Να συναινέσουμε σε πολιτική που οδηγεί στο γκρεμό;

21
44

Σήμερα, εάν κάτι έχει ως έννοια κακοποιηθεί περισσότερο, αυτό είναι η συναίνεση. Κατάφερε η κυβέρνηση να το μετατρέψει και αυτό σε κομμάτι της τετριμμένης κομματικής διαπάλης. Και συγκεκριμένα: Ποιος μπροστά στο εθνικό συμφέρον, σε μια ιστορική στιγμή για την πορεία μας, θα μπορούσε να αρνηθεί τη συζήτηση για ρεαλιστική, προγραμματική συναίνεση εάν η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή το είχε επιδιώξει; Όταν η αξιωματική αντιπολίτευση, ασχολούμενη με την αυτοκριτική της μετά από μια ιστορική ήττα, έτεινε χείρα συνεργασίας, η κυβέρνηση μεθυσμένη ακόμη από την πρωτοφανή νίκη της την αντιμετώπισε αλαζονικά, περιφρονητικά. Και αντί να εκμεταλλευτεί αυτή τη μοναδική προνομία που είχε, άδραξε μικροκομματικά την ευκαιρία για να κατασυκοφαντήσει την ΝΔ, να στοχοποιήσει τις πολιτικές και τους πολιτικούς της, να ποινικοποιήσει το έργο της ώστε να απωθήσει τις ευθύνες από πάνω της και να δείξει ανενόχλητη ως μοναδικό δρόμο, το δρόμο της αύξησης των φόρων και της μείωσης των εισοδημάτων. Και το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής το βιώσαμε όλοι:

Στην οικονομία πλήρης αποτυχία.

Μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2011 το έλλειμμα άγγιξε τα 8 δις. Ευρώ. Η πρωτοφανής ύφεση, όπως όλοι περιμέναμε οδήγησε σε υστέρηση εσόδων, σε πτώση της κατανάλωσης, σε πρωτοφανή ύφεση σε σημαντικούς  για την οικονομία της Χώρας τομείς ( όπως π.χ. η οικοδομή που από 14,5% του ΑΕΠ συρρικνώθηκε στο 4,5% και παρέσυρε 52 διαφορετικά επαγγέλματα στην απόγνωση). Το μόνο που άντεξε ήταν ο δείκτης των δαπανών, και αυτός για προφανείς λόγους πολιτικού κόστους! Ακόμη και οι αποκρατικοποιήσεις, που θα γέμιζαν τα ταμεία αντί για την αφαίμαξη μισθωτών, επαγγελματιών και συνταξιούχων, παρέμειναν στάσιμες σε μηδενικό σημείο. Η τελευταία ήταν της Ολυμπιακής επί κυβερνήσεως ΝΔ. Συνεπώς, η ιδεοληψία της κυβέρνησης την οδήγησε σε a priori καταδικασμένη δοσολογία οικονομικής πολιτικής που θα μας έφερνε πιο κοντά στην καταστροφή .Όπερ και εγένετο

Στην κοινωνία, πλήρης αποσάθρωση του κοινωνικού ιστού.

Με δογματισμό η Κυβέρνηση αντιμετώπισε σχεδόν όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες ως ύποπτες συναλλαγής, διαφθοράς, φοροδιαφυγής, “κοπρίτες” που ζουν εις βάρος των άλλων. Μόνο που όταν ρωτούσαν την Κυβέρνηση να δείξει τους άλλους έδειχνε  τους ίδιους. Στοχοποίησε όλη την κοινωνία ως ύποπτη, έστρεψε τη μια κοινωνική ομάδα ενάντια στην άλλη, καλλιέργησε τις εντάσεις, το μίσος, δαιμονοποίησε την επιχειρηματική δραστηριότητα και, τελικά, επέτρεψε να βασιλεύσει το μοναδικό αίσθημα που κατατρώγει την ανάπτυξη: Η ανασφάλεια. Ανασφάλεια για τη ζωή μας στο κέντρο της πόλης, για το βιός μας, για τη δουλειά μας, για τα παιδιά μας που ετοιμάζονται για ένα νέο κύμα μετανάστευσης.

