Θεσμικά κάδρα και νόμοι γιαπί

36
82

Αν και θα ήθελα να ξεκινήσω διαφορετικά το σημερινό μου άρθρο και να απαντήσω σε πολλά ερωτήματα φίλων αναγνωστών με πρόλαβε το άρθρο του Κου Κ. Μποτόπουλου στα ΝΕΑ, την περασμένη Παρασκευή, όπου αναφερόταν στο «Ζάππειο 2″ του Σαμαρά.

Γράφει, λοιπόν, ο Κος Μποτόπουλος: «Η αίσθηση ότι η επανεκκίνηση προϋποθέτει και ότι ο λαός απαιτεί νέο Σύνταγμα και νέους θεσμούς είναι ανακριβής, ανιστόρητη και παραπλανητική. Η Ελλάδα έχει απολύτως επαρκές θεσμικό πλαίσιο, διαθέτει δηλαδή Σύνταγμα και νόμους».

Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω οριζόντια, κάθετα και πλαγιομετωπικά Κε Μποτόπουλε. Καταρχάς, όταν ολόκληρη η Δύση έφτιαχνε Θεσμικά πλαίσια και νόμους (βλέπε Γαλλική Επανάσταση) βασισμένους πάνω στη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη, εμείς ήδη είμαστε τουρκοκρατούμενοι. Μετά την αναγνώριση μας δε, ως επισήμου κράτους, η δολοφονία του Καποδίστρια στέρησε τη χώρα από την -έστω εισερχόμενη- θεσμική βοήθεια, καθιστώντας για πρώτη φορά επίσημα την έννοια του πολιτικού κόστους ως πρώτιστη δημοκρατική έννοια.

Σύμφωνα με τη Δημοκρατική αρχή, η Βουλή εκφράζει τη θέληση του λαού. Η Βουλή πρέπει να είναι το ανώτατο όργανο που θα εκδηλώνει και θα αντιπροσωπεύει τη βούληση του λαού για να νομοθετεί και να ελέγχει την Εκτελεστική Εξουσία.

Στη χώρα μας, όμως, υπάρχει μια Βουλή όπου οι βουλευτές της είναι φιμωμένοι και χωρίς ψήφο κατά συνείδηση, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα, χωρίς ελεύθερη και ανεξάρτητη γνώμη. Και δεν μπορούν να έχουν, διότι νομοθετεί ο Πρωθυπουργός μόνος του, μαζί με τους υπουργούς του, οι οποίοι υπακούουν φυσικά στις εντολές του για να έχουν δουλειά και την επομένη σαιζόν! Καμιά ασφαλιστική δικλείδα η άλλος μηχανισμός έλεγχου δεν υπάρχει στο Σύνταγμα για να σταματήσει την αυτοκρατορία του εκάστοτε Πρωθυπουργού. Μόνο η Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Αν, βέβαια, αναλογιστεί κανείς ότι είμαστε το μοναδικό Κοινοβούλιο με τους περισσότερους συγγενείς που όρισαν τρεις δυναστείες στην Ελλάδα, καταλαβαίνει κανείς ότι οι νόμοι και ο έλεγχος της εξουσίας είναι στα ίδια χέρια τα οποία απολαμβάνουν και νέμονται το δημόσιο χρήμα, χωρίς υποψία ελέγχου εδώ και χρόνια. Σήμερα εγώ, αύριο εσύ. Δυο κόμματα όπου η πλειοψηφία έρχεται κάτω από το 50%, αλλά με δύναμη Κοινοβουλίου πάνω από 60%.Ετσι, έχουμε μια παντοδύναμη πρωθυπουργοκεντρική εξουσία, όπου οι υπουργοί νομοθετούν μαζί με τον πρωθυπουργό, και στις περιπτώσεις που τα βρίσκουν δύσκολα, φωνάζουν τους συνδικαλιστές για βοήθεια!

