Ο πρώτος θρίαμβος της Αριστείας!

0
14

Τι θα ήταν, αλήθεια, η ζωή μας αν δεν είχαμε στόχους και οράματα ; Μια επίπεδη διαδρομή που ο καλός Θεός μάς έδωσε να διανύσουμε, ανούσια, χωρίς νόημα και ελπίδα. Έτσι, για να πούμε ότι περάσαμε από τον κόσμο αυτό χωρίς να καταλάβουμε τίποτα και χωρίς να αφήσουμε πίσω μας κάτι. Στη μικρή μας ηλικία ο στόχος για προκοπή στα γράμματα φέρνει μοιραία και την επιθυμία για ευγενή άμιλλα και διάκριση. Και η βαθμολογία, πιστεύω, εφόσον είναι αντικειμενική, εξυπηρετεί τον στόχο αυτό.

Τα γράμματα ανοίγουν την σκέψη, φωτίζουν τον εγκέφαλο για να γίνει δημιουργικός, και μόνον έτσι μπορούν να ακολουθήσουν τα οράματα για το μέλλον, αλλά και η ελπίδα για το καλύτερο. Χαρακτηριστικό της εποχής μας αλλά και βασική αιτία της μιζέριας μας είναι, πιστεύω, η έλλειψη οράματος, κυρίως από τους πολιτικούς μας. Οι ιδεολόγοι και οραματιστές έφθασαν να θεωρούνται …άτομα με ειδικές ανάγκες. Το τι πετύχαμε με την αντίληψη αυτή, είναι αυτό που εισπράττουμε καθημερινά πλέον κυβερνώντες και κυβερνώμενοι . Ακόμη και οι εθνικές εκλογές στον τόπο αυτό έχουν καταντήσει ανούσιες και απολίτικες .

Όσο για την Αριστεία ο στόχος του Υπουργείου Παιδείας έχει γράψει … ιστορία με πρώτο… κεφάλαιο τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις. Φέτος, λοιπόν, μειώθηκε κατά το ήμισυ περίπου ο αριθμός των αριστούχων όλων των κατευθύνσεων : από 7428(πέρσι) σε 4010(φέτος). Να θεωρήσω ότι εισακούστηκε η φωνή του αρμόδιου Υπουργού ;

Όχι, δεν είναι αναμενόμενη τόση…πειθαρχία από τη νεολαία μας . Σίγουρα όμως κάποια επίδραση ασκήθηκε στην ψυχολογία των υποψηφίων. Μπράβο μας…αριστεύσαμε και πάλι!

Ομ.καθηγήτρια Στέλλα Πριόβολου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΕπίθεση Φίλη στη Ντόρα για τον «συμμαθητή» Χριστοφοράκο της Siemens
Επόμενο άρθροMoody’s: Υποβάθμισε σε C τέσσερις ελληνικές τράπεζες
Η Στέλλα Πριόβολου είναι ομότιμη καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ελληνική, γαλλική και ιταλική φιλολογία και είναι διδάκτωρ των πανεπιστημίων Αθηνών και Ρώμης. Καθηγήτρια Λατινικής-Ιταλικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ελληνορωμαϊκές -Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Ιστορία και Πολιτισμός". Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και συγγραφέας πολλών μελετών. Η έρευνά της τα τελευταία χρόνια έχει ως αντικείμενο το θεατρικό έργο του Dario Fo και τη σχέση του με τη λατινική λογοτεχνία του Μεσαίωνα. Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής είναι τα τρία βιβλία από τις εκδόσεις Περίπλους: 1. "Dario Fo, ένας σύγχρονος goliardus", (2001) 2. "Dario Fo, venticinque monologhi per una donna: La Medea", (2005) 3. "Rosa Fresca Aulentissima, το μεσαιωνικό ερωτικό ποίημα με το μάτι των φιλολόγων και του Νομπελίστα Dario Fo", (2010). Το ποίημα αυτό μεταφράστηκε στην ελληνική με την επιχορήγηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας. Από το 1994 μέχρι το 2001, Αντιπρόεδρος του Ι.Κ.Υ. και υπεύθυνη για το κοινοτικό πρόγραμμα "Σωκράτης". Επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων ξένων γλωσσών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμων Γ.Γ.Ε.Τ. για την κινητικότητα των σπουδαστών. Τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 2000-2001. Από το 2001-2004 Ειδική Γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο ΥΠΕΠΘ, Πρόεδρος της Επιτροπής στήριξης των Εδρών Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και εθνική εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών 2001. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας( Σ.Ε.Π.Ι.) και Γ. Γραμματέας της Societe Europeenne de Culture στην Ελλάδα.Από το 2008 μέχρι το 2010, αναπληρώτρια πρόεδρος Τμήματος Σλαβικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.Έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του Ιταλικού κράτους CAVALIERE al merito della Repubblica Italiana, 2002. Εχει τιμηθεί για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα και τον πολιτισμό από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας, 2007 και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Χίου για τον ίδιο λόγο, 2007. Αναπτύσσει επί χρόνια πολιτική δραστηριότητα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ως μέλος της Κ.Ε. και σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο του Ευρωκοινοβουλίου το 1999.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here