Στην πολιτική

Πλήρης απαξίωση των κομμάτων, των πολιτικών και, συνεπώς, του κοινοβουλευτισμού. Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, οι πολίτες οργισμένοι αλλά συνάμα και φοβισμένοι, αμφισβητούν τους πάντες και τα πάντα. Μόνο που σε τέτοιες στιγμές, εάν με την απαξίωση που επέφερε η κυβέρνηση για να διασωθεί, που τελικώς έγινε “μπούμερανγκ” και την συμπαρέσυρε, κλυδωνιστεί ο κοινοβουλευτισμός και υποτιμηθεί το γεγονός ότι οι λύσεις πάλι από πολιτικούς θα δοθούν, θα έχουν αφεθεί παράθυρα επικίνδυνης εκτροπής. Αν καταδικαστεί ο κοινοβουλευτισμός ποια δημοκρατική λύση μπορεί να προταθεί; Η θεοκρατία, η αναρχία, η απολυταρχία επιχειρήσεων ή ατόμων; Και εδώ η Κυβέρνηση κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο: Ενοχοποιεί τους πολιτικούς συλλήβδην γιατί “δήθεν” μπροστά στο κοινό καλό, στον αγαθό σκοπό της εθνικής σωτηρίας, δεν συναινούν, γιατί “δήθεν” προτάσσουν τα μικρά, κομματικά τους συμφέροντα. Τι μεγαλύτερο ψέμα! Γιατί η συναίνεση δεν είναι ευχή κενού ουσιαστικού περιεχομένου. Και, κυρίως, δεν είναι το άλλοθι για την ιδεοληπτική εμμονή σε μια καταστροφική πολιτική. Γιατί η συναίνεση στο συνειδητό λάθος ισοδυναμεί με ανοχή στο όχημα που ετοιμάζεται να πάρει το γκρεμό. Η κυβέρνηση, αντί να προβληματιστεί από την αποτυχία των πολιτικών της, επιζητά συναίνεση για να διαιωνίσει την ίδια αποτυχημένη πολιτική λόγω ιδεοληψίας που τείνει να γίνει  μαζοχιστική για την ίδια και σαδιστική για τη χώρα.

Αν η πρόταση της ΝΔ και του Α. Σαμαρά – η επανεκκίνηση της οικονομίας και της αγοράς – δεν πείθει την κυβέρνηση, ας πει τι άλλο έχει να προτείνει, σε ποια σημεία μπορεί να επιτύχει προγραμματική σύγκλιση. Ας δώσει στη συναίνεση agenda και περιεχόμενο. Γιατί δεν μπορεί ακόμη και σήμερα να ζητά περισσότερους  φόρους και περαιτέρω μείωση εισοδημάτων όταν ο στόχος να βγει η χώρα στις αγορές το 2012 έχει ξεπεραστεί. Η πολιτική της ύφεσης απέτυχε. Ας αναζητήσουμε, ουσιαστικά,  άλλες πολιτικές. Η ΝΔ κατέθεσε τη δική της πρόταση. Ας το κάνει και η κυβέρνηση χωρίς ιδεοληψίες και taboo. Μόνο τότε η συναίνεση θα είναι όχημα εξόδου από την κρίση. Διαφορετικά, θα είναι το άλλοθι για την αποτυχία. Και αυτό  είναι δύσκολο να δοθεί – εάν όχι αδύνατον.

21 ΣΧΟΛΙΑ

 1. «Η ΝΔ κατέθεσε τη δική της πρόταση»……..πλάκα μας κάνετε και εσείς κε Σπηλιωτόπουλε και όλοι σας…. δηλαδή αυτοί που μας κυβερνάνε τώρα μας έχουν πουλήσει και μας έχουν καταστρέψει, και εσείς νοιαζόσαστε περισσότερο και έχετε πρόταση για έξοδο από την κρίση??? και γιατί δεν κάνατε πράξη τις προτάσεις σας όταν ήσασταν στην κυβέρνηση…????τι περιμένατε?? να γίνετε αντιπολίτευση για να μας πείτε ότι εσείς θα τα κάνατε καλύτερα???? ακριβώς με αυτούς τους ψεύτικους και παραπλανητικούς λόγους φτάσαμε εδώ που φτάσαμε και συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο ακόμα…Είστε νέος άνθρωπος και χρησιμοποιείτε πολιτικούς «τρόπους» περασμένων δεκαετιών…λυπάμαι…πραγματικά λυπάμαι…θα έπρεπε να επιδεικνύετε μεγαλύτερη εντιμότητα και περίσσεια αγάπης για αυτόν τον τόπο σε αυτές τις δύσκολες ώρες, αντί να προσπαθήτε να υπερασπιστείτε τα σάπια κατεστημένα…και κάπου διάβασα πως τελικά η ΝΔ θα την δώσει την συναίνεση στο ξεπούλημα…συγκαλυμένα βέβαια, αλλά θα την δώσει….οπότε προσέξτε τι υπερασπίζεστε…ο ίδιος ο χρόνος σας κατηγοροποιεί και σας ονοματίζει..

