Θα αποδειχτεί ηγέτης ή θα καεί μαζί με τον μύθο του;

7
28

Δεν ξετρελάθηκα με την κυβέρνηση Παπαδήμου. Όλη αυτή η φασαρία έγινε για να καταλήξουμε σε μια κυβέρνηση – μαμούθ με 48 υπουργούς και υφυπουργούς (από 42 που ήταν), όπου παραμένει όλος ο βασικός μνημονιακός κορμός της κυβέρνησης Παπανδρέου, η ΝΔ συμμετέχει με έξι στελέχη και μ’ άλλα τέσσερα ο ΛΑ.Ο.Σ.

Πού είναι η σφραγίδα του νέου πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου; Γιατί χρειάζεται δύο αντιπροέδρους η κυβέρνηση του και, μάλιστα, εκείνους του Παπανδρέου; Γιατί το υπουργείο Άμυνας χρειάζεται υπουργό (Αβραμόπουλο), δύο αναπληρωτές υπουργούς (Ραγκούση, Γεωργίου) και έναν υφυπουργό (Σπηλιόπουλο);

Τον μνημονιακό κορμό μπορώ να καταλάβω γιατί τον κράτησε, αφού μέχρι να πάρει μυρουδιά ένας νέος υπουργός τι γίνεται, θα έχουν γίνει οι εκλογές! Και η κυβέρνηση έχει πολύ συγκεκριμένο ρόλο και χρόνο μπροστά της για να εγκρίνει τη δανειακή σύμβαση που προβλέπει «κούρεμα» κατά 50% του ελληνικού χρέους και να προχωρήσει το PSI, το πρόγραμμα εθελοντικής συμμετοχής των τραπεζών. Ήταν, όμως, και οι επιτυχημένοι που δεν ήθελε να χάσει ο Λουκάς Παπαδήμος;

Αντίθετα, ο νέος πρωθυπουργός έδωσε την εικόνα ότι δεν είχε ούτε 4-5 δικά του στελέχη τα οποία θα μπορούσαν συνεπικουρικά να συνδράμουν στους παλιούς και τους νέους υπουργούς για να επιταχυνθεί το έργο και να φανούν και κάποια αποτελέσματα που να ανοίγουν μια χαραμάδα προοπτικής την οποία υποσχέθηκε. Δύο υπουργοί είναι προσωπικής του επιλογής, ο Τάσος Γιαννίτσης (Εσωτερικών), στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, και ο δικαστικός Γιώργος Σταυρόπουλος (Επικρατείας) πρώην νομικός σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου.

Το μόνο που δεν υπάρχει, λοιπόν, σήμερα είναι μια κυβέρνηση τεχνοκρατών. Δεν λέω ότι είναι καλό ή κακό αυτό, απλά το σημειώνω.

Ο Παπαδήμος είναι ένας τεχνοκράτης – πρωθυπουργός σε μια καθαρά πολιτική κυβέρνηση, πολύ πλαδαρή, που κινήθηκε στη λογική να μη στενοχωρέσουμε κανένα και να τους βολέψουμε όλους

Το 80% των υπουργών (ΠΑΣΟΚ) έχει αποτύχει παταγωδώς. Και το 20% (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) έχει κομματικές θέσεις αντίθετες στα περισσότερα σημεία από εκείνες για τις οποίες ήδη δεσμεύτηκε η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου στην τρόικα και θα κληθεί να εφαρμόσει η σημερινή κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Μάκη Βορίδη που ανέλαβε υπουργός Μεταφορών. Θα πετάξει το νομοσχέδιο Ραγκούση γιατί ο ΛΑ.Ο.Σ είναι αντίθετος με την απελευθέρωση των ταξί;

Είναι πολλά τα ανοιχτά στοιχήματα για τον Λουκά Παπαδήμο. Ο τραπεζίτης δεν είναι, βέβαια, Γιώργος Παπανδρέου. Δεν θα παίξει κορόνα – γράμματα τη χώρα, ρισκάροντας την παραμονή της στο ευρώ. Οι δανειστές τον υποδέχθηκαν θερμά. Και εκείνοι, όμως, περιμένουν αποτελέσματα όπως διεμήνυσαν από την πρώτη στιγμή Μέρκελ και Σαρκοζί.

Τώρα, αν ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός θα επιδείξει τόσο ηγετικά προσόντα κινητοποιώντας μια άρρωστη κρατική και κυβερνητική μηχανή που δούλευε μέχρι τώρα στο ρελαντί και, ταυτόχρονα, επιτύχει να συγκεράσει και τις κομματικές αντιπαλότητες, που είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν στην κυβέρνηση του, θα φανεί στην πράξη. Εκτός και αν καεί πολύ γρήγορα, καίγοντας μαζί και τους μύθους και πραγματικότητες γύρω από τους τεχνοκράτες.

