τι σημαίνει,τι σημαίνει…

 14. Φαντάζομαι πως οι δημοσιογράφοι κάνουν οικονομία στο μελάνι κατόπιν πιέσεως?, καθοδήγηση?, συμφέροντα?, τον προϊσταμένων τους, όπου τους αναγκάζουν,?, για να μην χάσουν το μεροκάματο.
  Φαντάζομαι με τον ίδιο τρόπο που η τρόικα εξανάγκασε τον K. Παπαντρεου «Γ.Α.Π» να γίνει ο Κακός πρωθυπουργός ώστε να δώσουν το μεροκάματο στους φτωχούς Έλληνες που δεν τα πήραν η έφυγαν στο εξωτερικό.
  Όσο για τα σχόλια «το μέλλον θα δείξει».έτσι κανεις να μην χάιρετε πριν το τέλος.
  Δυστυχώς οι «ανόητοι» τις ισtοριασ ξέχασαν τον E.B.(Ελευθέριο Βενιζέλο) k την μικρασιατική καταστροφή, συνεχίζοντας να χειροκροτούν k να συμπεριφέρονται καθοδηγούμενοι από προσωπικά συμφέροντα που έφεραν τι πατρίδα εδώ. Υπομονή..

 15. ..πάει αυτός τώρα. Μας «έσωσε» και έφυγε.
  να δούμε τον επόμενο «σωτήρα » μας πως θα τον φωνάζουν..
  (τον καημένο το γιωργάκι και ήθελε τόσο πολύ να μας σώσει..)

 16. Παραβλέπετε το γεγονός, ότι σαν GAP («κενό» στα αγγλικά) υπέγραφε ο ίδιος ο «Γεωργάκης» τις προσωπικές επιστολές / email που έστελνε στην μητέρα του.
  Ποιοι είμαστε εμείς να αμφισβητήσουμε μια τόσο αγνή διάθεση αυτοπροσδιορισμού;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here