 2. Κ. Σπηλιωτόπουλε

  Προφανώς αρέσκεστε στο να καταρτίζετε διαγγέλματα αν κρίνω από την παντελή απουσία απάντησής σας επί σχολίων σε προηγούμενα άρθρα σας.
  Αυτό σας το λέω σε περίπτωση που αναρωτιέστε τι πάει στραβά με τον Κοινοβουλευτισμό -μεταξύ άλλων-

  Η επανεκκίνηση της οικονομίας και το ζάππειο 2 δεν είναι πρόταση αλλά έκθεση ιδεών
  Μείωση φορολογικών συντελεστών, κοινωνική δικαιοσύνη, αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής, προσέλκυση επενδύσεων, μείωση της γραφειοκρατείας πάταξη της διαπλοκής κοκ
  Άυτά όλα τα έχουμε ακούσει ουκ ολίγες φορές και από σας και από το πασοκ.
  Κάθε δε φορά που δεν γίνονται κάνετε την ΄΄αυτοκριτική΄΄ σας και μετά προφανώς θεωρείτε πως μπορείτε να συνεχίζετε ακάθεκτοι το θεάρεστο ευχολόγιό σας και σε αυτό ακριβώς το σημείο μεταλλάσσονται τα προγράμματά σας σε εκθέσεις ιδεών-κρινόμενα εκ του αποτελέσματος δηλαδή, σας φέρνει στο νου κάτι? από κάποιο προηγούμενο άρθρο σας μήπως?-

  Να ρωτήσω μόνο αν στο μέλλον μου καταλογιστεί π.χ. ένα αστυνομικό πρόστιμο μπορώ να πάω στον διοικητή και να του πώ πως έκανα την αυτοκριτική μου΄οπότε να μου σβήσει την κλήση?

  Και σε περίπτωση που σκέφτεστε τι ΄΄αναρχικές΄΄ ιδέες μπορεί να εκπροσωπεύω -διότι στις μέρες μας όποιος ασκεί κριτική για κάποιο λόγο βαφτίζεται ή ανασχικός ή Συνασπισμός- σας λέω πως θα εκπλαγείτε.

 3. Το ερώτημα είναι αν μπορούμε να στείλουμε πίσω ως απαράδεκτο το μνημόνιο και τις επικαιροποιήσεις του ή να επιβάλουμε αλλαγές ή και τελείως άλλες πολιτικές. Εάν αυτό είναι δυνατό, προφανώς και θα πρέπει να πεισθούν οι δανειστές μας από το νέο πρόγραμμα. Εάν όχι, λυπάμαι αλλά την ώρα που γκρεμίζεται η χώρα, επιμένετε στην ίδια καταστροφική πορεία για μικροκομματικά οφέλη. Ακόμα κι αν τα αποκτήσετε σε ποια χώρα θα κυβερνήσετε ;

 4. Γιατί προβληματίζεστε κ. Σπηλιωτόπουλε?
  Η απάντηση στην ερώτησή σας είναι σαφώς ΟΧΙ, αφού εφαρμόσατε τις πολιτικές που μας οδήγησαν εδώ, το προβλημά σας είναι η συναίνεση? Έλεος λυπηθείτε μας, σας ενημέρώνω ότι δεν απυθύνεστε σε ανόητους και αμνήμονες.
  Το θάρρος της γνώμης επιτέλους ας το έχει κάποιος που είναι κυβέρνηση και όχι αντιπολίτευση.
  Λυπάμαι δεν μας πείθετε. Όλα τα λόγια σας (εσάς των επαγγελαματιών πολιτικών) είναι προ κατανάλωση εσωτερική και μεταξύ εσάς και των ΜΜΕ.
  Εμάς τους πολίτες; δυστυχώς μας έχετε χάσει.