Όπου και σ’ αυτές τις κοινωνικές ομάδες δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο. Μικρές συντεχνίες ανθρώπων που εκφράζουν ολίγους, ελέγχουν θεσμικά τους υπουργούς περισσότερο κι από τους βουλευτές. Στα περισσότερα δημοκρατικά Συντάγματα η Βουλή έχει τη δύναμη να ελέγχει και να καθαιρεί κυβερνήσεις προς το κοινό όφελος, χωρίς να διαλύεται η Βουλή. Και όχι να πηγαίνουμε κάθε τόσο με διλήμματα για εκλογές αν δεν αισθάνεται καλά ο εκάστοτε Πρωθυπουργός.

Στο Γαλλικό Σύνταγμα υπάρχει ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή. Και όταν παραιτηθεί ή ανασχηματιστεί υπουργός δεν επανέρχεται στην προτέρα βουλευτική του θέση. Σύμφωνα με το άρθρο 15 της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη της 26/8/1789, «η κοινωνία έχει δικαίωμα να ζητήσει ευθύνη από κάθε δημόσιο λειτουργό για το τρόπο που εφήρμοσε τα καθήκοντα του».

Είμαστε το μόνο Σύνταγμα, ίσως, που επιχειρεί με τις παραγραφές αδικημάτων των πολιτικών να αποφύγει τον έλεγχο και την τιμωρία των ενόχων. Και δεν είναι μόνο το μεγάλο θεσμικό πλαίσιο, το Σύνταγμα, που μπάζει νερά.

Υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για την αρχιτεκτονική δόμηση της χώρας; Δίπλα σε νεοκλασικά να χρίζονται καθρεφόπληκτα κτίρια;

Θεσμικό πλαίσιο για το περιβάλλον;

Ανεξαρτησία ουσιαστική και όχι φασιστική της Δικαιοσύνης; Όταν διορίζονται από το κράτος οι δικαστές και αρνούνται να δώσουν μετά στοιχεία στη Βουλή, με την πρόφαση ότι απειλείται η δικαστική ανεξαρτησία;

Υπάρχει πλαίσιο για ενιαία εξωτερική πολιτική; Και οι νόμοι που υπάρχουν είναι διάτρητοι και άνευ λόγου.

Θα μπορούσα να γράφω με τις ώρες. Λυπάμαι Κε Μποτόπουλε, αλλά ως συνταγματολόγος θα ξέρετε πολύ καλύτερα απ’ τον καθένα ότι δεν έχουμε θεσμούς. Ούτε νόμους, όσο κι αν πιστεύουμε ότι έχουμε αλλά δεν τηρούνται. Μόλις πριν από λίγα χρόνια η παιδεραστία ανακηρύχτηκε σε κακούργημα.

Και οι επενδυτές δεν θα ‘ρθουν ποτέ σε μια χώρα χωρίς σταθερό φορολογικό νομοσχέδιο και με επαγγελματίες συνδικαλιστές. Γιατί αυτή η χωρά δεν έχει Θεσμικό πλαίσιο.

Έχει θεσμικά κάδρα για δήθεν ωραιοποιήσεις προς άσχετους και νόμους γιαπιά. Μπάζουν από παντού.

Η επανεκκίνηση και οι νέοι θεσμοί όχι απλώς ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ και πρέπει να ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ, αλλά έπρεπε να είχαν ξεκινήσει ΧΘΕΣ.

36 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Kύριε Χαϊκάλη, h Γενιά του Πολυτεχνείου έχει περισσότερους συγγενείς στο κοινοβούλιο
  και μεγαλύτερη επιρροή στην Ελλάδα, από τις τρεις οικογένειες.

 2. Παύλο, σ’ ευχαριστώ που έχεις το θάρρος και μιλάς με τρόπο που έχει γίνει είδος προς εξαφάνιση.
  Του κ.Μποτόπουλου αυτά του είπαν να γράψει και αυτά έγραψε.

