Τι είναι αυτά που λες φίλε μου Σκανδαλίδη;

14
76

Ο Κώστας Σκανδαλίδης είναι φίλος μου, εδώ και τριάντα χρόνια. Πολιτικός που δεν κραυγάζει, που ρίχνει πάντοτε ευθεία ματιά στα πράγματα, πρωτοκλασάτο στέλεχος, τέως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, πολλές φορές υπουργός, απλός άνθρωπος, έντιμος και, κυρίως, ήρεμος. Για όλους αυτούς τους λόγους η θέση του στο Κίνημα –αν το λένε ακόμη Κίνημα – είναι στην πρώτη γραμμή. Όχι μόνο επί της μάχης. Άλλα και της γενικότερης αποδοχής.

Σε μια τελευταία συνέντευξη του, όμως, είπε διάφορα που με εξέπληξαν. Τα λόγια του:

«Ο σημερινός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είναι ήρωας. Ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του πρωθυπουργού να νομοθετήσει αλλαγές που συγκρούονται με κατεστημένα συμφέροντα και πελατειακές σχέσεις και να νομιμοποιήσει σκληρά και αντιδημοφιλή μέτρα για την εθνική επιβίωση.

Συγκρούεται καθημερινά, ακόμη και συνειδησιακά, για το συμφέρον του τόπου. Κρατά αντιστάσεις και εκφράζει τη διαφωνία του. Έχει το δικαίωμα της γνώμης ή και της αμφισβήτησης κάποιων επιλογών και το πράττει με παρρησία. Θα ζητήσουμε και τα ρέστα;»

Ποιητικονεανικός οίστρος κατέλαβε τον φίλο μου τον Σκανδαλίδη. Ελάχιστα από αυτά που λέει, έχουν σχέση με την αλήθεια. Γιατί η αλήθεια είναι ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι ένας λόχος πανικόβλητων τυφεκιοφόρων. Ουδείς από τους βουλευτές διανοείται να αντιταχθεί σε όσα κελεύει ο αρχηγός. Που κινεί όλα τα νήματα. Και ευτυχώς. Γιατί αν δεν τα κινούσε και, μάλιστα, με τον χαμογελαστό αυταρχισμό που τον διακρίνει, η Ελλάδα δεν θα είχε κάνει, στο οικονομικό πεδίο, τα θετικά βήματα, που τελευταία μας αναγνωρίζονται.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως και της Νέας Δημοκρατίας, δεν τολμούν να αντιτάξουν ένα «όχι» στις αποφάσεις του προέδρου, γιατί τους περιμένει σίγουρη διαγραφή. Και κομματική ορφάνια, στους δύσκολους καιρούς που ζει το πολιτικό μας σύστημα, σημαίνει αυτοκτονία. Και ποιος είναι πρόθυμος να αυτοχειριασθεί σήμερα, μένοντας έξω από ένα κόμμα εξουσίας, όταν είναι παγκοίνως γνωστό ότι όλοι ανεξαρτήτως οι βουλευτές, στον πυρήνα κάθε φράσης τους, κάθε ενέργειας τους, έχουν τη μαγική λέξη «ψήφος». Γι’ αυτήν αγωνιούν, γι’ αυτήν παρακαλούν, γι’ αυτήν προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποκτήσουν αναγνωρισιμότητα ή να ενισχύουν αυτή που έχουν.

Μιλάει για παρρησία ο Σκανδαλίδης. Θα του θυμίσω ότι στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, το μέγα πλήθος των βουλευτών σιωπά και χειροκροτεί. Και οι ελάχιστοι που τολμούν να εκφράσουν κάποιες αντιρρήσεις, στρογγυλεύουν τα λόγια τους και, ταυτοχρόνως, γλείφουν τον Παπανδρέου. Γιατί χωρίς την εύνοια του Παπανδρέου, το μέλλον τους είναι αβέβαιο. Το αυτό -επαναλαμβάνω- ισχύει και για τα άλλα κόμματα.