 5. Λυπάμαι που κάποιοι από τους κυρίους/κυρίες που μπήκαν στο κόπο να σχολιάσουν το άρθρο του Α.Σπηλιωτόπουλου εξακολουθούν να βλέπουν τη σημερινή κατάσταση μέσα από «κομματικά» γυαλιά.
  Και.. σε όσους αναρωτιούνται γιατί η Ν.Δ. δεν πραγματοποίησε τις τωρινές εξαγγελίες της όταν ήταν Κυβέρνηση, έχω να πω ότι έχουν πολύ «κοντή» μνήμη. Στις Κυβερνήσεις της Ν.Δ., αν θυμάστε, όχι απλά δεν υπήρχε η ελάχιστη ανοχή στα μέτρα λιτότητας και ήπιας προσαρμογής (όπως συνήθιζαν να λένε οι τότε Κυβερνητικοί) – τα οποία σε καμμιά περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν με τα μέτρα εξαθλίωσης που έχει πάρει και συνεχίζει το ΠΑΣΟΚ – ούτε από τους πολίτες αλλά ούτε και από τα ΜΜΕ, πολύ περισσότερα δε από την τότε Αξιωμ. Αντιπολίτευση, που αντίθετα, με τη διαστρευλωμένη «αλήθεια» τους, την παραπληροφόρηση, την καταστροφολογία και τη δήθεν αγανάκτησή τους εξωθούσαν το λαό σε κινητοποιήσεις σε πολλές εκ των οποίων έκαιγαν και κατέστρεφαν τα πάντα !!!
  Άς σκεφτούμε καλύτερα λοιπόν τί κάναμε λάθος εμείς και πώς θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει τη σημερινή κρίση αν, έχοντας μια σοβαρή και υπεύθυνη Α.Α., είχαμε πάρει έγκαιρα προληπτικά μέτρα αντί να «τρέχουμε» τώρα στον κατήφορο – που οι ίδιοι επιλέξαμε – αναζητώντας κάτι, ένα ανάχωμα, που θα μας εμποδίσει να πέσουμε στο γκρεμό …

 6. Κε Σπηλιωτόπουλε
  Δεν θα κάνω κανένα σχόλιο και κριτική στο άρθρο σας
  Ηδη σας έχει κρίνει ο λαός και το γνωρίζετε πολύ καλά αυτό.

 7. ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΡΤΟΥΝΤΕΣ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΣΠΗΛΙΟΤΟΠΟΥΛΟΥ.
  ΜΗΝ ΤΟΥ ΒΑΖΕΤΕ ΔΥΣΚΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ ΖΗΤΑΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ…. ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΤΕ….

 8. Διαβαζω με ενδιαφερον την κουβεντα. Θα ηταν καλο και να συμμετεχει ο αθρογραφος καποιες φορες.

  Ποιες ειναι οι αλλες προτασεις της αντιπολιτευσης, τις γνωριζουμε? Πιστευω στον πρωθυπουργο της χωρας τις εχουν πει, ενημερωσατε και τους Ελληνες πολιτες. Το λεω, γιατι στην συναινεση ακουσα ειπε οχι ο προεδρος της αντιπολιτευσης. Που σημαινει οτι εχει αλλο σχεδιο. Κι αυτο θα το γνωριζουν και οι δανειστες πλεον. Η ολυμπιακη ανεφερθηκε, ποιες οι αλλες κινησεις?

  Πώς θα το γυρισουμε στο ‘συν’ και πότε εξηγηστε μας, σας παρακαλω δηλαδη.

  .
  Δεν γνωριζω σε λεπτομερειες για το τι εχει γινει τα προηγουμενα χρονια. Επαψα να ασχολουμαι απο καιρο τοτε που περιμενα προγραμμα και δεν το ακουγα ποτέ – τα σκανδαλα επισης δεν βοηθηγανε. Αλλά ασχολουμαι τωρα γιατι αυτο το προβλημα φαινεται σοβαρο. Δεκαετιων ισως.

