Να γιατί ήρθε ο Στρος Καν στην Αθήνα…

4
36

Μεσάνυχτα Τετάρτης και ένας πολύ καλός φίλος απο τα παλιά και άξιος συνάδελφος, ο Λάμπρος Παναγιώτου, ζητάει επειγόντως να επικοινωνήσω μαζί του. Ο λόγος, όπως μου εξηγεί, είναι ότι πέτυχε τον Στρος Κάν να πίνει το ποτό του με μια ξανθιά ύπαρξη που μιλούσε γαλλικά στο μπάρ του ξενοδοχείου «Ηλέκτρα» στην Αθήνα.

Με το που αντιλήφθηκαν ότι ο Λάμπρος είναι δημοσιογράφος και είχε στα χέρια του αποκλειστικότητα ο Στρος Κάν, που φαινόταν αρκετά πιωμένος, έκανε ένα τηλεφώνημα και κατευθύνθηκε προς την έξοδο, ενώ απο αρκετή απόσταση τον ακολούθησε και η ξανθιά γυναίκα.

Επιβιβάστηκαν μαζί σε ένα αυτοκίνητο, σχετικά παλιό, όπως μου είπε, και χάθηκαν μέσα στη νύχτα.

Η πρώτη σκέψη που έκανα ήταν ότι ο Στρος Κάν ταξίδεψε στην ταραγμένη Αθήνα ώστε να ζήσει για λίγο (και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας) το νέο του – απαγορευμένο προς το παρόν από τις δικαστικές περιπέτειες – ειδύλλιο.

Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι χώρισε και επίσημα απο την πλούσια σύντροφό του και γνωστή δημοσιογράφο Αν Σανγκλέρ, ενώ στα τέλη Αυγούστου παπαράτσι τον εντόπισαν στην Κορσική με μια νεαρή ξανθιά σε τρυφερές στιγμές. Άπο την άλλη στο ριάντ του ( έπαυλη με κήπο ) στο Μαρόκο, τη χώρα όπου γεννήθηκε, δεν μπορεί να πάει με γυναίκα. Όλος ο καλός κόσμος, με πρώτο και καλύτερο τον Σαρκοζί και την Κάρλα, συχνάζει εκεί -όπως και αρκετοί δημοσιογράφοι.

Η αλήθεια είναι πως δεν θα ασχολούμουν με την επίσκεψη του Στρος Κάν στην Αθήνα, αν θεωρούσα ότι έχει μόνο «life style» αποχρώσεις Ίσως η ξανθιά ύπαρξη να είναι «le décor» μιας άλλης αιτίας ή αν θέλετε το «τερπνόν μετά του ωφελίμου».

Αν ήταν, όντως, μόνο μια «ιδιωτική επίσκεψη» όπως γράφτηκε, γιατί ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ έφτασε στην Ελλάδα με την έναρξη μιας πολύ κρίσιμης περιόδου και εν μέσω μιας καυτής εβδομάδας, ενόψει μάλιστα και της Συνόδου Κορυφής της 18ης και 19ης Οκτωβρίου, όπου θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας μας; Γιατί δεν ήρθε κατά τους θερινούς μήνες να χαλαρώσει με την αγαπημένη του, σε κάποιο απομακρυσμένο νησί, αλλά προτίμησε την Αθήνα που από την Τετάρτη τον έχουν δει πολλά ζευγάρια μάτια;

Ίσως η απάντηση – και το θεωρώ πολύ πιθανό – να βρίσκεται σε μια πληροφορία που έμαθα στην αρχή της εβδομάδας, η οποία αν και δημοσιεύθηκε, πέρασε εντελώς απαρατήρητη.

Ο Στρός Κάν, σύμφωνα με ανθρώπους που του έμειναν πιστοί, εκτός από τις δικαστικές του μάχες σχεδίαζε στρατηγικά, όλο αυτό το διάστημα, την επάνοδό του. Όχι στην πολιτική. Εκεί θεωρεί ότι είναι καμένο χαρτί. Έχει βάλει ως στόχο -λένε όσοι τον γνωρίζουν- να αποδείξει ότι, παρά τα σκάνδαλα που τον κατέστρεψαν, παραμένει κορυφαίος οικονομολόγος.

Και πώς θα τα καταφέρει;

Πριν απο λίγες ημέρες έκανε γνωστό ότι ίδρυσε εταιρία μέσω της οποίας θα παρέχει συμβουλές και πληροφορίες οικονομικού, πολιτικού, επενδυτικού, κοινωνικού χαρακτήρα σε ιδιώτες, οργανισμούς και κράτη, ενώ θα συμμετέχει και θα διοργανώνει οικονομικά συνέδρια στη Γαλλία και στο εξωτερικό. Ήδη έχει μιλήσει στο Πεκίνο, στο Cambridge και στην Γιάλτα.

