Τέλος εποχής στη Ρωσία -Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Μεντβέντεφ

0
127

Παραιτήθηκε από πρωθυπουργός της Ρωσίας ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ μαζί με όλους τους υπουργούς του, αμέσως μετά την ετήσια ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν ενώπιον των μελών του Κοινοβουλίου και των πολιτικών ελίτ της χώρας, στη διάρκεια της οποίας ανακοίνωσε μια σειρά από θεμελιώδεις αλλαγές στο ρωσικό σύνταγμα.

«Οι αλλαγές αυτές θα αλλάξουν όχι μόνο πολλά άρθρα του Συντάγματος, αλλά και την ισορροπία των εξουσιών στο σύνολό τους. Θα αφορούν στον εκτελεστικό, νομοθετικό και δικαστικό τομέα. Ως κυβέρνηση πρέπει να παράσχουμε στον πρόεδρο της χώρας μας τη δυνατότητα να λάβει όλες τις αναγκαίες αποφάσεις. Πιστεύω ότι είναι σωστό να παραιτηθεί η κυβέρνηση με την παρούσα σύνθεσή της», είπε ο Μεντβέντεφ.

Ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Μεντβέντεφ και τον κάλεσε να συνεχίσει το έργο του μέχρις ότου σχηματιστεί νέα κυβέρνηση. Ο έως τώρα πρωθυπουργός αναμένεται να αναλάβει  αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, που του πρότεινε ο Πούτιν, με ευθύνη τους τομείς Άμυνας και Ασφάλειας.

Μεταξύ των πιθανών υποψηφίων για την πρωθυπουργία περιλαμβάνονται ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, ο υπουργός Οικονομίας Μαξίμ Ορέσκιν και ο υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ.

Επικριτές του προέδρου Πούτιν τον κατηγορούν ότι ετοιμάζει το έδαφος για να παραμείνει στην εξουσία πέραν του 2024, οπότε λήγει η θητεία του και πρέπει να αποχωρήσει σύμφωνα με το Σύνταγμα. Άλλοι εκτιμούν ότι θέλει να ενισχύσει τις εξουσίες του Κοινοβουλίου για να συνεχίσει να κυβερνά από τη θέση του πρωθυπουργού.

Το μεγάλο πρόβλημα των Ρώσων πολιτών είναι το χαμηλό επίπεδο διαβίωσης. Στο στόχαστρό τους βρισκόταν εδώ και καιρό ο 54χρονος Μεντβέντεφ, του οποίου η δημοτικότητα έχει πέσει πολύ χαμηλά. Σε αντίθεση με του Πούτιν, που συνεχίζει να κυριαρχεί στο πολιτικό στερέωμα της χώρας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here