  Και ψαχνω προτασεις. Συγκεγκριμενες, π.χ. ‘Θα πουλησω την ολυμπιακη, δεκο τοσα’. Ας ακουσουμε τις προτασεις για το πως θα πετυχουμε την οικονομικη αναπτυξη και ωρα. Απο όλες τις πλευρες.

  Εστω, τι μπορουμε να χρησημοποιησουμε ως διαπραγματευτικο ατού στις Βρυξελλες ?

 9. Είναι λυπηρό. Μολονότι η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας , υπάρχουν ακόμη Έλληνες πολίτες, κομματικοί οπαδοί, που δεν είναι σε θεση να κρίνουν την κρισιμότητα της κατάστασης.
  Απ’την στιγμή που υπάρχουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, οι οποιοι παραδέχονται την σοβιετοποίηση της κρατικής μηχανής, γεγονός που όλοι γνωρίζουμε, πως , πότε και απο ποιους συνέβη ,όλα τα υπόλοιπα σχόλια είναι περιττά.
  Στην ερώτηση σχολιαστή γιατί η Ν.Δ δεν τα κατάφερε να συνεχίσει το έργο της ,μια μικρή αναδρομή στο χρόνο θα μπορούσε να απαντήσει πάλι με ερώτηση:Ποσες φορές κάηκε η Ελλάδα στην διάρκεια διακυβέρνησης της απ΄την Ν.Δ. Ας μην αναφερθουμε στην άτυχη περίπτωση του Γρηγορόπουλου της λεηλασίας του κέντρου των Αθηνών απ’τους κουκουλοφόρους ,τις σκόπιμες απεργίες.
  Αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός ότι κατα την περιοδο εκείνη ,οι σημερινοί κυβερνώντες υπο την προστασία σχεδόν όλων των μέσων μαζικής εννημέρωσης, διατυμπάνιζαν στα κανάλια τις ικανότητες τους , διεκδικώντας πεισματικά εκλογές τις οποιες και κέρδισαν.
  Σήμερα που βρέθηκαν στα δύσκολα ζητούν μια συναίνεση, μην παραλέιποντας να τονίζουν πως κύρια υπευθυνη για όλα είναι η προηγούμενη κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που στο κάτω κατω ιδιωτικοποιησε την Ο.Α, έκλεισε συμφωνιες με τους κινέζους, μείωσε στο δυνατον τον αριθμό των ασφαλιστικών ταμείων παρα τις τότε σοβαρές αντιδράσεις της αντιπολιτεύσης.
  Δεν επιθυμώ με το σχολιο μου να γίνω ένας οπαδός αντίθετης πολιτικής ταυτότητας.Στο κάτω κάτω όλοι τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουμε.
  Αν όμως δεν είμαστε σε θέση να κρίνουμε ορθολογικά και μακριά απο φανατισμούς, αποκλείεται να βρεθούν λύσεις ικανές να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα.
  Δυστυχώς για την σημερινή κυβερνηση εχασε πολίτιμο χρόνο σε κύριες αποφάσεις και όταν τελικά αποφάσισε να δρασει, υπήρξε μια ασάφεια στις ενέργειες και ένας ερασιτεχνισμός στα λαμβανόμενα μέτρα. Ποιος θα μπορούσε σήμερα να συναινέσει στο ακέραιο μαζί της,αναλαμβάνοντας μια ευθύνη σε προβλήματα σοβαρά ξένων όμως αποφάσεων;

