Θαυμάστε, Ευρωπαίοι, το όραμα του Έλγιν…

0
55

Με μια σειρά από ενέργειες και ούκ ολίγα χρήματα, το Ελληνικό Δημόσιο, αρχής γενομένης από την εποχή της θητείας της αξέχαστης Μελίνας Μερκούρη στο υπουργείο Πολιτισμού, και μέχρι σήμερα, προώθησε την επιστροφή των κλεμμένων απ’ τον Έλγιν μαρμάρων, χωρίς ωστόσο να καρποφορήσει η προσπάθεια.
 
Ιδιαίτερα σημαντικά (έστω επικοινωνιακά) αποτελέσματα, φέρνει η ιδιωτική πρωτοβουλία του πρώην εκπροσώπου του πατέρα της Αθηνάς Ωνάση, Τιερί Ρουσέλ, Αλέξη Μανθεάκη, από κοινού με μια ομάδα φίλων – ομοϊδεατών του, όπως ο φωτογράφος και μουσικοσυνθέτης, Άρης Καλογερόπουλος.
 
Ο Αλέξης Μανθεάκης είναι ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής της Δράσης για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.
 
Καλλιτέχνες επιστρατεύτηκαν και η ιδέα μετατράπηκε σε έμπνευση. Η έμπνευση έγινε εικαστική παρέμβαση – μια σειρά από εικόνες που μαρτυρούν σε άλλους λαούς το μέγεθος της πολιτιστικής βεβήλωσης του Έλγιν στη χώρα μας. Το πακέτο φωτογραφιών κάνει το γύρω του web μερικές εβδομάδες έχοντας χιλιάδες υποστηρικτές.
 
Ακολουθούν οι ψηφιακά επεξεργασμένες εικόνες μνημείων – συμβόλων πρωτευουσών, που από πίσω τους κρύβουν σίγουρα ένα πράγμα: Το επιστέγασμα της πικρίας της σημερινής Ελλάδας.
 
Ακούτε (ή μάλλον, βλέπετε) Ευρωπαίοι;

Follow on Twitter: @VagLiak

*Δράση «Είμαι Έλληνας και θέλω να γυρίσω σπίτι μου»
http://www.iamgreek.gr/
 
*Διεθνής Επιτροπή Δράσης για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα
http://www.ipsaci.com/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΕτών 17 και εντοπίζει τον καρκίνο του μαστού…
Επόμενο άρθροΟ Σαμαράς, ο Ομπάμα και οι αμερικανικ​ές εκλογές
Ο Βαγγέλης Λιακόγκονας γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα όπου και μεγάλωσε. Σπουδάζοντας αυτοματισμό – τηλεπικοινωνίες αποφάσισε να στραφεί τελικά στην επικοινωνία εισβάλλοντας στη δημοσιογραφία, σπουδάζοντάς την, και τελικά «παντρεύοντάς την» με τα νέα μέσα. Είναι φοιτητής του Ανοικτού Πανεπιστημίου στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Έκανε πρακτική άσκηση καλύπτοντας ρεπορτάζ αυτοδιοίκησης σε τοπικά έντυπα και ενημερωτική εκπομπή στο TV Magic Πειραιά. Συμμετείχε στην εκπομπή ζαχαροπλαστικής του Mega «Γλυκές αλχημείες». Έχει εργαστεί ως συντάκτης πολιτιστικών –και μη- στηλών στις Εκδόσεις Λυμπέρη και στον ΑΝΤ1. Από το Σεπτέμβριο του 2011 έως και τον Μάιο του 2016 εργάστηκε στο Mega Channel, αρχικά για την καθημερινή πρωινή ενημερωτική εκπομπή ''Κοινωνία ώρα ΜEGA'' και στη συνέχεια για το δελτίο ειδήσεων του καναλιού. Από τον Ιούνιο του 2016 και έως τον Ιανουάριο του 2018 εργάστηκε ξανά στον ΑΝΤ1. Έπειτα, για δύο χρόνια στο LiFO.gr. Τον Μάρτιο του 2020 επέστρεψε στο Mega TV. Αρθρογραφεί στο aixmi.gr από την ίδρυσή του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here