Η σωτηρία της χώρας και η πόρτα του φρενοκομείου

4
31

Η κυβέρνηση Παπαδήμου φαίνεται υπονομευμένη από την αρχή. Πρώτον, διότι οι δυο βασικοί συνεταίροι, ο Παπανδρέου και ο Σαμαράς, δεν θέλουν να πετύχει, για τους δικούς τους ιδιοτελείς λόγους ο καθένας. Δεύτερον, διότι τα προβλήματα που της έχουν φορτώσει είναι τέτοια που είναι ανθρωπίνως αδύνατον ο νέος πρωθυπουργός να τα βγάλει πέρα.

Ωστόσο, αυτή η απαισιόδοξη διαπίστωση μπορεί να αλλάξει. Οι δυο συνεταίροι είναι, πλέον, αποδυναμωμένοι. Περισσότερο ο Παπανδρέου, ο οποίος «κανονικά» πρέπει να πάει στο σπίτι του, αν δεν θέλει να γίνει ο μοιραίος άνθρωπος και για το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του. Βάζουμε εισαγωγικά στη λέξη «κανονικά», διότι ο τέως πρωθυπουργός- αν και μας είχε φλομώσει με τις διακηρύξεις για νεωτερισμό και αντιεξουσιασμό- τις τελευταίες ημέρες συμπεριφέρθηκε σαν πολιτευτής, που θέλει να διασώσει την καρέκλα του. Και η «παιδική χαρά» που τον περιβάλλει είναι ικανή να τον πείσει να προσπαθήσει να επανέλθει. Ελπίζουμε όλοι οι άλλοι να τον πείσουν για το αντίθετο.

Ο Σαμαράς, από την άλλη, με την πρεμούρα που έχει να γίνουν γρήγορα εκλογές, θα κάνει το παν ώστε η κυβέρνηση Παπαδήμου να αποτύχει. Δεν θα το κάνει ευθέως ο ίδιος, δεν τον παίρνει, αλλά έχει γύρω του πλήθος «μουτζαχεντίν», που έχουν ήδη αναλάβει αυτό το «θεάρεστο» έργο.

Πώς, λοιπόν, μπορεί να επιβιώσει μια κυβέρνηση υπό αυτούς τους όρους;

Πρώτον, αν στα δυο κόμματα που την στηρίζουν υπάρχουν δυνάμεις ικανές να αντισταθούν στους άλλους, οι οποίοι έχουν ήδη αρχίσει το πριόνισμα.

Δεύτερον, αν ο νέος πρωθυπουργός καταφέρει, έστω με τόσες αντιξοότητες, να τα φέρει βόλτα στους τρεις και κάτι μήνες που του απομένουν. Και αυτό θα το πετύχει υπό δυο απαράβατους όρους:

– Οτι δεν θα επιβάλει κανένα νέο φόρο. Και

– Οτι θα πείσει την Μέρκελ και τον Σαρκοζί να χαλαρώσουν κάπως την πίεση, ώστε να μπορέσει ο ίδιος να δημιουργήσει ένα σημαντικό απόθεμα εμπιστοσύνης μεταξύ των κυβερνώντων και της κοινής γνώμης. Προς τούτο πρέπει να τους εξηγήσει ότι αν, υπό τη δική τους ασφυκτική πίεση, η κυβέρνησή του αποτύχει, στην Ελλάδα θα χαθεί εντελώς ο έλεγχος. Διότι δεν θα υπάρχει ελπίδα.

Αν αποτύχει αυτή η κυβέρνηση συνεργασίας, ποια άλλη θα πετύχει μετα τις εκλογές; Τα σημερινά μεγάλα κόμματα θα είναι αποδυναμωμένα και αναξιόπιστα. Τα κόμματα της Αριστεράς, που μπορεί να βγουν ενισχυμένα, έχουν εντελώς διαφορετικές επιδιώξεις και δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτική κυβερνητική λύση. Ακόμη, όμως, κι αν μπορέσουν, η λύση αυτή θα είναι δραστική και δραματική ταυτόχρονα, καθώς η χώρα θα αποχωρήσει (είτε εθελοντικά είτε θα την αναγκάσουν) από την Ευρωζώνη.