 10. Ένα από τα σημαντικότερα σημεία επίσης είναι ότι ενώ η Νέα Δημοκρατία έχει διαφωνήσει ανοιχτά με το Μνημόνιο γιατί – όπως διατείνεται – δεν πιστεύει στην πολιτική προσέγγιση, ταυτόχρονα όμως φερεται να συμφωνεί με το επιθυμητό οικονομικό αποτέλεσμα. Το σημείο όμως είναι ότι εντέχνως μιλούν μόνο για το Μνημόνιο (δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα θα μπορέσει να λάβει τις δόσεις του δανείου), ωστόσο δεν κάνουν κανένα λόγο για αυτή καθαυτή την δανειακή σύμβαση και τα επαχθή και απεχθή της μέτρα (που οι κυβερνώντες ή δεν τα διάβασαν ή δεν τα κατάλαβαν – διόλου απίθανο μιας και διαβάσαμε ότι προσλαμβάνουν άγγλους δικηγόρους για νομικές συμβουλές – ή ενέδωσαν αμαχητί σε κάτι που πλήττει την εθνική μας υπόσταση).
  Συνάμα η ΝΔ εντέχνως δεν έχει διευκρινήσει αν πιστεύει ότι υπήρχε ανάγκη δανειοδότησης της Ελλάδας για την ανταπόκρισή της στις δανειακές υποχρεώσεις (οι οποίες ομολογουμένως είναι τεράστιες ΚΥΡΙΩΣ εξαιτίας του ανατοκισμού και όχι πραγματικού χρέους – δηλαδή ελλειματικών προϋπολογισμών). Λένε βέβαια ότι το Πασοκ στους 3 τελευταίους μήνες του 2009 όταν και ανήρθε στην εξουσία ξοδεψε αφιδώς 10δις (εν αγνοία ή εν βλακεία ή σκόπιμα) και συνεπώς οι δηλώσεις εν’τω μέσω κρίσης για παροχές εκτίναξαν τα spreads. Αυτά όμως είναι επιμέρους ζητήματα. Για την ουσία τίποτα.
  Δηλαδή δεν λένε πώς θα κατάφερναν να κάνουν ένα ειλικρινή λογιστικό έλεγχο (και όχι κούφιες και επιζήμιες απογραφές) για να διαπιστωθεί αν το χρέος της Ελλάδας είναι όντως πραγματικό. Οι αναλύσεις λένε ότι το πραγματικό έλλειμα είναι γύρω στο 3.8-4% που είναι απολύτως βιώσιμο και αντιμετωπίσιμο.
  Συνεπώς οι απόψεις της νέας δημοκρατίας μου φαίνεται ότι κινούνται στα πλαίσια ‘πώς θα φτάσουμε στον ίδιο σκοπό με αυτό που επιθυμεί η τρόικα δίχως να δεχτούμε το μνημόνιο ΙΙ δίχως να προτείνουν πώς θα γίνουν αυτά που προτείνουν στο σύνολό τους αποδεκτά και από την τρόικα. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών δεν θα γίνει, είναι βέβαιο αυτό.
  Το δια ταύτα; Τα δύο μεγάλα κόμματα είναι μέρος του προβλήματος και η κρίση ιστορικό παιδί τους. Η λύση μπορεί να έρθει μόνο από μία λαϊκή αντίδραση. Αν – όπως ακούγεται – γίνει δημοψήφισμα, ας πει ο λαός το ιστορικότερο (και από του 1940) οχι.

 11. Δεν έχω να απαντήσω κάτι στον κύριο Σπηλιωτόπυλο και στον κάθε κύριο Σπηλιωτόπουλο… Δυστυχώς, λόγω παιδείας, κουλτούρας και νοοτροπίας, ο δημόσιος υπάλληλος – βουλευτής έχει δύο σκοπούς πρωταρχικά. Πρώτον να έρθει στην εξουσία και δεύτερον όταν έρθει, να πραγματοποιήσει τις δικές του αλλαγές προς όφελος των δικών του ψηφοφόρων. Το αστείο της υπόθεσης δεν είναι ότι συγκρούεται μόνο με τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, αλλά και με βουλευτές της ίδιας του της παράταξης πολλές φορές. Το λεγόμενο ρουσφέτι. Αυτό είναι το πρόβλημα μας. Και ρωτάω εσάς, τους αναγνώστες. Πιστεύετε ότι άμα γίνουν εκλογές, δεν θα τους ξαναψηφίσουμε; Άμα ένα και εκατομμύριο άνθρωποι είναι βολεμένοι στο δημόσιο και άλλοι τόσοι και περισσότεροι θέλουν να βολευτούν αυτοί και τα παιδιά τους (βάζω και εμένα μέσα προς το παρόν…), δεν θα ξαναψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ; Είναι φαύλος κύκλος. Τα ίδια θα γίνουν. Ξαναρωτάω. Φταίνε οι πολιτικές των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ; Όχι. Φταίει ο λόγος που τις εφαρμόζουν.Το θλιβερό της υπόθεσης είναι ότι αυτές οι πολιτικές, διαχρονικά, δεν εξυπηρέτησαν τον ελληνικό λαό Ούτε το ελληνικό έθνος. Ούτε την ελληνική ιστορία. Ούτε το ελληνικό κράτος. Εξυπηρέτησαν ΟΛΟΥΣ τους άλλους εκτός από μας. Άρα, οι λόγοι , προφανώς δεν ήταν σωστοί.
  Ένα μεγάλο πρόβλημα, κλείνοντας, είναι το νομοθετικό σύστημα, σε όλο του το φάσμα. Είναι έτσι δομημένο, που σε ωθεί να παρανομήσεις και μετά να την σκαπουλάρεις. Σε όλα τα επίπεδα. Τρέχα γύρευε.
  Ας γίνει το δημοψήφισμα. Και ας πάνε στη ευχή του Θεού και της Παναγίας όλοι τους. Εγώ δεν θέλω να βολευτώ. Θέλω η δουλειά να γίνεται σωστά. Ειδικά στην Παιδεία…

