Τελικά, τι πολιτικούς θέλουμε;

6
37

Με αφορμή την ιστορία που διαδραματίστηκε γύρω από τη δήλωση του υφυπουργού Ανάπτυξης, Θανάση Σκορδά, θα ήταν χρήσιμο να αναλογιστούμε τι είδους πολιτικούς θέλουμε για τη χώρα μας.

Η σκληρή κριτική στους πολιτικούς είναι αυτονόητη, όπως όμως είναι και η ουσία αυτής. Η αλήθεια είναι ότι στην έως τώρα Κοινοβουλευτική μας Δημοκρατία δεν είχαμε συνηθίσει από υπουργούς να φροντίζουν για θέματα της αρμοδιότητάς τους, πριν αυτά γίνουν “κόκκινα” δηλαδή πριν να είναι πολύ αργά. Όταν αυτό συμβαίνει, έστω σπάνια, η πρώτη μας αντίδραση είναι η καχυποψία και ο αρνητισμός. Το στάδιο της επιβράβευσης μάλλον θα πρέπει να το αφήσουμε για τις επόμενες γενιές, όταν και θα υπάρχει η απαιτούμενη ωριμότητα και ο αντίστοιχος πολιτικός πολιτισμός.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των πλειστηριασμών, δεδομένο είναι ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δεν βοηθά στην ουσιαστική επίλυση του προβλήματος παρά -μόνο το μεταθέτει στο μέλλον.

Η μέχρι τώρα νοοτροπία μας, αυτή που δεν λέει να μας αφήσει και που μας προίκισε με την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα, επιτάσσει να ασχοληθούμε με το ζήτημα κάποια στιγμή το Δεκέμβριο. Όποιος, φυσικά, τολμήσει (όχι να ασχοληθεί, αλλά έστω να θίξει το ζήτημα) γνωρίζει πλέον τι τον περιμένει.

Το άλλο και πιο σοβαρό ζήτημα, όμως, αφορά το παράδειγμα που δίνουμε στους άλλους πολιτικούς αλλά και στον κάθε δημόσιο λειτουργό που θα τολμούσε να συμπεριφερθεί προνοητικά, τεχνοκρατικά και, πάνω απ’ όλα, λογικά.

Το “σύστημα” αντιστέκεται γενναία, ειδικά τώρα που οι λιθοβολισμοί γίνονται με νέα μέσα. Αν, τελικά, δεν μπορούμε να αλλάξουμε ούτε την νοοτροπία μας τι ελπίδα έχουμε να αλλάξουμε τα πράγματα γενικότερα;

Βέβαια, οι ίδιοι άνθρωποι που τώρα κόπτονται για την πιθανή άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, θα ήταν οι πρώτοι που αν ο υφυπουργός έθιγε τον Δεκέμβριο το θέμα, και όχι τώρα, θα επιτίθονταν με σφοδρότητα γιατί περίμενε την τελευταία στιγμή και όχι 6 μήνες πριν! Φυσικά όταν η λογική του πεζοδρομίου καταλάγιασε και το μυαλό άρχισε να ξαναγυρίζει στα κεφάλια, κάποιοι άρχιζαν να συνειδητοποιούν ότι το “χαλασμένο τηλέφωνο” δεν προσφέρει τίποτα στην ουσία του προβλήματος.

Με την οποία ουσία,  ακόμη και τώρα δεν έχουμε ασχοληθεί. Για το πόσα δάνεια είναι στο “κόκκινο”, για την πλήρη υποβάθμιση και απαξίωση της ακίνητης περιουσίας μας όταν το θέμα “σκάσει” πραγματικά, για το γεγονός ότι το ΔΝΤ πιέζει για άρση των πλειστηριασμών το Σεπτέμβριο και για όλους εκείνους τους “έξυπνους” που, ενώ θα μπορούσαν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους, ταμπουρώνονται πίσω από την προστασία που παρέχει η προσωρινή απαγόρευση των πλειστηριασμών.

Και, βέβαια, κανείς δεν εξηγεί –στο όνομα μιας ψευδοπροστασίας- γιατί πρέπει να αδιαφορήσουμε για τους κινδύνους κατάρρευσης των αξιών της ακίνητης περιουσίας 11 εκαταμμυρίων Ελλήνων με ποσοστό ιδιοκατοίκησης άνω του 90%; Γιατί αυτή είναι η ουσία των όσον διατύπωσε ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς.

Είναι όλοι εκείνοι που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα. Είναι να αναρωτιέται κάποιος τι άλλο πρέπει να συμβεί για να βάλουμε, επιτέλους, μυαλό. «Δεν αλλάζουμε και βουλιάζουμε», όπως είχε πει πρόσφατα μια… ψυχή. Το ζήτημα είναι στο τέλος να μη βγει η δική μας.

