Σημίτης: Η Ελλάδα θα προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας

0
206

Καμπανάκι έκρουσε για την οικονομία και τις μελλοντικές εξελίξεις που προβλέπονται δυσοίωνες, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στο πλαίσιο της παρέμβασης του 3ο συνέδριο του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών. Σε συνομιλία που είχε με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα ο κ. Σημίτης τάχθηκε εμμέσως υπέρ της προληπτικής γραμμής στήριξης και ανέφερε πως το Grexit εξακολουθεί να πλανάται πάνω από την Ελλάδα και εκτίμησε πως η χώρα στις αγορές θα βρει δάνεια με υψηλά επιτόκια -4%, 6%, ίσως και υψηλότερα – και άρα, σύντομα θα αναγκαστεί να προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, από τον οποίο θα επιβληθούν νέοι όροι στην οικονομική πολιτική της χώρας.

Αναφέρθηκε δε στη σχετική έκθεση της Επιτροπής – που προβλέπει ότι η μείωση του ελληνικού χρέους στο επίπεδο του 79.5% του ΑΕΠ θα γίνει στη χώρα μας σε 42 χρόνια και παρά ταύτα θα είναι σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από το ενδεδειγμένο (που αναφέρεται στο 60% του ΑΕΠ) – ο Κ. Σημίτης επεσήμανε ότι στο ορατό μέλλον η χώρα μας θα ζει σε καθεστώς εποπτείας.

Στους δείκτες ανταγωνιστικότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης, ανεργίας, στην απονομή δικαιοσύνης και τη διαφθορά, η Ελλάδα εμφανίζει σταθερά κακές επιδόσεις, είπε ο πρώην πρωθυπουργός και τόνισε πως ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας είναι και η ψυχολογική παράμετρος της αβεβαιότητας, η οποία εντείνεται στην προοπτική εφαρμογής της απλής αναλογικής, που στα προσεχή χρόνια θα δυσκολεύει τη δημιουργία μιας σταθερής πλειοψηφίας, με επακόλουθο τη διενέργεια αλλεπάλληλων εκλογών.
Εξάλλου, σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός, «από τους εκάστοτε υπευθύνους συνηθίζεται να μη διατυπώνονται διαφωνίες ως προς τους κύριους στόχους των προγραμμάτων, στην πράξη όμως να προωθούνται πρακτικές που ματαιώνουν κάθε πρόοδο. Και η κωλυσιεργία αυτή, περιορίζει δραστικά τις δυνατότητες ανάπτυξης, ενισχύει την καθυστέρηση, εθίζει την κοινωνία στον καιροσκοπισμό, την ιδιοτέλεια και τις αντιφάσεις».
Αναφερόμενος στο ελληνικό αίτημα για ελάφρυνση του χρέους ο πρώην πρωθυπυοργός εκτίμησε ότι η Ε.Ε θα το αποδεχθεί, ωστόσο όπως συμπλήρωσε, αφενός θα τεθούν συγκεκριμένες αιρέσεις και αφετέρου, η διαδικασία ελάφρυνσης θα προβλέπει μια βαθμιαία εξέλιξη, «ώστε να υπάρχει ένας διαρκής έλεγχος της ελληνικής οικονομίας, παρά το τέλος των μνημονίων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here