Για τους λόγους αυτούς η επιτυχία της κυβέρνησης Παπαδήμου είναι εκ των ων ουκ άνευ. Ακόμη και οι αντίπαλοί της, που θέλουν η χώρα να έχει ομαλές εξελίξεις, πρέπει να εύχονται να τα καταφέρει.

Η σωτηρία της ψυχής (και της καρέκλας) ορισμένων μπορεί να είναι «μεγάλο πράγμα», που λέει και το τραγούδι. Όμως, η σωτηρία της χώρας είναι απείρως μεγαλύτερο.

Στην πρώτη περίπτωση, δηλαδή αν δεν σωθεί η ψυχή (και η καρέκλα) ορισμένων, λίγο το κακό. Θα πάνε πρώτα σε ψυχίατρο και μετά στο σπίτι τους. Στη δεύτερη, όμως, δηλαδή αν δεν σωθεί η χώρα, θα ανοίξει, για τους συντριπτικά περισσότερους, η πόρτα του φρενοκομείου.

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Η κυβέρνηση «συνεργασίας» είναι ένα έκτρωμα αντισυνταγματικό.
  Ο μόνος της ρόλος είναι ο διχασμός του ελληνικού λαού.
  Κι επειδή οι δύο τάχα αντίπαλοι πασοκ και νδ δεν μπορούν να διχάσουν τόσο πολύ όσο ο καρατζαφέρης,
  έχουν βάλει αυτόν να μιλάει για δύο στρατόπεδα : τους ευρωπαιστές και τους κομμουνιστές.
  ΑΗΔΙΑ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ. Νέος διχασμός, νέος εμφύλιος με τις ευλογίες των ανθρώπων που μας κατήντησαν μπανανία. Ελπίζω ο λαός να μην το φάει παλι. ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΑ ΓΙΑ ΤΟ 99% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΧΩΡΙΣΟΥΜΕ.

 2. Απαράβατοι όροι αυτοί οι δυο για να πετύχει κ.Καρελιά. Όντως. Άμα καταφέρει και τους πραγματοποιήσει κι όλοι εμείς βάλουμε στο νου μας καλά πως όταν κατρακυλάς η επιτυχία είναι να καταφέρεις να σωθείς, δηλ. να σταματήσεις κάπου, κάτι θα γίνει, θα συνέλθουμε και θα βρούμε τρόπο να ξανανέβουμε – γιατί αδικημένοι απ’ το θεό δεν είμαστε.

 3. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΑΣ Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΕΙΝΑΙ Η = ΜΕΡΚΕΛ = ΚΑΙ ΤΟΥΤΟ ΔΙΟΤΙ ΕΑΝ ΣΑΣ
  ΑΓΟΡΑΣΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΠΙΖΗΣΕΤΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΧΕΝΑΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΡΩΓΑΤΕ =ΟΛΟΙ ΣΑΣ= ΛΕΦΤΑ
  ΤΗΣ Ε.Ε. ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ Ο ΧΟΝΤΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΟΥΤΟΥ ΕΧΕΙ = ΑΠΟΛΥΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟΝ ==
  ΕΧΟΝΤΑΣ ΟΜΟΣ ΕΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΑΙΝΣΤΑΙΝ ΚΑΙ ΕΝΟΩ ΤΟ ΣΑΙΝΗ ΓΙΩΡΓΟ ΣΑΣ ΒΟΥΛΙΑΞΕ ΑΚΟΜΗ ΠΟΙΟ ΠΟΛΥ
  ΑΠΟΡΩ ΠΩΣ ΑΚΟΜΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΑΣΙΝΟΦΡΟΥΡΟΙ ΜΕ ΠΛΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΝΑ ΤΟΝ ΛΑΤΡΕΥΟΥΝ ΣΑΝ ΣΩΤΗΡΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ
  ΑΙΣΧΟΣ ΠΟΙΑ , ΑΣ ΠΑΡΗ ΤΗΝ ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΗ ΣΤΗΝ ΗΠΑ ΜΗΠΩΣ ΕΚΕΙ ΤΟΝ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ
  ΤΕΤΟΙΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΣΑΝ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΟΥΤΕ ΤΑ ΒΟΥΒΑΛΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ
  ΑΧ ΕΛΛΗΝΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΕ ΛΑΕ ΤΙ ΘΑ ΤΡΑΒΗΞΗΣ ΑΚΟΜΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here