Σε πείσμα, όμως, όλων αυτών κάποιοι πρέπει να θυμούνται ότι υπάρχει και μια μεγάλη ομάδα πολιτών που παρακολουθεί  τα τεκταινόμενα, επί του παρόντος αδρανής, αλλά όχι μη σκεπτόμενη.

Στη νέα εποχή δεν θα πάμε με παλιά υλικά, απαιτούμε το καλύτερο πολιτικό προσωπικό, μπορούμε να το αναδείξουμε, αλλιώς να μην παραπονιόμαστε γιατί, όντως, έχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν.

Ηθικό δίδαγμα: πυροβολήστε τον πιανίστα!

*Ο Κυριάκος Κουβελιώτης είναι Πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Οργανισμού Atheneum – Liberal Studies και Καθηγητής του Διεθνούς Τελεματικού Πανεπιστημίου International Telematic University UNINETTUNO.

Follow on Twitter: @kouveliotis

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΜαμά, «έσβησαν» την ΕΡΤ; Δεν ήταν καλή;
Επόμενο άρθροΣυνάδελφοι της ΕΡΤ, κάποιοι σας εκμεταλλεύονται πολιτικά & συνδικαλιστικά
Ο Κυριάκος Κουβελιώτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Λάνκαστερ σε μεταπτυχιακό επίπεδο στον τομέα των Πολιτικών Επιστημών με αντικείμενο την Διπλωματία. Αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Φιλοσοφίας από το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ απόν Τάιν με ερευνητικό αντικείμενο την Ευρωπαϊκή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας σε σχέση με την Ελλάδα ενώ ολοκλήρωσε έναν κύκλο μεταδιδακτορικής έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντήν στο αντικείμενο της Λήψης Αποφάσεων και έναν δεύτερο στην Ελλάδα με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) στον τομέα της Διαχείρισης Κρίσεων και των Διαπραγματεύσεων. Έχει διδάξει Πολιτικές Επιστήμες, Φιλοσοφία και Διευθυντική στα πανεπιστήμια Νιούκαστλ απόν Τάιν, Σάντερλαντ και Κιλ. Διδακτικό έργο παρουσίασε επίσης στο Πανεπιστήμιο της Ινδιανάπολης όπως και στη Σχολή Πολέμου του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας. Σήμερα είναι Πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Οργανισμού Atheneum - Liberal Studies και Καθηγητής του Διεθνούς Τελεματικού Πανεπιστημίου International Telematic University UNINETTUNO. Σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα τηλεκπαίδευσης και ηλεκτρονικής μάθησης μέσω του διαδικτύου, της τηλεόρασης και των νέων τεχνολογιών. Είναι εμπνευστής του «Ελεύθερου Ψηφιακού Πανεπιστημίου». Έχει δημοσιεύσει βιβλία - μονογραφίες και επιστημονικά δοκίμια, ενδεικτικά: «Διευθυντική και Πολιτική Επιστήμη: η Περίπτωση της Διπλωματικής Διαπραγμάτευσης» (εκδ. Παπαζήσης, 2001), "The foreign Policy of Russia in the New International System" (εκδ. Παρασκήνιο, 2002), "The Europeanization on Greece's Foreign and Security Policy" (εκδ. Παρασκήνιο, 2002), "Φιλοσοφία του Πολέμου και Ηγεσία" (εκδ. Επικοινωνίες Α.Ε., 2002), "Χημικός και Βιολογικός Πόλεμος: Η Νέα Απειλή", (εκδ. Τροχαλία, 2001), "The Impact of European Integration on the Diplomatic and Strategic Domains of Greece" (2005), "The Impact of EU'S Cultural Activities on Establishing a European Identity" London School of Economics (2000) κ.ά. Έχει επίσης συγγράψει δεκάδες άρθρα και μελέτες που έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά και επιθεωρήσεις. Email: kkouveliotis@me.com- Ιστοσελίδα: www.kouveliotis.com , www.scribd.com/kkouveliotis Twitter: @kouveliotis

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Το ηθικό ζήτημα που ανακύπτει όμως είναι ότι ο κ.Κουβελιώτης υπογράφει το άρθρο του ως Καθηγητής του Τηλεματικού Πανεπιστημίου Uninettuno, αποσιωπόντας να μας πεί ότι ταυτόχρονα εργάζεται και ως μετακλητός υπάλληλος στο Πολιτικό Γραφείο του Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Σκορδά. Απολύτως νόμιμο, είναι όμως και ηθικό; Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

  2. Το ηθικό ζήτημα που ανακύπτει είναι ότι θα ήταν πολύ εύκολο για τον κο Κουβελιώτη ή τον οποιοδήποτε να γράψει ένα υποστηρικτικό άρθρο ανώνυμα ή με ψευδώνυμο όπως πολλοί κουκουλοφόροι του διαδικτύου. Κάποτε σε αυτή τη χώρα πρέπει να έχουμε το θάρρος της γνώμης μας. Για την ταμπακιέρα κάτι?

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here