Τι τρέχει…τι τρέχει με το νέο φορέα της δημοκρατικής παράταξης;

0
93

Κόσμος τρέχει, είναι οι πολίτες που άφησαν τον καναπέ για να εκφραστούν δημοκρατικά και να στηρίξουν ένα εγχείρημα, όχι τόσο συνηθισμένο στη χώρα μας. Αρχηγός του εγχειρήματος, της προσπάθειας, δηλαδή, για τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα της δημοκρατικής παράταξης, μια γυναίκα,“dux femina facti”.

Αυτόν τον χαρακτηρισμό (αρχηγός του εγχειρήματος, γυναίκα) χρησιμοποιεί ο λατίνος ποιητής Βεργίλιος παρουσιάζοντας στην Αινειάδα του την Διδώ να αναλαμβάνει με ανδρική πυγμή την αρχηγία της επιχείρησης για την αναγκαστική φυγή της από την πατρίδα και την ίδρυση του βασιλείου της στην Καρχηδόνα. Ο Βεργίλιος απέδειξε με την πέννα του ότι οι γυναίκες μπορούν να μάχονται ισότιμα προς τους άνδρες, γι’ αυτό και θεωρήθηκε ο πρώτος «φεμινιστής» ποιητής της αρχαιότητας.

Η “dux”του εγχειρήματος για τη δημοκρατική παράταξη, Φώφη Γεννηματά επέτυχε περισσότερο από κάθε προσδοκία και απογοήτευσε όσους απαξίωσαν ή και ειρωνεύτηκαν την φιλόδοξη προσπάθεια.

Ας ευχηθούμε η προσπάθεια αυτή να οδηγήσει και στο επιθυμητό αποτέλεσμα για όσους έτρεξαν και στήριξαν ένα εγχείρημα, που αποτελεί όραμα πολλών χρόνων. Ας πρυτανεύσει, στη σκέψη όλων των πρωταγωνιστών στην προσπάθεια για τον ενιαίο φορέα της δημοκρατικής παράταξης, το αρχαίο ρητό : η ισχύς εν τη ενώσει !

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΠώς η Ζαρίφη «στρίμωξε» τη Φαίη Σκορδά για τον Γιώργο Λιάγκα
Επόμενο άρθροΤρόμος στον αέρα για τον Πατούλη
Η Στέλλα Πριόβολου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ελληνική, γαλλική και ιταλική φιλολογία και είναι διδάκτωρ των πανεπιστημίων Αθηνών και Ρώμης. Καθηγήτρια Λατινικής-Ιταλικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ελληνορωμαϊκές -Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Ιστορία και Πολιτισμός". Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και συγγραφέας πολλών μελετών. Η έρευνά της τα τελευταία χρόνια έχει ως αντικείμενο το θεατρικό έργο του Dario Fo και τη σχέση του με τη λατινική λογοτεχνία του Μεσαίωνα. Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής είναι τα τρία βιβλία από τις εκδόσεις Περίπλους: 1. "Dario Fo, ένας σύγχρονος goliardus", (2001) 2. "Dario Fo, venticinque monologhi per una donna: La Medea", (2005) 3. "Rosa Fresca Aulentissima, το μεσαιωνικό ερωτικό ποίημα με το μάτι των φιλολόγων και του Νομπελίστα Dario Fo", (2010). Το ποίημα αυτό μεταφράστηκε στην ελληνική με την επιχορήγηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας. Από το 1994 μέχρι το 2001, Αντιπρόεδρος του Ι.Κ.Υ. και υπεύθυνη για το κοινοτικό πρόγραμμα "Σωκράτης". Επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων ξένων γλωσσών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμων Γ.Γ.Ε.Τ. για την κινητικότητα των σπουδαστών. Τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 2000-2001. Από το 2001-2004 Ειδική Γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο ΥΠΕΠΘ, Πρόεδρος της Επιτροπής στήριξης των Εδρών Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και εθνική εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών 2001. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας( Σ.Ε.Π.Ι.) και Γ. Γραμματέας της Societe Europeenne de Culture στην Ελλάδα.Από το 2008 μέχρι το 2010, αναπληρώτρια πρόεδρος Τμήματος Σλαβικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.Έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του Ιταλικού κράτους CAVALIERE al merito della Repubblica Italiana, 2002. Εχει τιμηθεί για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα και τον πολιτισμό από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας, 2007 και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Χίου για τον ίδιο λόγο, 2007. Αναπτύσσει επί χρόνια πολιτική δραστηριότητα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ως μέλος της Κ.Ε. και σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο του Ευρωκοινοβουλίου το 1999.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here