 3. Κε Χαικάλη, θα συμφωνήσω με τον κ. Μποτόπουλο. Η χώρα έχει επαρκές θεσμικό πλαίσιο. Επαρκές για να καλύπτει τους 300 της βουλής και τους παρατρεχάμενούς τους. Θεσμικό πλαίσιο που τους επιτρέπει να αποφασίζουν ό,τι θέλουν και να μην τους ζητάται καμία ευθύνη.
  Δυστυχώς όσο αυτοί αποφασίζουν κρυμμένοι πίσω από τους νόμους που εκείνοι ψήφισαν, φροντίζοντας να στερούν τη στοιχειώδη παιδεία από τους πολίτες ώστε να μην μπορούν να σκεφτούν κριτικά, η επανεκκίνηση, θεωρείται ουτοπία.

 4. Συγχαρητήρια Κύριε Χαϊκάλη!
  Το ένα άρθρο σας καλύτερο από το άλλο. Σε αυτό το συγκεκριμένο θεωρώ ότι «ΖΩΓΡΑΦΙΣΑΤΕ».
  Μοιράζομαι μαζί σας ακριβώς τις ίδιες σκέψεις.
  Ελπίζω να υπάρχουν και άλλα άτομα, όπως εσείς, τα οποία να λεν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ δημόσια, τα πράγματα με το όνομά τους.
  Ας καταλάβουν, επιτέλους, τα μέλη της Κυβέρνησης, της Αντιπολίτευσης και … οι λοιπές μαριονέτες τους, ότι έχουν να δώσουν λόγο σε ΝΟΗΜΟΝΕΣ ανθρώπους και όχι σε αγέλη ζώων.

 5. Κύριε Χαϊκάλη.
  Ελπίζω οτι η διαπίστωση της τελευτάιας παράγραφου του άρθρου σας να μην αποτελεί κατά οποινδήποτε τρόπο άμεση ή έμμεση υποστήριξη τηε Σαμαρικής θεωρίας περί επανεκκίνησης.
  Επιπλέον θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν μας αρκεί η θέση του παρατηρητή, ή οφείλουμε να υιοθετήσουμε περισσότερο ενεργή στάση απέναντι στα γεγονότα και και τους σχεδιαμούς που μας επιβάλονται.
  «Φταίνε τα τραγούδια του, φταίει κι΄ο λυράρης, μα φταίει κι’ ο λαός που είναι μαραζιάρης»
  .

 6. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:
  1.Άμεση κατάργηση του «μπόνους» των 50 εδρών που δίνονται στο κόμμα που έρχεται 1ο στις εκλογές,γιατί ξεκάθαρα νοθεύει την ψήφο των πολιτών και οδηγεί σε δικτατορίες με κοινοβουλευτικό μανδύα.
  2.Πλήρης διάκριση των εξουσιών (κανείς ταυτόχρονα βουλευτής και υπουργός).
  3.Όριο βουλευτικών θητειών (κανείς να μην έχει δικαίωμα να εκλεγεί βουλευτής παραπάνω από 2 φορές).
  4.Εκλογή και των υπουργών από τον λαό.
  5.Αξιολόγηση των υπουργών ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ με ψηφοφορία στο τέλος κάθε έτους ή το αργότερο κάθε 3 εξάμηνα:ο υπουργός που θα συγκεντρώνει αρνητικές γνώμες σε ποσοστό από 55% και πάνω να οδηγείται σε αναγκαστική παραίτηση.
  6.Κατάργηση (με νόμο) της «κομματικής πειθαρχίας» κατά τις ψηφοφορίες της Βουλής.
  7.Δημοψήφισμα για ένα ζήτημα αν το ζητάει συγκεκριμένος αριθμός πολιτών (π.χ. 200 ή 300 χιλιάδες υπογραφές πολιτών που θα ζητούν δημοψήφισμα για ένα θέμα). Πιστεύετε πως δεν έπρεπε να γίνει δημοψήφισμα για την είσοδο στο ευρώ,την υιοθέτηση του ευρωσυντάγματος και το μνημόνιο;
  ΜΑΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΚΥΦΤΟΙ.

