Στον αέρα τα προγράμματα Erasmus για τους νέους στην Ελλάδα

0
50

Την στρόφιγγα για τα προγράμματα Erasmus στη νεολαία έκλεισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παγώνοντας την αξιολόγηση δεκάδων προγραμμάτων στο Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.

Την τρέχουσα ευρωπαϊκή προγραμματική περίοδο 2014-2020, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναπτύξει σημαντικές κοινοτικές πρωτοβουλίες, που προβλέπουν σημαντικές χρηματοδοτήσεις για τους νέους. Η σημαντικότερη πρωτοβουλία είναι το Erasmus+, που στοχεύει στην ενίσχυση της απασχόλησης και των ικανοτήτων στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και τους νέους. Μάλιστα, για την τρέχουσα περίοδο υπάρχει αύξηση του προϋπολογισμού κατά 40%, σε €14,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερους από 4 εκατομμύρια νέους σε όλη την Ευρώπη να σπουδάσουν, να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία ή να παράσχουν εθελοντική εργασία σε άλλη χώρα.

Την ίδια στιγμή που το πρόγραμμα τρέχει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και σε 20 άλλες τρίτες χώρες, όπως η Μολδαβία, η Αλβανία και η Λιβύη, πάγος έχει μπει στο Ινστιτούτο Δια Βίου Μάθησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που σταμάτησε (προσωρινά;) τη χρηματοδότηση. Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας, είναι ο αρμόδιος εθνικός οργανισμός για τα προγράμματα αυτά.

Όπως προκύπτει και σε επίσημη ανακοίνωση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, η Επιτροπή αποφάσισε να παγώσει στην Ελλάδα το εργαλείο αυτό για τον τομέα της Νεολαίας και φυσικά και τη ροή χρημάτων προς τη χώρα μας. Η Ανακοίνωση της 30ης Απριλίου επιβεβαιώνει ότι «the National Agency», δηλαδή το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, «is currently under suspension of payments». Δηλαδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προχωρήσει σε αναστολή πληρωμών.

Μεγάλος φόβος υπάρχει επίσης για την επέκταση της αναστολής και για το πανεπιστημιακό σκέλος του προγράμματος, που υλοποιείται από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Στην περίπτωση αυτή, χιλιάδες νέοι που σπουδάζουν στην Ευρώπη με προγράμματα ανταλλαγών θα μείνουν κυριολεκτικά «στον αέρα».

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του aixmi.gr, το πρόβλημα αποτελεί το αποτέλεσμα της έριδας μεταξύ του ΙΚΥ και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ για τη διαχείριση των προγραμμάτων αυτών και έναν ανηλεή πόλεμο, που έχει φτάσει μέχρι τις Βρυξέλες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here