Σουηδία: Σκάνδαλο σεξουαλικών παρενοχλήσεων στον χώρο του θεάτρου

0
51

Σκάνδαλο σεξοαλικής παρενόχλησης στον χώρο του θεάτρου ξέσπασε στη Σουηδία.456 γυναίκες ηθοποιοί, σε επιστολή τους καταγγέλλουν παρενόχληση ακόμη και βιασμούς που υπέστησαν από συναδέλφους και εργοδότες τους.
Η επιστολή δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Svenska Dagbladet και υπογράφεται από μερικά από τα πιο διάσημα αστέρια του κινηματογράφου και του θεάτρου στη Σουηδία, μεταξύ των οποίων η Σοφία Χέλιν, η Αλεξάντρα Ράπαρτοτ, η Χέλενα Μπέργκστρομ, η Λία Μπόισεν και η Λίνα Τσέιντζ.
Στην επιστολή περιγράφονται με λεπτομέρεια περιγραφές από βιασμό έως σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση στη σουηδική βιομηχανία θεάτρου, χωρίς όμως να αναφερονται ονόματα ούτε από θύματα ούτε από δράστες.
«Όλο το συνεργείο και οι ηθοποιοί μέναμε στο ίδιο ξενοδοχείο. Εκεί που καθόμουν το βράδυ, άκουσα τον σκηνοθέτη και τον ηθοποιό που υποδυόταν τον σύζυγό μου να μιλάνε για το ποιος θα έρθει πρώτος σε μένα, στο δωμάτιό μου. Όλο το βράδυ προσπαθούσαν να μπουν στο δωμάτιό μου, τόσο από την πόρτα όσο και από το παράθυρο Ζήτησα από έναν άνδρα ηθοποιό, τον οποίο δεν γνώριζα, να με προστατεύσει. Είμαι ευγνώμων σε αυτόν» αναφέρει μία από τις 20 ανώνυμες ιστορίες.
Άλλες ιστορίες αφορούν σεξουαλική παρενόχληση, εκρήξεις οργής, εκφοβισμούς, απειλές και άλλα περιστατικά, «Δεν θα μείνουμε άλλο σιωπηλές» δεσμεύονται οι 456 υπογράφουσες την επιστολή.
«Θα πρέπει οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν και το δικαστικό σύστημα να επιτελέσει το έργο του, όταν υπάρχει λόγος γι αυτό».
Μετά από αυτή την επιστολή καταπέλτη η υπουργός Πολιτισμού της Σουηδίας κάλεσε τους διευθυντές της Σουηδικής Εθνικής Εταιρείας Θεάτρου, του Βασιλικού Δραματικού Θεάτρου και της Βασιλικής Σουηδικής Όπερας σε συνάντηση ανφέροντας πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά τις καταγγελίες..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here