 7. Κύριε Χαϊκάλη, συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Όμως αυτό που περιγράφετε είναι αποτέλεσμα και όχι η αιτία του προβλήματος. Το πρόβλημα ξεκινάει από τη διαφθορά σε όλα τα επίπεδα. Το θεσμικό πλαίσιο δεν φτιάχτηκε έτσι από λάθος. Είναι δομημένο έτσι ώστε να διασφαλίζεται ο μη έλεγχος και η ατιμωρησία. Εφόσον αυτός είναι ο απώτερος σκοπός, όσα συντάγματα και να αλλάξουμε στο ίδιο χάος θα καταλήξουμε. Όπως έλεγε και ένα παλιό σύνθημα, ακόμη και οι εκλογές θα ήταν παράνομες αν μπορούσαν να αλλάξουν κάτι.

 8. Κύριε Χαϊκάλη ΜΠΡΑΒΟ σας. Γιατί δεν κρύβεστε πίσω από την επωνυμία σας αραχτός. Γιατί είστε ένας ΥΓΙΩΣ σκεπτόμενος Έλληνας (είδος εν ανεπαρκεία πλέον). Γιατί χειρίζεστε άψογα την Ελληνική γλώσσα και επιχειρηματολογείτε με γνώση, σαφήνεια και καθαρότητα σκέψης. Γιατί είστε ένας ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ άνθρωπος. Γιατί εν τέλει, αρθρογραφείτε, με λόγο που θα ζήλευαν πολλοί επώνυμοι και βολεμένοι δημοσιογράφοι, που απλά μας βομβαρδίζουν με μετριότατα παράγωγα υποκουλτούρας και παρακμής.
  ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

 9. Κυριε Χαικάλη, αποδεικνύετε ότι ο πολιτικός σας λόγος είναι πιο πάνω και απο το ταλέντο σας…μπράβο σας…RESPECT

 10. ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΟΝ ΟΡΘΟ ΛΟΓΟ ΚΥΡΙΕ ΧΑΙΚΑΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΗΘΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΩΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΔΟΛΟ .

 11. Κε ΧΑΙΚΑΛΗ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ
  ΑΛΛΑ ΕΠΙΤΡΕΨΤΕ ΜΟΥ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ….
  Η ΧΩΡΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΟΥ ΤΗΣ ΑΞΙΖΕΙ (ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΗΜΑΣΤΑΝ?)
  ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΟ ΕΦΕΡΑΝ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥΣ ΟΙ 300
  ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥΣ.

 12. Παναγιώτη τα λες σώστα στις 4 πρώτες προτάσεις αλλά τα υπόλοιπα πρέπει να τα σκεφτείς καλύτερα.Κε Χαικάλη συμφωνώ μαζί σας κυρίως στην επανεκκίνηση όμως όσο πιο μεγάλο είναι το πλήθος των ατόμων που ασκούν κριτική στην εξουσία τόσο πιο δυνατή στο χρήμα,σε επιρροή και σε ευφυία πρέπει να’ναι τα άτομα που εξουσίαζουν γι’αυτό και το συγχρονο πολιτικό σύστημα πλησιάζει στο τέλος του.Το σύνταγμα και οι νόμοι δεν είναι αρκετοί για να φέρουν τη δημοκρατία την ουσιαστική ,πρέπει ο ίδιος ο ελληνικός λαός να ωριμάσει μέσα απ’τα λάθη του και να γίνουμε πολίτες από ιδιώτες με άποψη, να αποκτήσουμε συναίσθηση των νόμων και να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο.Και γιατί να μην φτιάξουμε μια άμεση δημοκρατία μέσα από το διαδίκτυο.

