Σταθάκης: Τον επόμενο μήνα οι αλλαγές στα τιμολόγια της ΔΕΗ (ΒΙΝΤΕΟ)

0
30

 

Για τις αλλαγές στα τιμολόγια της ΔΕΗ, στην αγορά ενέργειας, το κοινωνικό μέρισμα αλλά και το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, μίλησε στο «Καλημέρα Ελλάδα» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

«Η ενέργεια τιμολογείται με τη μορφή της σκάλας. Το εντοπίσαμε πέρυσι, λόγω αυξημένης κατανάλωσης, είχαμε αυξημένα τιμολόγια», είπε αναφερόμενος στην επικείμενη αλλαγή στα τιμολόγια του ρεύματος.

Όπως δήλωσε ο υπουργός, το σχετικό νομοσχέδιο ετοιμάζεται και θα ψηφιστεί τον επόμενο μήνα. Σε αυτό θα προβλέπονται αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης των ΥΚΩ, όχι όμως και στο ρεύμα, όπως διευκρίνισε.

Σχετικά με την τιμολόγηση του ρεύματος, σχολίασε ότι η προοδευτικότητα στην τιμή της μονάδας είναι θετικό σημείο, καθώς με αυτόν τον τρόπο πληρώνουν παραπάνω εκείνοι που καταναλώνουν περισσότερο.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρχει πρόβλεψη και για την αλλαγή του υπολογισμού του κοινωνικού τιμολογίου. «Θα ενισχυθούν πολύ τα φτωχότερα τμήματα, θα βάλουμε εισοδηματικά κριτήρια και θα έχουν μεγαλύτερη έκπτωση», σημείωσε σχετικά ο Γιώργος Σταθάκης.

Αναφορικά με την ουσιαστική μείωση και κατάργηση των ΥΚΩ, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, είπε πως «θα μειωθούν σταδιακά, όταν διασυνδεθούν τα νησιά», αναφέροντας χαρακτηριστικά πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς, «μετά το 2020 ΥΚΩ θα είναι περίπου στο μισό και μετά το 2023 θα έχουν καταργηθεί».

Σχολιάζοντας την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ανέφερε πως πρόκειται για ένα θετικό σήμα, το οποίο «επιβεβαιώνει το θετικό ρόλο της χώρας σε πολλά επίπεδα», προσθέτοντας πως «η Ελλάδα αποτελεί χώρα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή»

Σχετικά με τη συμφωνία για την αναβάθμιση του αμυντικού στόλου, διευκρίνισε πως από τα ποσό των 2,4 δισ. που αναφέρθηκε από αμερικανικής πλευράς, «το 1,1 θα είναι για αμυντική δαπάνη, τα υπόλοιπα θα είναι αντισταθμιστικά», δεν επεκτάθηκε ωστόσο περαιτέρω.

«Δεν υπάρχει άνθρωπος που δε θέλει να αναβαθμιστούν οι αμυντικές δυνάμεις», είπε και αναγνωρίζοντας ότι έχουν μειωθεί οι αμυντικές δαπάνες, αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα θα μείνει έκθετη».

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Πρωθυπουργού για θέματα που ενώνουν τον ίδιο με τον Πρόεδρο Τραμπ, είπε πως «υπάρχουν πολιτικές διαφορές, αλλά δεν ήταν αυτό το στίγμα της συνάντησης. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός συνάντησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, αυτό ήταν το στίγμα της συνάντησης».

Ερωτηθείς για το ζήτημα του κοινωνικού πλεονάσματος που έχει προκύψει με τους Ευρωπαίους, μετά την κυβερνητική εξαγγελία, διευκρίνισε πως «πρόθεσή μας είναι να υπάρξει ισχυρό κοινωνικό πακέτο», εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως στο τέλος του χρόνου θα δοθεί το πακέτο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here