Συριακά στρατεύματα στο βορειοανατολικό τμήμα, μετά τη συμφωνία του Άσαντ με τους Κούρδους

0
69

Στην πόλη Τελ Τάμερ, στη βορειοανατολική Συρία, εισήλθαν σήμερα στρατεύματα της Δαμασκού, μετά τη συμφωνία του Μπασέρ Αλ Άσαντ με τους Κούρδους που ελέγχουν την περιοχή. Η Τελ Τάμερ βρίσκεται στον στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομο, M4, που εκτείνεται από το ανατολικό τμήμα της Συρίας ως το δυτικό. Οι Τούρκοι είχαν ανακοινώσει ότι κατέλαβαν τον αυτοκινητόδρομο, πράγμα που δεν επιβεβαιώνεται.

Η συμφωνία Κούρδων-Δαμασκού προβλέπει την είσοδο κυβερνητικών δυνάμεων στις συνοριακές περιοχές από την πόλη Μάνμπιτζ ως την Ντέρικ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι συριακά κυβερνητικά στρατεύματα αναπτύχθηκαν και στην Αΐν Ίσα, στην πρώτη γραμμή του εδάφους όπου οι τουρκικές δυνάμεις έκαναν την εισβολή.

Ο συριακός στρατός αναπτύχθηκε και στην πόλη Τάμπκα, κοντά στη Ράκα, σύμφωνα με συριακά κρατικά ΜΜΕ. Εκεί βρίσκεται ένα μεγάλο υδροηλεκτρικό φράγμα. Οι Κούρδοι είχαν καταλάβει την περιοχή από τους τζιχαντιστές του ISIS το 2017, με τη βοήθεια αμερικανικών δυνάμεων.

Ηγέτες των Κούρδων της Συρίας δήλωσαν πως η συμφωνία με τη Δαμασκό, που επιτεύχθηκε με μεσολάβηση της Ρωσίας, επικεντρώνεται προς το παρόν στην ανάπτυξη στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων και οι δύο πλευρές θα μιλήσουν αργότερα για την πολιτική διευθέτηση.

Ο κορυφαίος Κούρδος πολιτικός Αλντάρ Τζελίλ δήλωσε πως αυτό «το επείγον μέτρο», το οποίο επιβλέπει η Ρωσία, σύμμαχος της συριακής κυβέρνησης, έχει στόχο να μπλοκάρει τουρκικές επιθέσεις στα σύνορα.

«Αφού οι Αμερικανοί εγκατέλειψαν την περιοχή και έδωσαν το πράσινο φώς για την τουρκική επίθεση, υποχρεωθήκαμε να ερευνήσουμε μια άλλη επιλογή, η οποία είναι διεξαγωγή συνομιλιών με τη Δαμασκό και τη Μόσχα για να βρεθεί μια διέξοδος και να αποτραπούν αυτές οι τουρκικές επιθέσεις», δήλωσε ο ανώτερος κούρδος αξιωματούχος Μπαντράν Ζία Κουρντ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here