Στο στόχαστρο οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για τις αντιδράσεις μεταναστών στη Λέσβο

0
51

Mετά τις διαδηλώσεις Αφγανών παράτυπων μεταναστών στο κέντρο της Μυτιλήνης, η κυβέρνηση κάνει λόγο για «ενδεχόμενο υποκίνησης των αντιδράσεων», στρέφοντας τα φώτα στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) με τροπολογία στη Βουλή για σύσταση  Μητρώου Μελών ΜΚΟ -πράγμα που σημαίνει ότι οι ανώνυμες ως τώρα οργανώσεις θα αποκτήσουν πρόσωπο. Του Μητρώου θα επιληφθεί νέος Ειδικός Γραμματέας. Ταυτόχρονα προσπαθεί να επιταχύνει τις διαδικασίες για την παροχή ή την απόρριψη ασύλου, το οποίο ζητούν όλοι ανεξαιρέτως (πρόσφυγες και μετανάστες). 

«Προχωράμε στην εφαρμογή του νέου νόμου για το άσυλο και ξεκινήσαμε τις επιστροφές. Ενδεικτικά, ενώ ολόκληρο το 2019 είχαν γίνει μόνο 391 επιστροφές, μέσα στον Ιανουάριο του 2020 είχαμε 85 επιστροφές σε 7 αποστολές. Επιδίωξή μας είναι να τις πολλαπλασιάσουμε, ώστε να φτάσουν στις 200 την εβδομάδα εντός τριμήνου», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε ότι «παραβατικές συμπεριφορές μεταναστών δεν συνάδουν με την διαδικασία παροχής ασύλου». Απέρριψε, πάντως, την πρόταση του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη για κήρυξη των νησιών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Είμαστε εδώ να το ξανασυζητήσουμε αν χρειαστεί», είπε.

Ο περιφερειάρχης αιτιολόγησε την πρότασή του για Λέσβο, Σάμο, Χίο, επικαλούμενος τις ασφυκτικές καταστάσεις που δημιουργεί η υπερσυγκέντρωση των αιτούντων άσυλο στους καταυλισμούς των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών. Και συγκεκριμένα η παραμονή 36.000 φιλοξενουμένων σε υποδομές για 7.000 ανθρώπους.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here