Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Δημάδη-Σουλτογιάννη: Δεν συνελήφθησαν

0
390

Η ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» δημοσιεύει έγγραφα τής Υπηρεσίας Διπλωματικής Ασφάλειας (DS) του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που έχουν αποχαρακτηριστεί, από τα οποία συνάγεται ότι οι Έλληνες δημοσιογράφοι Θάνος Δημάδης και Δημήτρης Σουλτογιάννης δεν είχαν συλληφθεί στη Νέα Υόρκη για πλαστογραφία τον Σεπτέμβριο 2016, ούτε είχαν δηλώσει ψευδή ταυτότητα στις αμερικανικές Αρχές, ούτε ήταν μεταμφιεσμένοι όταν τους ζητήθηκε η εξακρίβωση των στοιχείων τους, ούτε αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι, ούτε αντιμετώπισαν τον κίνδυνο διώξεων από τις αμερικανικές αστυνομικές αρχές ή απειλή φυλάκισης ή απέλασής τους.

Τότε το ΑΠΕ  είχε μεταδώσει ότι είχαν συλληφθεί οι δημοσιογράφοι για πλαστογραφία έξω από το ξενοδοχείο, όπου διέμενε ο υπουργός Νίκος Παππάς, και πως κινδύνευαν με δίωξη από τις αμερικανικές Αρχές. Η ΕΡΤ είχε μεταδώσει ότι οι δημοσιογράφοι είχαν συλληφθεί από το FBI, ενώ ο ίδιος ο κ. Παππάς είχε κάνει λόγο για «τεράστια αθλιότητα».  Λίγες ημέρες αργότερα, το ΑΠΕ είχε υπερασπιστεί το αρχικό τηλεγράφημα περί σύλληψης, επιμένοντας ότι υπήρχε αστυνομική έκθεση για την υπόθεση.

Όπως γράφει ο «Εθνικός Κήρυκας, «την επομένη ημέρα (19/9/2016) της εξακρίβωσης των στοιχείων των δύο δημοσιογράφων που προκάλεσε η ελληνική αποστολή, η τελευταία ζητάει από τους αξιωματούχους του DS να της χορηγήσουν Αστυνομική Εκθεση –police report- για τους δύο δημοσιογράφους». Ωστόσο έλαβε την απάντηση ότι δεν υπάρχει Αστυνομική Εκθεση –police report- αφού δεν υπάρχει σύλληψη των δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους του DS που κατέγραψαν τα γεγονότα, η ελληνική αποστολή θεώρησε τους δύο δημοσιογράφους ύποπτους επειδή περνούσαν την ώρα τους «χασομερώντας» (όπως χαρακτηριστικά καταγράφεται στα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα) στο καφέ του ξενοδοχείου. Κατά τον έλεγχο των στοιχείων τους «και τα δύο άτομα ισχυρίστηκαν ότι είναι εργαζόμενοι σε ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια με αντικείμενο να κάνουν ρεπορτάζ για τους Ελληνες Υπουργούς στη Νέα Υόρκη. Και οι δύο ισχυρίστηκαν ότι είναι ξένοι ανταποκριτές. Η ίδια η ελληνική αποστολή παραδέχτηκε ότι “γνωρίζει τον κ. Δημάδη ως πολύ γνωστό δημοσιογράφο στην Ελλάδα” («…Οι Ειδικοί Εκπρόσωποι της Διπλωματικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (DS) συναντήθηκαν με τον … από την ελληνική αποστολή, ο οποίος δήλωσε ότι αναγνωρίζει τον κ. Δημάδη ως έναν πολύ γνωστό δημοσιογράφο από την Ελλάδα αλλά ότι το κανάλι στο οποίο εργάζεται είναι αντίστοιχο με το παπαράτσι στυλ του αμερικανικού δικτύου ΤΜΖ…»).

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τον «Εθνικό Κήρυκα», στην κάμερα του κ. Θάνου Δημάδη πράγματι βρέθηκε φωτογραφικό υλικό που επίσημα μέλη της ελληνικής αποστολής να κάνουν ψώνια στο Μανχάταν («…Η κάμερα και οι φωτογραφίες ελέγχθηκαν, επιπλέον φωτογραφίες στυλ παπαράτσι βρέθηκαν μέλη της Ελληνικής αποστολής να κάνουν ψώνια στη Νέα Υόρκη….»).

Σε άλλο σημείο της εσωτερικής τους αλληλογραφίας επίσης, τα στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επαναλαμβάνουν με δήλωσή τους ότι «Ειδικοί εκπρόσωποι της Διπλωματικής Υπηρεσίας Ασφαλείας του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν συνέλαβαν τον κ. Θάνο Δημάδη και τον συνάδελφό του από το ‘Star Channel’ στις 17 Σεπτεμβρίου 2016, στο ξενοδοχείο Westin της Νέας Υόρκης κατά την διάρκεια της 71ης Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών. Σας παραπέμπουμε στην Αστυνομία της Νέας Υόρκης να επιβεβαιώσετε ότι τα δύο άτομα δεν συνελήφθησαν από την Αστυνομία της Νέας Υόρκης ή οποιαδήποτε άλλη Αρχή».

Κατόπιν αυτών ο Θάνος Δημάδης ανακοίνωσε ότι κατέθεσε μήνυση κατά του τότε υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά για την υπόθεση.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Δημάδη-Σουλτογιάννη: Δεν συνελήφθησαν

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here