Στη φόρα τώρα τα Paradise Papers- Mε offshore Ελισάβετ,Τραμπ και Πούτιν

0
66

Δημοσιογραφικές έρευνες έφεραν στην επιφάνεια τρομερές αποκαλύψεις για δισεκατομμύρια δολάρια που είναι κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους αλλά και για τα πρόσωπα πίσω από αυτά. Δημοσιεύονται 13,4 εκατομμύρια έγγραφα, μέρος των οποίων προέρχεται από δικηγορική εταιρεία στις Βερμούδες, την Αppleby που είναι ένας από τους ηγέτες της αγοράς για τις υπεράκτιες επιχειρήσεις και ειδικεύεται στις offshore επενδύσεις.

Τα έγγραφα αναλύθηκαν για περισσότερο από έναν χρόνο από 380 δημοσιογράφους της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων και αφορούν σε μία περίοδο 70 ετών.

Οι αποκαλύψεις δημοσιεύθηκαν το βράδυ της Κυριακής από 95 μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρο τον πλανήτη, μεταξύ των οποίων η Le Monde, οι New York Times, ο Guardian και η Süddeutsche Zeitung.

Μεταξύ άλλων οι διαρρρές αποκαλύπτουν πως εκατομμύρια λίρες του ταμείου που διαχειρίζεται την προσωπική περιουσία της βασίλισσας Ελισάβετ έχουν επενδυθεί σε αποθεματικά fund στα νησιά Κέιμαν.
Σύμφωνα με τον Guardian κάποια από τα χρήματά της προέρχονται από επιχείρηση που κατηγορείται ότι εκμεταλλεύεται φτωχές οικογένειες και ευάλωτους ανθρώπους.

Η Süddeutsche Zeitung δίνει στη δημοσιότητα συνολικά περίπου 13,4 εκατομμύρια έγγραφα. Δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο ορισμένοι πελάτες χρησιμοποιούν εταιρείες γραμματοκιβωτίων για να καλύψουν την εγκληματική συμπεριφορά ή να αποκρύψουν χρήματα από αμφιλεγόμενες πηγές. Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα τα έγγραφα αποκαλύπτουν τις μέχρι τώρα άγνωστες συνδέσεις ενός Αμερικάνου υπουργού με τους Ρώσους ολιγάρχες. Συνολικά, φιγουράρουν περισσότεροι από δώδεκα σύμβουλοι, μέλη του υπουργικού συμβουλίου και δωρητές του Ντόναλντ Τραμπ στα έγγραφα.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι εταιρείες κολοσσοί όπως η Nike, η Apple, η Uber ή το Facebook συρρικνώνουν τους φόρους τους σε γελοία χαμηλά ποσοστά, αποκαλύπτουν περιουσιακά στοιχεία της βασίλισσας Ελισάβετ, του ροκ αστέρα Bono, και ενός συνεργάτη του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, ρώσων ολιγαρχών, προσώπων του περιβάλλοντος του Βλαντίμιρ Πούτιν, αφρικανών επιχειρηματιών. σταρ του αθλητισμού. σε φορολογικούς παραδείσους. Αποκαλύπτουν πως οι πολιτικές ελίτ χρησιμοποιούν αυτόν τον μυστικό κόσμο: περισσότεροι από 120 πολιτικοί από σχεδόν 50 χώρες εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Τα Paradise Papers είναι το προϊόν της διαρροής εκατομμυρίων εγγράφων που αποκαλύπτουν τα μυστικά του κρυμμένου πλούτου των παγκόσμιων ελίτ.

Αντίθετα με τα Panama Papers, τα Paradise Papers αφορούν λιγότερο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που προέρχεται από φοροδιαφυγή και παράνομες δραστηριότητες και περισσότερο σχήματα που βρίσκονται στο όριο της νομιμότητας και χρηματικά ποσά που διέφυγαν μέσα από τα κενά του διεθνούς φορολογικού συστήματος και αποτελούν προϊόν σχημάτων φορολογικής βελτιστοποίησης.

Στη Γερμανία, τα ίχνη οδηγούν σε χιλιάδες πελάτες, δικαιούχους ή άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα – χωρίς αυτό βέβαια να αποτελεί αυτόματα νομικό παράπτωμα. Μεταξύ των υπεράκτιων χρηστών είναι δισεκατομμυριούχοι, ευγενείς, επιχειρηματίες, κληρονόμοι, επενδυτές, καταδικασθέντες απατεώνες και πρώην πολιτικοί, όπως ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ αλλά και εταιρείες όπως η Sixt, η Deutsche Post ή η αλυσίδα ξενοδοχείων Meininger, η Siemens, η Allianz, η Bayer και η Deutsche Bank .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here