Υ.Γ Θέλω να απαντήσω στα σχόλια των αναγνωστών του aixmi.gr  στο προηγούμενο άρθρο μου με τίτλο «η «καρέκλα» έχασε από την εθνική ανάγκη». Μοιράζομαι τις περισσότερες από τις ανησυχίες σας. Παρά το γεγονός, όμως, ότι οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρωθυπουργό άγγιξαν συχνά το άκρον άωτον της πολιτικής γελοιότητας και κατέληξαν και σε μια κυβέρνηση που βλέπω με μεγάλη καχυποψία, όπως θα καταλάβατε από το σημερινό μου άρθρο, συνεχίζω να πιστεύω ότι το πολιτικό σύστημα όπως λειτουργούσε μέχρι τώρα απέτυχε παταγωδώς. Θέλω να δω κάτι άλλο. Γι’ αυτό και δίνω μια ευκαιρία.

Follow on twitter: http://twitter.com/#!/christina_korai

7 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Χριστινα καλημέρα. Το πολυπληθές κυβερνητικό σχήμα σε καιρό βαθειας ύφεσης και κρίσης δεν αποτελεί καλή αρχή.Η κυβέρνηση θα έπρεπε να αριθμεί μέχρι 30 μέλη μεταξύ των οποίων 10 συνεργάτες του Πρωθυπουργού Παπαδήμου που θα υλοποίήσουν σε σύντομο χρόνο τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για να οδηγηθούμε στις εκλογές. Θα δώσουμε ψηφο εμπιστοσύνης – οφείλουμε να το κάνουμε εδω που φτασαμε – ελπίζοντας σε άμεσα δείγματα γραφής αλλά επ ουδενι παρέχουμε λευκή επιταγή!

 2. Ξεκαθαρίζοντας ότι οι ποδοσφαιρικές μου γνώσεις είναι πενιχρές-λιγότερες κι από τις πολιτικές,να ρωτήσω την Κα Κοραή (της οποίας είμαι «fan») μήπως υπάρχει και δεν ξέρω ιστορικό προηγούμενο ομάδας σε άμεσο κίνδυνο υποβάθμισης,που να «σώθηκε»(και μάλιστα μέσα σε ένα τρίμηνο)μόνο και μόνο επειδή άλλαξε προπονητή;Με τους ίδιους αποτυχημένους παίκτες και μια ομάδα ακόμη πλαδαρότερη,το πολύ-πολύ να μαζέψεις λίγους παραπάνω (αποκαρδιωμένους) οπαδούς στην εξέδρα.Κι αυτούς desperados…

 3. Μα κυρία Κοραή όποιος έχει λίγο μυαλό καταλαβαίνει πως αύτη η ¨απάτη¨ γιατί κυβέρνηση δεν είναι έγινε για έναν μοναδικό λόγο.Για να καλμάρουν έστω προσωρινά την οργή του κόσμου και να μπορέσουν να ολοκληρώσουν την καταστροφή αυτού του λαού.Είμαι πλέον βέβαιος ότι όλοι αυτοί που εμπλέκονται σ΄αυτή την ιστορία που ζούμε εδώ και κάμποσα χρόνια είναι καλοπληρωμένοι υπάλληλοι.Δεν περιμένω από κανέναν υπάλληλο του διεθνούς τραπεζικού συστήματος να με σώσει.Οι τραπεζίτες δεν ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους μόνο για τις εισπράξεις που όσο καλύτερες είναι τόσο μεγαλύτερο μπόνους φέρνει στις τσέπες τους.Αργά η γρήγορα όμως θα τους πνίξει η απόγνωση του κόσμου.Αυτό που έγινε την 28η δεν ήταν τίποτα μπροστά σ΄αυτό που έρχεται.
  » Μην κοιμάστε,
  τη δική μας τη φωνή να τη φοβάστε»

 4. Αξιότιμη κα Κοραή,
  Η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν νομίζω ότι προορίζονταν ποτέ για να φέρει κάποια θεαματική μεταστροφή στο οικονομικό σκηνικό. Ούτως ή άλλως δεν θα είχε το χρονικό περιθώριο. Η βασικότερη υπηρεσία για την οποία προορίζεται θεωρώ ότι είναι για να θέσει ένα τέλος στον δικομματισμό. Για να σταματήσει η καραμέλα της «επαναδιαπραγμάτευσης» από τον κο Σαμαρά που εδώ και 2 χρόνια φέρνει ανατριχίλα στους έξω και για να αποκλειστεί κάθε σενάριο αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές.

