Τάρτα με χόρτα, τραχανά και γραβιέρα Νάξου

0
89

Μια εύκολη, νόστιμη και εξαιρετικά θρεπτική συνταγή

Υλικά (για ταψί διαμέτρου 28 εκ)

Για τη βάση (εναλλακτικά βάζουμε φύλλο κουρού)
1 ½ φλιτζ. τσαγιού καλαμποκάλευρο
1 ½ φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100ml χλιαρό γάλα
100ml ελαιόλαδο
100ml χλιαρό νερό
1 κοφτό κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
Αλάτι και πιπέρι

Για τη γέμιση
800γρ χόρτα και μυρωδικά εποχής (σπανάκι, σέσκουλα, λάπαθα, μυρώνια, καυκαλήθρες κ.λπ.)
2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ κομμένα
50ml ελαιόλαδο
300γρ γραβιέρα Νάξου ή άλλη αν μας αρέσει
½ φλιτζάνι τσαγιού ξινός αλευρένιος τραχανάς
3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
100ml γάλα

Εκτέλεση
Διαδικασία

Βάση

Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπείκιν, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το γάλα και αρχίζουμε να ζυμώνουμε ρίχνοντας σιγά σιγά στο νερό, έως ότου γίνει μια μαλακιά ζύμη, η οποία δεν κολλάει στα χέρια. Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε για ½ ώρα στην άκρη.

Γέμιση

Βάζουμε σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα το ελαιόλαδο με τα κρεμμύδια, 100ml νερό, αλάτι, και όταν αρχίζει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και μαγειρεύουμε τα κρεμμύδια για περίπου 15 λεπτά μέχρι να μαραθούν και να μείνουν με το λάδι τους. Προσθέτουμε τα χόρτα, ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε 5 λεπτά έως ότου μαραθούν ελαφρώς. Αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά μέχρι να ασπρίσουν και προσθέτουμε το γάλα, λίγο αλάτι, πιπέρι και τη γραβιέρα. Ανακατεύουμε ελαφρώς.

Τάρτα

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους ½ εκατ. Λαδώνουμε ένα ταψί 28 εκ. και στρώνουμε μέσα τη ζύμη, ώστε να καλύπτει καλά και τα τοιχώματα. Από πάνω απλώνουμε το μείγμα με τα χόρτα και τέλος το μείγμα αυγών – γραβιέρας. Ψήνουμε την τάρτα για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ψηθεί και η βάση. Προτού την κόψουμε, την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.

Το σχόλιο της μαμάς:

Εγώ να σας πω την έψησα σε λίγο πιο υψηλή θερμοκρασία, στους 180 βαθμούς. Έβαλα τσουκνίδες και σπανάκι. Εμένα μου θύμισε πολύ στη γεύση την μπατσαριά ίσως εξαιτίας του καλαμποκάλευρου που έχει η ζύμη. Την ζύμη την έκανα στο μίξερ με το εξάρτημα το Κ. Είναι εύκολη, νόστιμη και εξαιρετικά θρεπτική! Με ένα κρασάκι Ροζέ από Syrah είναι ότι πρέπει για ένα βραδάκι.

Πηγή: tasty-day.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here