 13. Το Συνταγμα και οι νομοι, δε εμφανιζονται απο μονα τους ως δια μαγειας αλλα ψηφιζονται μεσα στην Ελληνικη βουλη απο αντιπροσωπους που εμεις επιλεξαμε να βουλευονται για εμας . Και που αφου ειδαμε οτι μεσα σε μια τετραετια αντι να νομοθετουν για το δικο μας συμφερον (οχι το ατομικο του καθενος) ραβουν νομους για τα δικα τους μετρα ,εμεις τους ξαναψηφισαμε .Τους ειπαμε δηλαδη καλα μας κανατε αλλα θελουμε κι αλλο γι’ αυτο παρτε αλλη μια τετραετια. Και αυτοι μας γραψανε για αλλη μια τετραετια. Κι ετσι χαθηκε η μπαλα και διμιουργηθηκε με τη βοηθεια μας ενα πολιτικο συστημα σαθρο και ανικανο να υπηρετησει κατι αλλο περαν του δικου του συμφεροντος. Εκει βρισκεται και η δικη μας ευθυνη που τους αφησαμε να μας κοιμησουν με ενα ρουσφετι και ενα διορισμο εκμεταλευομενοι την αναγκη του καθε ανθρωπου για εργασια .Και σιγα σιγα γιναμε υποχοιρια τους και αναγκαστηκαμε θελαμε δε θελαμε να τρεχουμε σα γιουσουφακια με τις σημαιες στα χερια να υποστηριξουμε τον ευεργετη μας ακομη και οταν αυτος δε μπορουσε να ξεχωρισει σε δυο γαιδαρους σανο ,ποσο μαλλον να δουλεψει ικανα για το καλο του τοπου ποσο μαλλον να νομοθετησει με γνωμονα το κοινο καλο ολων μας .

 14. δε μου αρέσουν τα κοπλιμέντα, δε γίνεται όμως να μην παρατηρήσω το πασιφανές. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ αρθρο για μια ακομα φορα

 15. To έργο ενός υπουργού δεν μπορεί να αξιολογηθεί σε ένα χρόνο ούτε αφορά όλους το ίδιο.Η εφαρμογή ενός νόμου κατά της κομματικής πειθαρχίας δεν μπορεί να γίνει με αντικειμενικά κριτήρια.Τέλος αν είναι για κάθε σημαντική απόφαση να κάνουμε δημοψήφισμα τότε τι τους χρειαζόμαστε τους πολιτικούς;Να μην αναφέρω τα τεράστια προβλήματα σε επίπεδο γραφειοκρατίας και διαφθοράς που θα παρουσιαστούν από τη διαδικασία της συλλογής υπογραφών.Γενικώς όμως συμφωνώ με το πνεύμα και τον στόχο των προτάσεων.

 16. Δεν πιστεύω πως οι πολιτικοί [τουλάχιστον όχι οι τωρινοί] είναι οι ειδικοί αλλά τους έχουμε δώσει εξουσία ειδικών και εξουσία σημαίνει παίρνω αποφάσεις.Αν τα άτομα που ψηφίζουμε δεν αξίζουν την εμπιστοσύνη μας[που δεν την αξίζουν] τότε πρέπει να αλλάξουμε όλο το εκλογικό σύστημα.Το 40 τοις εκατό εμπιστεύτηκε ένα κόμμα μόνο και μόνο με το κριτήριο -τι άλλο να ψηφίσω;Ε αυτό δεν είναι δημοκρατία.Τέλος οι εκατομμύρια ψηφοφόροι μπορούν εύκολα να παραπληροφορηθούν όταν ενημερώνονται από μέσα εξαρτημένα από πολιτικές ηγεσίες.Οι 300 της Βουλής ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι είναι αδιάφθαρτοι και οι πιο ικανοί να διαχειριστούν την εξουσία που τους δώσαμε για να τους ψηφίζουμε ξανά και ξανά[εδώ γελάμε ή κλαίμε;].

 17. Όχι απλά δεν είναι κακό να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, επιβάλλεται αφού όπως έγραψα δεν αξίζουν την εμπιστοσύνη μας αυτοί που ψηφίζουμε καθώς κερδίζουν την ψήφο στη καλύτερη περίπτωση μέσα από πόλεμο εντυπώσεων κάτι που βιάζει τη δημοκρατία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here