Συμβιβασμός με «κοστούμι» Γερμανίας- Δάνεια με μνημόνια

0
147

Στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαικής Ένωσης στις 23 Απριλίου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη χρηματοδότηση των χωρών που πλήττονται από την πανδημία. Οι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σε συμβιβασμό, που δεν θα αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο αν οι πρόεδροι και οι πρωθυπουργοί δεν πάρουν θαρραλέες αποφάσεις.

Στο Eurogroup οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί και οι σύμμαχοί τους απέρριψαν την πρόταση για έκδοση κορωνο-ομολόγου και συμφώνησαν στη 
δημιουργία «Ταμείου Ανάκαμψης», το οποίο θα χρησιμοποιήσει και «καινοτόμα χρηματοπιστωτικά εργαλεία». Τι σημαίνει αυτό; Πολλά και τίποτα. Ανάλογα με την υπόσταση που θα δώσουν ή δεν θα δώσουν οι ηγέτες. Θα ενισχυθούν και πώς οι χώρες που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα;

Αν αυτό το σημείο είναι θολό το επόμενο είναι ξεκάθαρο και αφορά στη χρηματοδότηση από τον ESM, το λεγόμενο ευρωπαικό νομισματικό ταμείο. Η Ιταλία, η Ισπανία και άλλες χώρες ζητούσαν να δίδονται τα χρήματα χωρίς κανένα όρο, ωστόσο η Γερμανία και οι «δορυφόροι» της απέρριψαν την αξίωσή τους. Δέχθηκαν μόνο να υπάρξει πιστωτική γραμμή στο 2% του ΑΕΠ για δαπάνες Υγείας και πρόληψη μέχρι να τελειώσει η κρίση. Όποια χώρα θέλει χρήματα για την οικονομία της θα τα πάρει με μνημόνιο. 

Η Ιταλία -που πρωτοστατούσε στις αντιδράσεις- δέχτηκε τη συμφωνία, μετά από παρέμβαση της Γαλλίας.

Το τρίτο σημείο της συμφωνίας βρίσκεται στον «αέρα».  Το ταμείο εγγυήσεων 25 δισ ευρώ, μέσω του οποίου η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα μοχλεύσει δάνεια για μικρομεσαίες, δεν έχει στηθεί ακόμα, συνεπώς «ζεστό» χρήμα εδώ και τώρα για ρευστότητα δεν υπάρχει. Από την άλλη, η φιλόδοξη δράση SURE της Κομισιόν, για 100 δισ χρηματοδότησης μειωμένων ωραρίων εργαζομένων, για να μην έχουμε «ποτάμι» απολύσεων στην Ευρώπη, προϋποθέτει εγγυήσεις 25 δισ ευρώ από τα κράτη μέλη.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here