Συνάντηση Κοτζιά με Πομπέο – Αποστάσεις από τη «Μακεδονία του Ίλιντεν»

0
70

Συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο και τον βοηθό υπουργό αρμόδιο για τα ευρωπαϊκά ζητήματα Γουές Μίτσελ είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ο οποίος ενημέρωσε τα κυβερνητικά στελέχη των ΗΠΑ για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση του Σκοπιανού αλλά και για την προκλητικότητα της Τουρκίας.

Ο Νίκος Κοτζιάς κράτησε αποστάσεις από τη Μακεδονία του Ίλιντεν ενώ μετά το τέλος της συνάντησης τόνισε πως η Ελλάδα στηρίζει την ανάγκη υιοθέτησης μιας εκ των πέντε ονομασιών που έχει προτείνει Μάθιου Νίμιτς, στις οποίες δεν συγκαταλέγεται το «Ίλιντεν».

Επιπλέον, σημείωσε πως το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ δεν συζητήθηκε στη συνάντησή του με τον κ. Πομπέο αλλά δύο φορές στο ραντεβού που είχε νωρίτερα με τον κ. Μίτσελ.

Σημείωσε δε πως ουδείς προτρέπει την Ελλάδα για οτιδήποτε κι ότι η χώρα μας έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Ο κ. Κοτζιάς θα συναντήσει τον Σκοπιανό ομόλογό του Νικόλα Ντιμιτρόφ στην Νέα Υόρκη, υπό τον διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς.

Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά αλλά και το Κυπριακό ο Έλληνας ΥΠΕΞ σημείωσε πως οι ΗΠΑ είναι σκεπτικές για τους εξοπλισμούς προς την Τουρκία και όπως ο ίδιος ανέφερε, υπογράμμισε την «την ανάγκη να διασφαλιστούν η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή», κάνοντας ειδική αναφορά στη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Όσον αφορά στην Κύπρο, σημείωσε πως τόνισε την ανάγκη στήριξης της Κύπρου προσθέτοντας πως η χώρα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται απλώς ως ένα «πρόβλημα» του ΟΗΕ, «αλλά ως ένα κυρίαρχο κράτος με συγκεκριμένους ρόλους και δυνατότητες στην περιοχή».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here