Στο Κογκρέσο η συμφωνία για τα F-16 χωρίς αντισταθμιστικά- Στα 2,4 δισ. δολ. το τίμημα

0
60

 

Στα 2,404 δισ. δολάρια εκτιμάται το κόστος για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, όπως αναφέρει στην εισήγησή του προς το Κογκρέσο το State Department, σύμφωνα με δημοσίευμα του capital.gr.

Μάλιστα, η εισήγηση της αμερικανικής κυβέρνησης – η οποία απαντά θετικά στο σχετικό αίτημα της Ελλάδας – δεν προβλέπει προς το παρόν αντισταθμιστικά οφέλη, τα οποία αν ζητηθούν θα είναι, όπως λέει, αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο μερών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Defense Security Cooperation Agency (DSCA) των ΗΠΑ «Ο κύριος εργολάβος θα είναι η Lockheed Martin από το Fort Worth του Texas. Προς το παρόν δεν υπάρχουν κάποια αντισταθμιστικά οφέλη. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, η Ελλάδα συνήθως αιτείται κάποιων αντισταθμιστικών. Οποιαδήποτε συμφωνία για αντισταθμιστικά θα είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και της αναδόχου εταιρείας”.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση: «η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τρέχουσες και μελλοντικές απειλές ασφαλείας. Η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει αυτή την ικανότητα ως αποτρεπτικό παράγοντα για τις περιφερειακές απειλές, θα ενισχύσει την εθνική της άμυνα και θα εκτελέσει αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις».

Όπως αναφέρεται: «η προτεινόμενη πώληση θα απαιτήσει την ανάθεση περίπου 3-5 επιπλέον αντιπροσώπων την Αμερικανικής κυβέρνησης ή της αναδόχου εταιρείας στην Ελλάδα”. Επιπλέον στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι «Δεν θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην ετοιμότητα της αμερικανικής άμυνας ως αποτέλεσμα αυτής της προτεινόμενης πώλησης«.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here