Θέλει ρεαλισμό αλλά και «τσαμπουκά» η διαπραγμάτευση με την Τρόϊκα

12
22

Τώρα είναι η ώρα της σκληρής διαπραγμάτευσης με την Τρόϊκα.

Οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα κρίνουν το μέλλον του τόπου.

Στο τραπέζι των συζητήσεων, ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος πρέπει να δείξουν σθένος. Να χρησιμοποιήσουν όλο το οπλοστάσιο των επιχειρημάτων και των πραγματικών στοιχειών που διαθέτουν.

Να τους μιλήσουν με τη γλώσσα του ρεαλισμού και να προσπαθήσουν να τους πείσουν ότι ορισμένα μέτρα δεν οδηγούν πουθενά και θα βαθύνουν την ύφεση. Ο,τι δεν θα τ’ αντέξει η ελληνική κοινωνία, η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα.

Να τους προειδοποιήσουν ό,τι αν δεν κάνουν βήματα πίσω, τα κόμματα που στηρίζουν τη κυβέρνηση δεν θα μπορέσουν να στηρίξουν στη Βουλή το πακέτο που απαιτούν, προκειμένου να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση. Το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες ξέρουν καλά από τα τηλεγραφήματα των Πρεσβειών κι από τα σημειώματα του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα ότι οι ισορροπίες στα κόμματα είναι διαφορετικές πλέον, σε σχέση με το σκηνικό που επικρατούσε, όταν περνούσαν τα μέτρα για το Πρώτο Μνημόνιο και το Μεσοποπρόθεσμο. Κι ανησυχούν γι’ αυτό… Η κυβέρνηση Παπανδρέου έπεσε, και το ΠΑΣΟΚ καταρρέει στις δημοσκοπήσεις. Και καταρρέει, γιατί οι βουλευτές του για δύο χρόνια στηρίζουν τα σκληρά μέτρα που έχουν καταρρακώσει την ελληνική κοινωνία. Ο Αρχιεπισκόπος Ιερώνυμος, που με τα συσσίτια και τους αστέγους είναι κοντά στην κοινωνία, προειδοποίησε ότι οι Έλληνες δεν θα αντέξουν άλλα μέτρα.

Είναι λανθασμένη η στρατηγική που έχει ακολουθήσει μέχρι τώρα η κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση. Ουσιαστικά, έχει αναγκαστεί να αποφασίσει μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, κάτω από καθεστώς διεθνών και εγχώριων πιέσεων. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος τους τελευταίους δύο μήνες που έπρεπε να συζητηθούν και να ληφθούν αποφάσεις για τα εργασιακά και μισθολογικά και να μπουν κόκκινες γραμμές. Έκανε λάθος η Αθήνα που καθυστέρησε τη διαπραγμάτευση. Τώρα η Τρόϊκα, κατά την προσφιλή της τακτική, θέλει να αποφασιστούν όλα ως “πακέτο” (και το PSI και τα μέτρα για τη νέα δανειακή σύμβαση) και να απαιτεί τις υπογραφές των πολιτικών αρχηγών. Αλλά ακόμα υπάρχουν περιθώρια να καθορίσουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί μία εθνική γραμμή. Ίσως είναι η μοναδική ευκαιρία μέχρι τώρα. Και οι πιέσεις και οι εκβιασμοί και η εμπλοκή και οι αποχωρήσεις και οι απειλές για παραιτήσεις, είναι στο παιχνίδι της διαπραγμάτευσης. Όπως στο παιχνίδι είναι και η απειλή ότι «δεν σας δίνουμε τα λεφτά και θα χρεοκοπήσετε».

Οι περισσότεροι συμφωνούμε ότι η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να εφαρμόσει το Μνημόνιο. Δεν διαπραγματεύθηκε σθεναρά, όπως θα μπορούσε, και σίγουρα το κράτος δεν είχε και δεν έχει την υποδομή να στηρίξει την εφαρμογή αυτού του σκληρού προγράμματος. Οι περισσότεροι συμφωνούμε, όμως, ότι πρέπει να παραμείνουμε στο ευρώ, να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και να εξυγιανθεί η χώρα.

Τώρα είναι η ώρα να βάλουμε τη διαπραγμάτευση σε άλλη βάση. Το θέμα, δεν θα μας το λύσει φυσικά στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν που δε θέλει να συζητήσει τίποτα, εκτός από αριθμούς. Η κυβέρνηση Παπαδήμου οφείλει να συγκεντρώσει ότι διαπραγματευτικό κεφάλαιο διαθέτει, να συμπεριλάβει και τα συμφέροντα των Τραπεζών, αποκρατικοποιήσεις, εξοπλιστικά, στρατηγικές επενδύσεις και να κάνει πολιτική διαπραγμάτευση με την Αγκελα Μέρκελ και τους άλλους παράγοντες. Και σε μια πολιτική διαπραγμάτευση και θα κερδίσεις και θα χάσεις. Ο κ. Παπαδήμος να ζητήσει χρόνο για να ενημερωθεί το Ελληνικό Κοινοβούλιο και μετά να λάβει τις κρίσιμες αποφάσεις. Καθοριστικοί παράγοντες είναι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που πρέπει να πιστέψουν, επιτέλους, ότι υπάρχουν περιθώρια σ’ αυτήν την διαπραγμάτευση- αρκεί να συμφωνήσουν στην στρατηγική…

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΑποποινικοποιήθηκε και η παιδοφιλία;
Επόμενο άρθροΠω πω πω… όνειρο ζει (ο Γιώργος) μην τον ξυπνάτε…
Ο Φάνης Παπαθανασίου γεννήθηκε στην Λαμία και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και ΜΜΕ στην Νέα Υόρκη όπου εργάστηκε ως ανταποκριτης της ΕΡΤ, του MEGA. Ειναι διπλωματικός συντάκτης της ΝΕΤ και παραγωγός της σειράς ντοκιμαντέρ «Ειδικές Αποστολές». Εχει καλυψει ως απεσταλμένος της ΝΕΤ μεγάλα διεθνή και διπλωματικά γεγονότα όπως οι πολεμοι στο Ιρακ και στον Λιβανο, Συνοδοι Κορυφης στις Βρυξελλες, Συνοδος του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι , συναντήσεις στον Λευκο Οικο και στον ΟΗΕ. Ειναι παντρεμένος με την δημοσιογράφο Μαρία Γιαννέτου και εχουν δυο παιδιά , τον Θάνο και τον Κωνσταντίνο.

