Στην Αθήνα οι ΥΠΕΞ Ρωσίας και Ισραήλ. Ποια η σημασία των επισκέψεων απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

0
39

Στην Αθήνα θα βρεθούν σημερα και αύριο οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και του Ισραήλ Σεργκέι Λαβρόφ και Γκάμπι Ασκενάζι αντίστοιχα.

Η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα, η οποία επιβεβαιώθηκε με τις τελευταίες τρεις Νavtex, ωθεί την ελληνική κυβέρνηση σε ενίσχυση του διπλωματικού της οπλοστασίου, σε όλα τα επίπεδα. Άλλωστε, η περίοδος μέχρι και τις 10 Δεκεμβρίου, όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συνέλθουν εκ νέου για να συζητήσουν τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική καθώς η Αθήνα αναμένει να δει «τον δρόμο που θα επιλέξει η Άγκυρα», όπως επαναλαμβάνουν κυβερνητικά στελέχη.

Έτσι, η σημερινή επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών και οι συναντήσεις που θα έχει τόσο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια θεωρούνται ιδιαίτερης σημασίας. Άλλωστε, εκτός από τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, αλλά και το μέτωπο του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Πάντως δεν πέρασε απαρατήρητη η σαφής θέση της Μόσχας αναφορικά με το ζήτημα των χωρικών υδάτων, θέση που επανέλαβε ο Σεργκέι Λαβρόφ και σε σημερινή του συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. «Συγκεκριμένα, το άρθρο 3 της Σύμβασης προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να καθορίσει το εύρος των χωρικών υδάτων του έως τα 12 ναυτικά μίλια. Την ίδια στιγμή, σε ορισμένες περιπτώσεις οι χώρες για κάποιους λόγους καθορίζουν τα χωρικά ύδατα μικρότερου εύρους. Και όταν προκύπτει το ζήτημα της οριοθέτησης της αιγιαλίτιδας ζώνης μεταξύ των όμορων χωρών, αυτό πρέπει να επιλύεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Η Ρωσία τάσσεται υπέρ της διευθέτησης οιωνδήποτε διαφορών αποκλειστικά μέσω του πολιτικού διαλόγου, της εκπόνησης των μέτρων εμπιστοσύνης, της αναζήτησης αμοιβαία αποδεκτών λύσεων με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, συνεχίζεται η ενίσχυση των περιφερειακών συμμαχιών μέσω των τριμερών σχημάτων συνεργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκάμπι Ασκενάζι θα βρεθεί σήμερα και αύριο στην Αθήνα προκειμένου να έχει διμερείς συναντήσεις με τον Κ. Μητσοτάκη και τον Ν. Δένδια, ενώ την Τρίτη θα συμμετάσχει στην Τριμερή Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Οι περιφερειακές εξελίξεις και η ενίσχυση των σχέσεων Αθήνας και Τελ Αβίβ θα βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων.

Στην Αθήνα, πάντως, παρατηρούν με ιδιαίτερη προσοχή την αλλαγή κλίματος που επικρατεί στην Ευρώπη απέναντι στην Τουρκία, ειδικά μετά τη μετωπική σύγκρουση Μακρόν – Ερντογάν και την ανάκληση του Γάλλου πρέσβη από την Άγκυρα. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία και η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να εκφράσει την αμέριστη στήριξη και αλληλεγγύη του προς το πρόσωπο του Γάλλου προέδρου για τις προσωπικές επιθέσεις που δέχτηκε από τον Τούρκο ομόλογό του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here