  Είναι κάτι σαν την κουρτίνα που πέφτει μεταξύ 2 θεατρικών πράξεων. Όταν σηκωθεί θα έχει μαζευτεί το πολιτικό σκηνικό της μεταπολίτευσης και θα έχει ξεκινήσει μια καινούργια πράξη. Εξού και υπήρξε προαπαιτούμενο η παρουσία πολιτικών στελεχών της ΝΔ. Ό,τι φραστική ακροβασία και αν επιχειρηθεί από τη Συγγρού, η ΝΔ στους επόμενους 3 μήνες θα έχει συμπράξει σε μια σειρά από οδυνηρά μέτρα και αυτό αναπόφευκτα θα έχει κόστος στα ήδη θλιβερά ποσοστά που λαμβάνει ως αντιπολίτευση. Ως ταφόπλακα δε της αυτοδυναμίας προορίζεται η υπογραφή Σαμαρά στη δανειακή σύμβαση.

  Το πείραμα Παπαδήμου θα έχει αποτύχει μόνο αν από τις επόμενες κάλπες βγει μονοκομματική κυβέρνηση. Η οικονομική ανάκαμψη απλά δεν έπαιξε ποτέ (τουλάχιστον όχι για μέχρι τον Φεβρουάριο) και όσοι έχουν τέτοιες προσδοκίες θα πρέπει πριν τις ξεχάσουν να θυμηθούν ποιος τους τις καλλιέργησε.

 5. Οι υπουργοί του Πασοκ δεν απέτυχαν παταγωδώς επειδή είναι κουτοί, ανίκανοι ή κάτι τέτοιο. Σας φαίνονται για κουτοί π.χ. ο Λοβέρδος, η Διαμαντοπουλου ή ο Πάγκαλος; αλλά κι άλλοι. Εμένα μου φαίνονται για πολύ πάνω απ’ τον μέσο όρο. Άμα όμως είσαι πιασμένος στον ιστό του Πασοκ δεν μπορείς να κάνεις και πολλά. Και σαν να μην τους έφτανε αυτό, είχαν και έναν αρχηγό που δεν έκανε.
  Με έναν άξιο (απ’ ότι φαίνεται) μπροστά, και απαλλαγμένοι από τους πράσινους, μπλε, και ορθόδοξους ιστούς, οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να πετύχουν κάποια πράγματα. Και επειδή η πλεοψηφία του ελληνικού λαού επιτέλους αφήνει πλέον την χωριάτικη νοοτροπία, που τα χαρακτηριστικά της είναι η εφηβική αντιδραστικότητα, η παντελής έλλειψη διπλωματίας και η ψωροπερηφάνια στην απομόνωση, μάλλον θα πάμε καλά.

 6. Τώρα αυτό έχουμε, μ αυτό θα πορευτούμε δεν μας πέρνει να το γκρεμίσουμε!. Ας δούμε τώρα αν μπορούμε να διασώσουμε τα βασικά..Για το άλλο το καλύτερο ας ετοιμαζόμαστε να το φτιάξουμε για μετά από μερικούς μήνες….Η πολιτική είναι τέχνη της προσαρμογής στο εφικτο για επιβίωση. Μόνο προσέξτε μην πέσουμε από το κακό στο χειρότερο. Κάποιοι στην αναμπουμπούλα χαίρονται και φτιάχνουν λύσεις κυβερνητικές για τον λαό χωρίς τον λαό και μας υποθηκεύουν για εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους.
  Τα προβλήματα για τον ελληνισμό έχουν πλέον διαφανεί καθαρά πλέον και ξέρουμε ο καθένας από τους παλιούς τι στάση έχει κρατήσει, ας μην κάνουν ορέξεις και ας μην μεθοδεύουν…. Είναι ώρα για για να συντεθεί κάτιχωρίς μανιακούς,χωρίς υπερφύαλους και φυσικά με κάποιους από δοκιμασμένους πολιτικούς με πρόγραμμα όμως για την επίλυση των βασικών μας προβλημάτων με λογική σύγχρονη και ευρωπαϊκή που δεν μας την υπαγορεύει όμως κανείς απο εκεί.
  Δεν μου λέτε, όταν υπερθεματίζαμε για την ένταξή μας στη ΕΕ δεν περιμέναμε οτι κάποτε μπορούσε να έχει μια ενιαία πολιτική, κάποια υπερκυβέρνηση, κάποιο κέντρο που θα αποφασίζει για τα κοινά συμφέροντα (ή των μεγάλων;). Ωρα καλή σε κάποιον που επέμενε το 1980 για ειδική συμφωνία με την ΕΟΚ…..Κυρίως να ξέρουμε οτι δεν μας φταίνε μόνο οι ξένοι για την διαφθορά, την αχρηστία μας, την μόστρα του νεοπλουτισμού μας και τον κακό μας τον φλάρο!!

 7. Καλος ειναι ο Παπαδημος , αλλα ειναι φερεφωνο. Δυστηχως φοβαμαι οτι δεν θα μπορεσει να παρεκλινει καθολου απο την πορεια της κατρακυλας που εχει η χωρα…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here