Στη σκιά του προσφυγικού η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες

0
20

 

Στις Βρυξέλλες συναντώνται σήμερα οι ηγέτες της Ευρώπης στη Σύνοδο Κορυφής σε μία προσπάθεια να δρομολογήσουν μεταρρυθμίσεις για το μέλλον της Ευρώπης.

Όπως εκτιμά η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η σύνοδος κορυφής επισκιάζεται για ακόμη μία φορά από το προσφυγικό ζήτημα: «Παραμένει η θεμελιώδης διαφωνία σε ένα ερώτημα που διχάζει την Ευρώπη: ποιός δέχεται πόσους πρόσφυγες. Μία διαφωνία που παραλύει τις προσπάθειες για μεταρρύθμιση του ‘Δουβλίνου’. (…) Θεωρητικά η λύση είναι απλή: ο καθένας παίρνει όσους πρόσφυγες μπορεί. Στην πράξη όμως, χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία αρνούνται να πάρουν έστω και εναν. Η προσπάθεια παράκαμψης του προβλήματος μέσω αντισταθμιστικών πληρωμών θα συνεχιστεί, αλλά η αποτυχία είναι προδιαγεγραμμένη. Στο Βερολίνο δεν θέλουν πια να παραμένουν θεατές σε αυτό το παιχνίδι και λένε ότι αν δεν μπορεί να επιτευχθεί ομοφωνία, θα πρέπει να προχωρήσουμε με πλειοψηφία» επισημαίνει η αναδημοσίευση της Deutsche Welle.

Μία ιδιαίτερα απαισιόδοξη εικόνα καταγράφει η εφημερίδα Tageseitung του Βερολίνου σε ανταπόκρισή της από την έδρα της ΕΕ, σύμφωνα με την Deutsche Welle: «Στις Βρυξέλλες λένε ότι δεν νοείται πρόοδος, στο ευρώ για παράδειγμα, όσο η Γερμανία δεν έχει κυβέρνηση. Ενώ ένας κυβερνητικός συνασπισμός μεταξύ του κεντροδεξιού ÖVP και του ακροδεξιού FPÖ στην Αυστρία θα μπορούσε να προκαλέσει νέα κωλύματα στην πολιτική για το προσφυγικό. Το αρχικό σχέδιο ήταν η αναδιαμόρφωση της μεταναστευτικής πολιτικής. Μετά το τέλος του προγράμματος μετεγκατάστασης που αποφασίστηκε το 2015 με τις προβλεπόμενες ποσοστώσεις να αποτυγχάνουν τελικά, η ΕΕ ήθελε να θεσπίσει ένα νέο, βιώσιμο σύστημα. Κάτι που μάλλον δεν πρόκειται να επιτευχθεί. Οι χώρες του Βίζεγκραντ- Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία- απορρίπτουν την ιδέα. Τόσο σοβαρή είναι η κατάσταση, ώστε ο (πρόεδρος της Κομισιόν) Γιούνκερ έχει συγκαλέσει ένα είδος προσυνόδου, την Τετάρτη το βράδυ, με τη συμμετοχή των χωρών του Βίζεγκραντ«.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here