12 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δηλαδή εσείς Κύριε Παπαθανασίου πιστεύετε ότι βλέπουμε μπροστά μας διαπραγματεύσεις μεταξύ δύο πλευρών;
  Δε νομίζω πολλοί να συμμερίζονται την άποψή σας. Εγώ βλέπω τους δανειστές- τοκογλύφους να έχουν διορίσει εντλώς δικό τους άνθρωπο επειδή ο προηγούμονς που ειχαν βάλεο φοβόταν λίγο και τον κόσμο λόγω πασοκ κλπ. Τώρα οι τρεις μαζί σφυρίζουν αδιάφορα και φταίει ο τραπεζικος υπάλληλος (που λέει και ο Χριστιανόπουλος).
  ΠΟΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ;
  Όσο ο λαός κάθεται αυτά και χειρότερα θα βλέπουμε

 2. Θέλω να ξέρω ποιος πολιτικός θα είναι αυτός που θα έχει τον τσαγανό για να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους αρχηγούς.Όλοι τους ,το εννοώ ΟΛΌΙ ,είναι του YES SIR .Τώρα πάλι μας λένε ότι αυτό το Σαββατοκύριακο είναι κρίσιμο. Έχω βαρεθεί να ακούω για κρίσιμα Σαββατοκύριακα . Μας τρομοκρατούν μ’αυτό τον τρόπο για να μην αντιδρούμε ;

 3. Ο παρακάτω διάλογος είναι προϊόν φαντασίας. Οποιαδήποτε ομοιότητα με υπαρκτά πρόσωπα είναι καθαρά συμπτωματική.

  [Λουκάς]: Bonjour Christine, εδώ Λουκάς, ελπίζω να μην ενοχλώ. Τα έχω πει και στον Paul, δεν ξέρω αν έχετε μιλήσει. Κοίταξε, εδώ τα πάντα κρέμονται από μια κλωστή. Λέγαμε με τους πολιτικούς αρχηγούς και τα συνδικάτα να μας δώσετε ένα κάποιο επικοινωνιακό avantage. Κάτι που να μπορούμε να το παρουσιάσουμε σαν διαπραγματευτική επιτυχία.

  [Christine]: Γεια σου Λουκά. Ναι, καταλαβαίνω, την ίδια κουβέντα κάναμε τις προάλλες και με την Άγκελα. Κοίτα, θα πω στον Paul να συμπεριλάβει στις διεκδικήσεις του και μια, δυό κουταμάρες που να μπορεί να τις πάρει πίσω χωρίς δημοσιονομική επιβάρυνση. Καμιά μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, για παράδειγμα.

  [Λουκάς]: Αυτή ήταν και η πρώτη σκέψη του Paul, προσφέρθηκε κιόλας να το θέσει και εγγράφως. Δεν είναι όμως λίγο τραβηγμένο? Θέλω να πω, η ίδια η τρόικα έχει αφιερώσει την παράγραφο 29 στη σελίδα 26 της ελληνικής μετάφρασης του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής εξηγώντας γιατί μια μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα δεν θα ήταν καλή ιδέα: http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/occasional_paper/2010/pdf/ocp61_el.pdf

  [Christine]: Αχ βρε Λουκά, μα ποιός τα διαβάζει μωρέ αυτά? Μερικές φορές ξεχνάω ότι δεν είσαι πολιτικός… Μην αγχώνεσαι και άσε τους πολιτικούς αρχηγούς να χειριστούνε το επικοινωνιακό. Δημοσιογράφους, κανάλια, blogs – ξέρουν αυτοί, μην ανησυχείς. ΟΚ?

  [Λουκάς]: Madame, δεν έχω λόγια.

  [Christine]: Μην το συζητάς, Λουκά. Δουλειά μας είναι.

 4. Μέσα στο χάος της κωλοτουμπας και των τριών αρχηγών που θα μείνουν αξέχαστοι στην ιστορία και θα γραφτούν με μεγάλα γράμματα για την ανικανότητα τους ( δήλωση Χρυσοχοϊδη ) πιστεύεις πραγματικά ότι αυτοί μπορούν να διαπραγματευτούν ??????????????????????

 5. κ. Παπαθανασίου
  Γνωρίζετε κάτι , που αγνοούμε οι υπόλοιποι Έλληνες ;
  Δεν εξηγείται αλλιώς το …..συννεφοβάδιστο των προτάσεων !
  Όσο κι αν είναι συγκινητικό ( και είναι ) , άλλο τόσο είναι επικίνδυνο ,
  να ΕΚΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ τους ΕΥΣΕΒΕΙΣ μας ΠΟΘΟΥΣ ως πραγματικότητα !
  Δείτε στο http://chrisblog.gr «Οσονούπω…..μοιραίοι»
  Εκτός κι αν , επιτρέψτε μου να το ξαναπώ , ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ κάτι παραπάνω ,
  όντως ρεαλιστικό ( και όχι «κατά προαίρεσιν και πάθος» ) !

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here