 12. Η κατασταση στην οποια εχει περιελθει η Ελλαδα ειναι δυσκολη. Και προτασεις δεν κανει κανεις. Αυτο με εξοργιζει γιατι δειχνει οτι ειμαστε ασόβαροι – οι πολιτικοι πρωτα, αλλά και οι πολιτες που συνεχιζουμε να τους ανεχομαστε.

  Συμφωνω με τον παραπανω σχολιαστη οτι η νεα δημοκρατια θα εβρισκε τρομερη αντισταση αν προσπαθουσε να παρει μετρα. Καταλαβαινω επισης οτι το να τσακωνομαστε για το παρελθον ειναι κατι που δεν σταματιεται ευκολα. Η δυναμη της συνηθειας αν θελετε.

  Ομως, την συγκεκριμενη στιγμη χρειαζομαστε συγκεκριμενο σχεδιο και πλανο για το πως θα βγουμε απο την οικονομικη κριση. Σχεδιο και πλανο που να ερχεται απο την Ελλαδα! Η ΕΕ, η Γερμανια, η Γαλλια και οποιοσδηποτε αλλος μπορει να εχει το δικο του σεχδιο για το πως θα βγει απο την κριση η Ελλαδα, ή εστω για το πως και ποσο θα μας δανεισουν.

  Αληθεια, πιστευει κανεισ οτι ο πρωθυπουργος και το οικονομικο επιτελειο πηγαν με συγκεκριμενο σχεδιο στουσ δανειστες μας? Εβαλαν στο τραπεζι το τι θελει η Ελλαδα – τοσα λεφτα, βοηθεια σε αυτη και αυτη την κατευθυνση, και θα σας τα επιστρεψω μεσα σ’αυτο το χρονοδιαγραμμα – ή πηγαν και ειπαν ‘δεν εχουμε να πληρωσουμε συνταξεις το αλλο μηνα, σας παρακαλουμε βοηθηστε μας’. Και ακομα χειροτερα, οταν και αν ρωτηθηκαν ‘και τι κανετε για αυτην την κατασταση στην χωρα σας’ η απαντηση μας ηταν ‘εε…δεν ξερουμε ακομα, θα φτιαξουμε ενα πακετο μετρων να συγκρατησουμε το ελλειμμα’. Δυστυχως το δευτερο μου φαινεται πολυ πολυ πιο πιθανο σεναριο.

  Λοιπον, οι σοβαροι ανθρωποι (προσεξτε, οχι απαραιτητα ικανοι η’ φωστηρες, απλα σοβαροι) θα σε εβαζαν κατω και θα σου ελεγαν οτι το πακετο μετρων επρεπε να το εχεις εχτες, οχι αυριο, και αφου δεν εχεις ιδεα κατσε με τους συμβουλους της ΕΕ, την τροικα τελοσπαντων, και θα σου πουνε αυτοι ποιο ειναι το πακετο.