Όπως κυκλοφόρησε στο Παρίσι, ο Στος Κάν εγκατέλειψε πρόσφατα τα πολυτελή γραφεία που μοιραζόταν με την Αν Σανγκλέρ στην la place des Vosges, για να εγκατασταθεί στην γειτονιά του Montparnasse όπου στεγάζεται η νεοσύστατη εταιρία του με την ελληνική ονομασία «Parnasse» δηλαδή Παρνασσός! Συμβολικό;

Για να τα καταφέρει με την «Parnasse» ο Στρός Κάν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τις γνωριμίες, αλλά και όσα αποκόμισε από τα «παλιά», από την εποχή δηλαδή που διέπρεπε ως οικονομολόγος και κορυφαίος υπουργός και στη συνέχεια ως διευθυντής του ΔΝΤ.

Αν αναλογιστεί κανείς τις εκκλήσεις για βοήθεια που του έχουν γίνει τα τελευταία 2 χρόνια από την Ελλάδα – όπως πρόσφατα μου είχε πει και άνθρωπος από το περιβάλλον του στην παρουσίαση της γαλλικής έκδοσης της «Huffington post» στο Παρίσι – τότε εύκολα μπορεί γίνει κατανοητό ότι ο Στρος Κάν μόνο τυχαία δεν βρέθηκε στην Ελλάδα.

Με λίγα λόγια ο ένας έχει την ανάγκη του άλλου και, μάλιστα, γρήγορα!

Follow on Twitter: @mdenaxa

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΗ «παρέλαση» των Χρυσαυγιτών
Επόμενο άρθροΗ πιο μεγάλη ώρα (για τα μέτρα) είναι τώρα – Τι θα κάνουν Βενιζέλος Κουβέλης;
Η Μαρία Δεναξά γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σύρο, ξεκίνησε τις δημοσιογραφικές σπουδές της στο Ινστιτούτο Σπουδών Μπόνα και τις συνέχισε στο Πανεπιστήμιο Stendhal της Γκρενόμπλ, όπου πήρε και το μεταπτυχιακό της στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Τελείωσε το τμήμα γαλλικού πολιτισμού και Ιστορίας στο Παν/μιο της Σορβόνης και αυτή την περίοδο ετοιμάζει το διδακτορικό της με θέμα "Δημοσιογραφική δεοντολογία και διαχείριση κοινωνικών κρίσεων απο τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ". Το επαγγελματικό της ξεκίνημα έγινε το 1988 στον Αιγαίο FM , συνεχίστηκε στο New Channel και μετά στο MEGA, όπου εργάστηκε για πολλές εκπομπές. Το 1994 έφυγε για το Παρίσι οπου εργάστηκε ως ανταποκρίτρια του Star Channel, της εφημερίδας "Ανεξάρτητος", της Deutsche Welle και του BBC World Service. Απο το 2006 είναι ανταποκρίτρια του ΜΕGA στην γαλλική πρωτεύουσα. Στα 22 έτη καριέρας, έχει συνεργαστεί με γνωστούς Έλληνες και Γάλλους δημοσιογράφους και έχει κάνει συνεντεύξεις με σημαντικές προσωπικότητες: Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, την Μελίνα Μερκούρη, Αντώνη Σαμαράκη, Jacques Delor, Valéry Giscard d'Estaing, Nicolas Sarkozy, François Bayrou, Jean Michel Jarre, Brigitte Bardot κ.α.

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δηλαδή τι μπορεί να περιμένει η Ελλάδα από τον Στρος Καν;
  Αυτός είναι ένας άρρωστος άνθρωπος, προϊόν ενός ακόμα πιο άρρωστου συστήματος.
  Εκτός αν μιλάτε μεταφορικά, με την Ελλάδα να είναι οίκος ανοχής και το Στρος Καν πετυχημένο προαγωγό. Σ’ αυτή τη περίπτωση απαραίτητος είναι και ο gap, ο πάντα πρόθυμος να προσφέρει
  τις υπηρεσίες του στο διεθνές σύστημα αλητείας.
  Ωραίες «πολιτικές» αναλύσεις κάνετε εκεί εις Παρισίους.
  Και μια τελευταία απορία. Αυτή η ψηλή ξανθιά μήπως ήταν ο samaras μεταμφιεσμένος;
  Εμμονή με τα καμμένα χαρτιά έχετε.
  Η παρακμή ξεκινάει από σας κι ας τη ψάχνετε σε όλους τους άλλους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here