Οι βουλευτές, είναι επαγγελματίες. Και έχει πολύ δίκιο η κ. Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ στη Δράμα, που σε άρθρο της στην Καθημερινή (16/01/2011), τονίζει:

«….Όταν ζητάμε από τους άλλους να ξεβολευτούν, πρέπει να ξεβολευτούμε εμείς οι ίδιοι».

14 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αγαπητέ, υπέροχε στοιχοθργέ, γιατί δέν περιορίζεστε σαυτό πού ξέρετε τόσο καλά νά κάνετε, αλλά ακροβατείτε σέ χώρους τών οποίων τό υπόβαθρο δέν γνωρίζετε, ισοπεδώνοντας σκέψεις καί απόψεις πού αμφισβητείτε επειδή ενετάξατε εαυτόν στόν αφηρημένο χώρο τών αμφισβητιών, (ίσως, έτσι χωρίς πρόγραμμα)
  μήπως ζηλώσατε τήνδόξαν τού Μίκη, ο οποίος ΝΟΙΏΘΕΙ ΜΟΝΟΣ, άν ναί, πηγαίνετε τά πρωινά στά ιατρεία τού ΙΚΑ, στίς στάσεις τών λεωφορείων κλ. νά νοιώσετε τί θά πεί ΜΟΝΟΣ καί μάλιστα μέ παρέα ομοιοπαθών.
  Μέ σεβασμό καί εκτίμηση

 2. Εκπληκτικό το άρθρο του κ. Λευτέρη Παπαδόπουλου , κάθε δημοκρατικός σκεπτόμενος πολίτης αυτής της ‘’δύστυχής’’ πατρίδας αναρωτιέται το ίδιο. Ο ναός της Εκπορευόμενης Δημοκρατίας ( παρακαλώ συγχωρέστε την έκφραση μου) παύει να είναι σημείο αναφοράς των απόψεων του λαού . Η φίμωση των βουλευτών και η διαγραφή όποιου κάνει το αυτονόητο δηλαδή το να εκπροσωπήσει δια της ψήφου του και του λόγου του τους εντολείς-εργοδότες του προσβάλει το Σύνταγμα αλλά κυρίως τους πολίτες της χώρας αυτής.
  Με τις κινήσεις αυτές όλων των κομμάτων αποδεικνύετε τελικά πως η ‘’ Κοινοβουλευτική Δημοκρατία’’ ουσιαστικά έχει καταλυθεί με τους βουλευτές να διακοσμούν απλά τα έδρανα .

 3. ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ. ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA ΣΗΜΕΡΑ ΑΚΟΥΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΑΣ ΚΑΙ «ΜΠΗΚΑ» ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΩ ΜΕ ΛΑΧΤΑΡΑ ΓΙΑΤΙ ΣΑΣ ΘΕΩΡΩ ΑΛΗΘΙΝΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΟ. ΟΚ. ΒΡΗΚΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟΣ ΓΡΑΦΗΣ ΣΑΣ. ΣΕΒΕΣΤΕ ΤΗ ΦΙΛΙΑ (ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΥΓΕΝΙΚΟ) ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΧΕΔΟΝ ΑΦΗΡΗΜΕΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΜΩΣ ΚΕ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΕ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΑΛΛΟ ΧΑΪΔΕΜΑ ΣΤΑ ΑΥΤΙΑ. ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΤΑΣΘΑΛΙΕΣ! ΕΔΩ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΠΙΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΠΙΟΥΝ ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΧΑΙΡΟΥΝ ΑΚΡΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΡΓΟ ΜΑΣ ΘΑΝΑΤΟ ΩΣ ΚΡΑΤΟΣ, ΩΣ ΕΘΝΟΣ, ΩΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ,ΩΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ, ΩΣ ΨΥΧΗ.ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΩΝΥΜΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΠΟΥ ΗΔΟΝΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ Η ΔΙΟΔΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΠΟΙΝΙΚΟ ΠΛΕΟΝ ΑΔΙΚΗΜΑ. ΠΟΥ ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΟΠΟΙΟΣ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΘΑ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΗΤΑΝ Ο ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΣ ΕΝΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ (ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ ΟΧΙ ΣΑΝ ΤΟ ΠΑΣΟΚ!) ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ Η ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ. Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ALTER ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΝΑ ΧΑΡΗΚΕ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ κου ΤΣΑΝΤΙΡΗ (ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΓΙΑΤΡΩΝ) ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΓΡΙΠΗΣ. ΝΑ ΜΗΝ ΣΠΕΙΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΙΚΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ? ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΛΟΙΠΟΝ. Ο,ΤΙ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΑΣ. ΕΚΕΙ ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ. ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙς ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΣΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΜΑΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΠΑΓΕΡΑ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΣ. ΠΙΣΤΕΨΕ ΜΕ.