  Μας ειπανε. Συμφωνησαμε. Μας δανεισανε.

  Και τωρα ξαναπαμε και λεμε α) οτι δεν καταφεραμε να κανουμε αυτα που συμφωνησαμε και β) θα χρειαστουμε κι αλλα λεφτα. Και παλι χωρις σχεδιο! Κανενα απολυτως. Ελεος δηλαδη. Ειναι σοβαρη χωρα αυτη?

  Αλλα τι λεω θα μου πειτε…. εδω βγαζουμε με κεφι 2 οικογενειες να μας κυβερνανε τα τελευταια 30-40 χρονια. Δυο οικογενειες. Απιστευτο. Στην χωρα που γεννησε την δημοκρατια και τις αρχες του δυτικου πολιτισμου γενεικοτερα, οι πολιτες ψηφιζουν μεταξυ δυοπ οικογενειων. Δεν παει να αλλαζουν τα προσωπα. Αρκει να ειναι επιθετο που το ξερουμε.

  Ε, ετσι οπως τους βγαζουμε πως να μην ειναι ασχετοι οι ανθρωποι ρε παιδια?

  Ειλικρινα, δεν πιστευω οτι οι κυβερνωντες το κανουν απο κακια ή για μιρκο κομματικο οφελος πλεον. Απο ασχετοσυνη το κανουνε. Ειναι εξω απο τανερα τους. Δεν εχουν τις ικανοτητες, τις γνωσεις, το μυαλο, πως να το πω, για να παρουν πρωτοβουλιες σε τοσο δυσκολες συγκυριες.
  Δεν θα εκπλαγω αν ενας ενας αρχοισουν να τα παρατανε. Ο προηγουμενος πρωθυπουργος κατι τετοιο δεν εκανε. Ε, ερχεται η σειρα και του εν ενεργεια σιγα σιγα.

  Ο αρχηγος της αντιπολιτευσης ειπε οχι στην συναινεση – λετε να ειναι δειγμα οτι την πιστευει, οτι θελει να βγει μπροστα? Αν ειναι να το κανει για να εχει κι αυτοσ 5-10 φωτογραφιες στου Μαξιμου για να εχει να λειε στα εγγονια του, ασ’το αφησει καλυτερα. Η κατασταση στην οποια βρικεται η Ελλαδα ειναι σοβαρη. Δεν εχει πλακα στου Μαξιμου πια.

  Επανερχομαι λοιπον, ποιες ειναι οι προτασεις για να βγουμε απο την κριση??

  Εγω θα ελεγα, προτασεις για την αναπτυξη της οικονομιας, γιατι μονο ετσι αντιμετωπιζεται η κριση. Αυτη τη στιγμη δανειζομαστε δημιουργωντας καινουριο χρεος, με χειροτερους ορους, για να ξεπληρωσουμε παλιοτερο χρεος.

  Αλλά ας μην ζηταμε πολλα, ας ακουσουμε προτασεις για το πως θα συνεχισουμε να δανειαζομαστε (προς το παρον).

  Επανερχομαι λοιπον, ποιες ειναι οι προτασεις για να βγουμε απο την κριση??

 13. Αύριο που θα μαζευτείτε «όλη η καλή παρέα» στο Προεδρικό, κοιτάξτε να παίξετε πάλι το ίδιο έργο. Και θα δείτε τί μαύρο έχει να πέσει στις επόμενες εκλογές. Επιτέλους, ο κόσμος ζητά από τα κόμματα ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ, ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ, να αφήσουν τις κομματικές σημαίες και να πιάσουν την Ελληνική, ΟΛΑ ΜΑΖΙ.

  Αύριο κύριε Σπηλιωτόπουλε, έχω την αίσθηση πως είναι η τελευταία σας ευκαιρία, για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κυρίως, να δείξετε πως αφουγκράζεστε το κατάντημα του απλού έλληνα, της χώρας και επομένως όταν θα βγαίνετε από το Προεδρικό θα έχετε ΜΟΝΟ καλά νέα για το μέλλον μας.

  Νέα τυχόν εκδήλωση διαφωνίας μεταξύ σας, ίσως αποτελέσει την ταφόπλακα ΟΛΩΝ μας.

  Σκεφθείτε το.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here