Τη γλώσσα μου έδωσαν… μακεδονική !

0
185

Θα πρέπει να παρερμηνεύσουμε και όχι απλά να παραφράσουμε τα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη για να προσεγγίσουμε την νοοτροπία γενεών Σκοπιανών, που γαλουχήθηκαν με την πίστη στην μακεδονική ταυτότητα, την μακεδονική γλώσσα και την πλαστή ιστορία τους, παραχαράσσοντας την ίδια την ιστορία και την πραγματικότητα.

Και είναι γεγονός ότι οι γενιές αυτές δεν διδάχτηκαν ποτέ ότι ο πολιτισμός που πλάστηκε με τη δράση του Μ.Αλεξάνδρου έφερε την ελληνική γλώσσα ως «κοινή» και μέσο έκφρασης σε ολόκληρο τον τότε γνωστό κόσμο επί αιώνες.

Σε κοινή δήλωση πρώην πρέσβεων της Ελλάδας με αφορμή τις διαπραγματεύσεις της χώρας μας για το Σκοπιανό,διάβασα την ακόλουθη ενδιαφέρουσα επισήμανση: «Θα πρέπει όλοι να θυμούνται την επίσημη κρατική εγκύκλιο-προειδοποίηση του άλλοτε Υπουργού των ΗΠΑ Stettinius(26 Δεκέμβρη 1944), που έγκαιρα, μόλις δημιουργήθηκε από τον Τίτο το τεχνητό μόρφωμα του «Μακεδονισμού», έλεγε μεταξύ άλλων επί λέξει: η Κυβέρνησή μας εκτιμά ότι αναφορές σε «¨Μακεδονικό Έθνος», «Μακεδονική Πατρίδα», «Μακεδονική Εθνική Ταυτότητα» συνιστούν αβάσιμη δημαγωγία, που δεν αντιπροσωπεύει εθνική ή πολιτική πραγματικότητα και διαβλέπει στην σημερινή αναζωογόνησή τους ένα προπέτασμα για επιθέσεις εναντίον της Ελλάδος».

Από τότε, λοιπόν, μέχρι και σήμερα ο «Μακεδονισμός» συνεχίζεται ακάθεκτος, και αν δεν αποσαφηνιστεί η ταυτότητα και δεν γίνουν οι απαραίτητες συνταγματικές ρυθμίσεις ώστε να αλλάξει η ΠΓΔΜ τον αλυτρωτισμό του Συντάγματος,το θέμα του ονόματος των Σκοπίων δεν θα πρέπει να αποτελεί το μόνο μέλημα των κυβερνώντων.

Οι υποσχέσεις των Σκοπιανών ότι όλες οι απαιτούμενες ρυθμίσεις θα γίνουν με…δόσεις, ώσπερ μνημόνια, ελλοχεύουν κινδύνους,και είναι βέβαιο ότι η είσοδός τους στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ με την κατοχύρωση του ονόματος «Μακεδονία» θα ενισχύσει το επεκτατικό τους ιδεολόγημα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΠΑΕ ΠΑΟΚ: Νέο βίντεο για τον τραυματισμό του Γκαρθία
Επόμενο άρθροΌσοι βρίζουν τον Φώτη Κουβέλη χτυπούν τον αέρα…
Η Στέλλα Πριόβολου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ελληνική, γαλλική και ιταλική φιλολογία και είναι διδάκτωρ των πανεπιστημίων Αθηνών και Ρώμης. Καθηγήτρια Λατινικής-Ιταλικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ελληνορωμαϊκές -Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Ιστορία και Πολιτισμός". Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και συγγραφέας πολλών μελετών. Η έρευνά της τα τελευταία χρόνια έχει ως αντικείμενο το θεατρικό έργο του Dario Fo και τη σχέση του με τη λατινική λογοτεχνία του Μεσαίωνα. Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής είναι τα τρία βιβλία από τις εκδόσεις Περίπλους: 1. "Dario Fo, ένας σύγχρονος goliardus", (2001) 2. "Dario Fo, venticinque monologhi per una donna: La Medea", (2005) 3. "Rosa Fresca Aulentissima, το μεσαιωνικό ερωτικό ποίημα με το μάτι των φιλολόγων και του Νομπελίστα Dario Fo", (2010). Το ποίημα αυτό μεταφράστηκε στην ελληνική με την επιχορήγηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας. Από το 1994 μέχρι το 2001, Αντιπρόεδρος του Ι.Κ.Υ. και υπεύθυνη για το κοινοτικό πρόγραμμα "Σωκράτης". Επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων ξένων γλωσσών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμων Γ.Γ.Ε.Τ. για την κινητικότητα των σπουδαστών. Τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 2000-2001. Από το 2001-2004 Ειδική Γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο ΥΠΕΠΘ, Πρόεδρος της Επιτροπής στήριξης των Εδρών Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και εθνική εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών 2001. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας( Σ.Ε.Π.Ι.) και Γ. Γραμματέας της Societe Europeenne de Culture στην Ελλάδα.Από το 2008 μέχρι το 2010, αναπληρώτρια πρόεδρος Τμήματος Σλαβικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.Έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του Ιταλικού κράτους CAVALIERE al merito della Repubblica Italiana, 2002. Εχει τιμηθεί για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα και τον πολιτισμό από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας, 2007 και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Χίου για τον ίδιο λόγο, 2007. Αναπτύσσει επί χρόνια πολιτική δραστηριότητα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ως μέλος της Κ.Ε. και σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο του Ευρωκοινοβουλίου το 1999.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here