 4. Οι επαγγελματιες βουλευτες γνωριζαν η οχι οτι ηχωρα πηγαινε για χρεοκοπια,Οσοι επικαλουνται αγνοια ειναι ανεπαρκεις,Τοβεβαιο ειναι πως ολοι το γνωριζαν και ειναι ενοχοι και συνενοχοιγια το καταντημα αυτο της Χωρας,Παρακολουθουσαν ως απλοι θεατες τα διαφορα τρωκτικα να ροκανιζουντο δημοσιο και πλουτιζουν εις βαρος του Ελληνικου λαου,Οι ιδιοι διασπάθισαν το δημοσιο χρημα,μερικοι το εκμεταλλευτηκαν και πλουτισαν ατιμωρητι,Υποθηκευσαν το μελλον και των εγγονιων μας,Απαξιωσαν το θεσμο του λειτουργηματος του βουλευτη,Τωρα εμφανιζονται ως σωτηρες και καλουν τους μισθωτους και συνταξιουχους να πληρωσουν το χρεος λες και αυτοι φταινε για τη χρεοκοπια της Χωρας, Βγαινουν και στα διαφορα καναλια να δικαιολογησουν τα αδικαιολογητα,Τωρα γιατι ο Ελληνικος Λαος δεν πηρε τα ραβδια και να τους κυνηγησει ανελεητα, αυτο ειναι ενα ερωτημα που θελει απάντηση,

 5. Παλιέ μου φίλε Λευτέρη. Ομολογώ πως δεν σε διαβάζω τακτικά… ‘Οχι γιατί διαφωνώ μαζί σου. Ασφαλώς και σε μερικά συμφωνώ. Αλλά, να, ξέρεις, αυτά που λέγαμε τότε, αυτά που πιστεύαμε τότε, ηχούν παράξενα στα αφτιά μου, όταν τα επαναλαμβάνουμε σήμερα. Τότε ήμασταν στην απέξω και τα ρίχναμε στο κατεστημένο… Τώρα, φοβάμαι, πως καταντήσαμε εμείς κατεστημένο…
  Να είσαι καλά. Χρήστος Αντωνόπουλος

 6. Ειλικρινά δεν κατάλαβα για πιο λόγο ο μεγάλος στιχουργός ανάλωσε χρόνο για να γράψει αυτό που έγραψε. Ο κ. Σκανδαλίδης προσπάθησε, ανεπιτυχώς , να δικαιολογήσει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και σε αυτή του την προσπάθεια είπε ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι η συνείδηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ είναι αντίθετη με το συμφέρον του Τόπου. Λυπάμαι όμως που κ.Παπαδόπουλος θεωρεί ευτύχημα το ότι ο κ. Παπανδρέου με αυταρχικό τρόπο κινεί τα νήματα και αναγνωρίζει ως μέγα οικονομικό επίτευγμα όλα αυτά τα μέτρα που παίρνει υπακούοντας σαν μαθητούδι στις εντολές της τρόϊκας. Δεν είναι κακό να εκφράζει κανείς τη διαφωνία ακόμη και σε ένα μεγάλο στιχουργό όχι για τους στίχους του αλλά σε μια πολιτική άποψη. Και για το φίλο που είναι έτοιμος να «γιαουρτώσει» την κυρία αν την ακούσει να τραγουδάει Θεοδωράκη, μάλλον δεν τον άγγιξε ούτε η μουσική Θεοδωράκη ούτε η ποίηση του Λ Παπαδόπουλου.

