Θεοδωράκης: Παιχνίδι κολοκυθιάς από την κυβέρνηση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές

0
51

Μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον Κλεισθένη, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δείχνει προχειρότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την «ισοπεδωτική» όπως είπε απλή αναλογική, η οποία θα παραδώσει «τις τοπικές Βουλές στα χέρια ακραίων και γραφικών».

«Νομίζω ότι είναι ένα ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟ για την τοπική αυτοδιοίκηση παιχνίδι κολοκυθιάς. Δηλωτικό – πολύ φοβούμαι – της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζετε τα μικρά και μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα. Και πάτε τώρα να κάνετε μία διόρθωση που ούτε αυτήν δεν την ολοκληρώνετε! Η ημερομηνία των ευρωεκλογών να συμπίπτει με την ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά η θητεία να μην συμπίπτει…» επεσήμανε και πρόσθεσε: «Αντί να διορθώσουμε το πρόβλημα, τα ισοπεδώνετε όλα. Πάτε στο άλλο άκρο. Και πολλαπλασιάζετε τα αδιέξοδα. Από τον Δήμαρχο παντοκράτορα, πάτε στον Δήμαρχο επαίτη… Επαίτη ψήφων στο δημοτικό συμβούλιο», είπε χαρακτηριστικά και επεσήμανε πως δεν «γίνεται να αντιμετωπίζετε την Αυτοδιοίκηση, μόνο με μικροκομματικούς υπολογισμούς».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε ότι «πρέπει να αλλάξουμε το σημερινό εκλογικό σύστημα», και πρότεινε:

· Να παραμείνει η θητεία των Δημάρχων και των περιφερειαρχών στα πέντε χρόνια και οι εκλογές να συμπίπτουν πάντα με τις ευρωεκλογές.

· Να τεθεί όριο 3% για εκπροσώπηση στα δημοτικά συμβούλια

· Δήμαρχος να εκλέγεται αυτός που θα συγκεντρώνει 42% στον α’ γύρο

· Να καθιερωθεί σύστημα «σταθμισμένης αναλογικής» ώστε όποιος εκλέγεται δήμαρχος να παίρνει bonus 1% των εδρών για κάθε 2% των ψήφων

Ο επικεφαλής του Ποταμιού εξέφρασε τη θετική του στάση στην κατάτμηση της B’ Αθήνας και της περιφέρειας Αττικής. «Η πρόταση του Ποταμιού είναι το σπάσιμο όλων των μεγάλων περιφερειών. Θα πρέπει να κάνουμε μια ριζική αλλαγή του εκλογικού συστήματος με μονοεδρικές περιφέρειες και δυνατότητα διπλής ψήφου», επεσήμανε.

Επίσης, κατάφερε να αποσπάσει τη δέσμευση της κυβέρνησης για τη θεσμοθέτηση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού από την παρούσα Βουλή. Ο επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε στην ομιλία του να ολοκληρωθούν εντός τριμήνου οι εργασίες της Επιτροπής που συγκροτεί το υπουργείο Εσωτερικών για να εξετάσει το ζήτημα. Πρόταση που έκανε δεκτή ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, λέγοντας ότι μπορεί να μην είναι τρίμηνο, αλλά θα την φέρει προς συζήτηση στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here