Σκουρλέτης: Να πάρουμε τη λαϊκότητα του ΠΑΣΟΚ, όχι τον λαϊκισμό του

0
48

«Πρέπει να ενσωματώσουμε τη λαϊκότητα του παλαιού ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι τον λαϊκισμό του», λέει ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και τάσσεται με σαφή τρόπο εναντίον της εκλογής αρχηγού στο κόμμα από τους πολίτες, σημειώνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος για κομματικά μέλη «μιας χρήσης». 

Μιλώντας στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο τονίζει ότι η συζήτηση άνοιξε, «με ανορθόδοξο τρόπο, όμως βγαίνουμε περισσότερο συνεννοημένοι μεταξύ μας».

«Η ανοιχτή και σε βάθος συζήτηση με όρους αλληλεγγύης και συντροφικότητας για όλους και για όλα, όπως επιβάλλεται σε ένα δημοκρατικό κόμμα, πρέπει να είναι η απάντησή μας προς όλα τα κέντρα που θέλουν να επιβάλουν τους δικούς τους όρους στον μεταξύ μας διάλογο. Πέρα από την προσωπική διάσταση του ζητήματος, στο τέλος της ημέρας τα θέματα είναι βαθιά πολιτικά. Η προσπάθεια στοχοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο κενό».

«Να αντιστοιχιστεί οργανωτικά ο ΣΥΡΙΖΑ με τα υψηλά ποσοστά της πολιτικής του επιρροής, να γειωθεί μέσα από την ενδυνάμωση της παρουσίας του στους μαζικούς χώρους, να διαμορφώσει μια πιο ουσιαστική σχέση των μελών του με την πολιτική, προσδίδοντας ένα διαφορετικό περιεχόμενο στην έννοια της οργανωμένης δράσης και ένταξης. Με δυο λόγια, να πάει κόντρα στο κυρίαρχο μοντέλο πολιτικής που υποβαθμίζει την αμεσότητα, την ουσιαστική συμμετοχή, και τη συρρικνώνει σε μια οπαδική – πελατειακή σχέση. Έτσι μόνο μπορούμε να διαμορφώσουμε τους όρους μιας μαζικής «εισβολής» νέων ανθρώπων στην πολιτική. Σε αυτή την προσπάθεια καθοριστικός μπορεί να είναι ο ρόλος των νέων τεχνολογιών και των τεράστιων ψηφιακών δυνατοτήτων που θα αξιοποιηθούν για την προώθηση όλων των παραπάνω».
 
Στην ερώτηση αν απωθεί ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ και αν ενδεχόμενη εκλογή του αρχηγού του από τη βάση αποτελεί «βήμα προς τα εμπρός ή υπάρχει ο φόβος των μελών μιας χρήσης», απαντά:
 
«Αυτό το θέμα το έκλεισε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην προχθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύω, πάντως, πως με βάση την εμπειρία των κομμάτων που επέλεξαν τέτοιες διαδικασίες, η επισήμανση που κάνετε για μέλη μιας χρήσης είναι ορθή. Μην ξεχνάτε πως ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί εκείνο το κομμάτι της Αριστεράς που πραγματικά έχει μπολιάσει την ελληνική πολιτική πραγματικότητα με νέες ιδέες και αναλύσεις και παρά το μικρό, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, μέγεθός του είχε πάντα την ικανότητα να εκφράζει ευρύτερες δυνάμεις. Διεύρυνε τα όρια της αριστερής παράταξης και αποτελεί τον κύριο εκφραστή του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Σε αυτό τον δρόμο πρέπει να συνεχίσει. Βέβαια, οι κυρίαρχοι κύκλοι θα επιχειρήσουν σε μια πρώτη φάση να πετύχουν ό,τι δεν κατάφεραν στις εκλογές ενώ, ταυτόχρονα, θα προσπαθήσουν να τον φέρουν στα μέτρα ενός συστημικού ακίνδυνου δικομματισμού κατά τα πρότυπα του παρελθόντος. Αναφέρομαι στην περίοδο κατά την οποία ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ υπήρχε μια προγραμματική σύμπλευση στη βάση μιας νεοφιλελεύθερης συναίνεσης».
 
«Ο όρος πασοκοποίηση έχει μια αρνητική φόρτιση και είναι συνυφασμένος με τη νεοφιλελεύθερη μετατόπιση του ΠΑΣΟΚ, τη διαμόρφωση κλειστών συστημάτων εξουσίας, πελατειακών σχέσεων εξάρτησης, αλλά και σχέσεων διαπλοκής με τα media και την οικονομική ολιγαρχία. Είναι επίσης γνωστό ότι στην Ευρώπη χρησιμοποιείται ως παράδειγμα προς αποφυγή μιας και συνειρμικά παραπέμπει στην πορεία συρρίκνωσης του ίδιου του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα, στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε ένας δεν προτείνει μια τέτοια προοπτική, ούτε βέβαια μας το εισηγούνται αυτοί με τους οποίους συμπορευτήκαμε στο πλαίσιο του σχήματος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Βεβαίως το φαινόμενο ΠΑΣΟΚ είναι κάτι ευρύτερο που έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο. Ασφαλώς και μπορούμε να ενσωματώσουμε ό,τι θετικό υπάρχει από αυτή την πορεία, π.χ. τη λαϊκότητα του παλαιού ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι τον λαϊκισμό του».
 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here