 7. Αγαπητέ Κε Παπαδόπουλε
  Με όλη την εκτίμηση που έχω για το έργο και την προσφορά σας ως στιχουργό, δε νομίζετε ότι αυτές οι αμοιβαίες φιλοφρονήσεις με τον φίλο σας Κο Σκανδαλίδη σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς προκαλούν?
  Δεν νομίζετε ότι ο Κος Σκανδαλίδης, όσο και να είναι ως πρόσωπο συμπαθής έχει ένα μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση που έχει προκύψει και για όσα βιώνει το πανελλήνιο σήμερα?
  Δεν καταλαβαίνω τον σκοπό της ανταλλαγής φιλοφρονήσεων και μάλιστα δημοσία, έχω την εντύπωση ότι εκ του μακρόθεν και εντελώς επιδερμικά αντιμετωπίζετε και σας αγγίζουν προβλήματα που καίνε και ταλανίζουν όλους σχεδόν τους έλληνες τώρα.

 8. ΣΑΣ ΕΚΤΙΜΩ ΚΑΙ ΣΑΣ ΘΑΥΜΑΖΩ. ΝΙΩΘΩ ΟΤΙ ΤΑ ΛΕΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ(ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΒΕΒΑΙΩΣ) ΑΛΛΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΠΑΡΑΕΙΣΤΕ ΕΠΙΕΙΚΗΣ…
  ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΑ ΚΑΡΤΟΥΝ…
  ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ, ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟ. ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΑΣΙΖΟΥΣΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ.
  ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΟΜΩΣ ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΓΡΑΨΑΤΕ ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ: ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΙΜΑ. ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΠΩΣ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΦΟΡΑ; ΑΝ ΝΑΙ, ΑΛΟΙΜΟΝΟ ΤΟΥΣ

 9. Επισκέπτομαι πρώτη φορά την ιστοσελίδα. Κατ’ αρχήν συγχαρητήρια.
  Από παιδί, λόγω πατρός, σας διαβάζω και τραγουδώ τούς στίχους σας. Σωστά και άξια όσα με περισσή ευγένεια αναφέρετε για τον φίλο σας τον Σκανδαλίδη. Όμως, ποιος είναι ο Σκανδαλίδης. Από που έπεσε στην Ελλάδα του 2011; Δεν ήταν εδώ το 2009; Το 2010; Από το 74 και μετά; Δεν έχει εγκρίνει με την ψήφο του, με τη συμμετοχή του στις κυβερνήσεις και στην κομματική εξουσία, όλα όσα αναλογούν στο ΠΑΣΟΚ και έφεραν τη χώρα εδώ; Δεν ξέρει ποιοι έφαγαν τα λεφτά; Δεν ξέρει ότι όσα πράττει σήμερα το -πάλαι ποτέ-
  σοσιαλιστικό πασοκ είναι η πιό φασιστική μορφή νεοφιλελευθερισμού; Αλήθεια για ποιόν πατριωτισμό των βο(υ)λευτών μιλάει; Ποιό καθήκον και πράσινα άλογα υποχρεώνουν τους βουλευτές να ψηφίζουν; Το συντεχνιακό και προσωπικό τους συμφέρον κοιτάνε. Τη θεσούλα τους, τον παχυλό μισθό τους, την προβολή και την μάχαιραν… του δημοκράτη αρχηγού, που μας παρουσιάστηκε δημοκράτης, ευγενής και δίκαιος και αποδείχτηκε εμπαθής με το λαό, ψεύτης, πολιτικάντης, ακραίος δεξιός, γεράκι των διεθνών τοκογλύφων, των ντόπιων χρυσοθήρων του εθνικού πλούτου και άξιος εντολοδόχος του Κεφαλαίου.
  Αυτή η κοινοβουλευτική ομάδα δεν είναι άξια να φέρει τον τίτλο του σοσιαλιστικού κινήματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here