Τιμωρούμε τους ολυμπιονίκες αλλά Παιδεία δεν τους προσφέρουμε

4
23

Η ατιμωρησία στην Ελλάδα έκανε τη μεγάλη της υπέρβαση κατά τη διαδικασία των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων. Ξεπέρασε τα ατοπήματα των πολιτικών , των δικαστικών, των πανεπιστημιακών και γενικότερα των πολιτών που «εκτρέπονται» και κτύπησε τους ολυμπιονίκες, ίσως για να διατηρηθεί ο Ολυμπισμός καθαρός και αλώβητος και να εξακολουθήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες να αποτελούν τον «κράχτη» σεβασμού και εκτίμησης της Ελλάδας από τους εταίρους της . Σπεύδω να διευκρινίσω ότι υπερασπίζομαι κάθε ετερότητα και θεωρώ ότι οι ολυμπιονίκες όχι μόνον δεν έχουν το αλάθητο αλλά και θα πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά όταν αβασάνιστα γίνονται υπέρμαχοι φυλετικών διακρίσεων, καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες στηρίζονται πάνω από όλα στην ισότητα φυλών και πολιτισμών.

Οφείλουν οι μεγάλοι αυτοί αθλητές να συνειδητοποιήσουν τη θέση τους στη χώρα τους και στη διεθνή κοινότητα και να εκτιμήσουν την ιδιαιτερότητα του αθλητή των Ολυμπιακών Αγώνων. Για να το επιτύχουν όμως αυτό θα πρέπει, πιστεύω, και η Πολιτεία να τους προσφέρει την ανάλογη Παιδεία με βάση τις αρχές που συνθέτουν το ολυμπιακό πνεύμα, δηλαδή, το ιδεώδες της έντιμης προσπάθειας και της ευγενούς άμιλλας και με στόχο τη διαμόρφωση μιας προσωπικότητας ικανής να αντιμετωπίζει την παγκόσμια κοινωνία. Οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων προβάλλονται ως παγκόσμια πρότυπα λόγω, κυρίως, αυτής της προσωπικότητας σε συνδυασμό φυσικά με την αθλητική τους επίδοση . Και η Παιδεία αυτή, δυστυχώς, στον τόπο μας δεν προσφέρεται. Το κάθε ταλέντο τραβά το δρόμο του απαίδευτο και εγκαταλελειμμένο από την Πολιτεία, και όταν παρεκτραπεί με οποιονδήποτε τρόπο, δέχεται αβασάνιστα την καταδίκη.

Είναι μεγάλη υποκρισία όταν η ίδια η Πολιτεία αδυνατεί να προστατεύσει τους πολίτες από τα ρατσιστικά φαινόμενα να τιμωρεί τόσο ανάλγητα μια νέα χαρισματική αθλήτρια. Η περίπτωση της Βούλας Παπαχρήστου είναι μία από τις πολλές ελληνικές αλλά και ξένες –πώς να ξεχάσουμε τις ανθελληνικές εκρήξεις ευρωπαίων αθλητών- απρεπείς και ανάρμοστες για ολυμπιονίκες, συμπεριφορές. Η Παπαχρήστου έπρεπε να τιμωρηθεί για την υιοθέτηση και διάδοση του αισχρού χιούμορ, αλλά πρώτα έπρεπε να κριθεί, να απολογηθεί για την πράξη της και οι κρίνοντες να λάβουν υπόψη τους τη σοβαρή έλλειψη της παιδείας, που αναφέρθηκε, καθώς και την έκφραση συγγνώμης από την αθλήτρια και να της καταλογίσουν στη συνέχεια την ανάλογη ποινή.

Πριν κλείσουμε την πόρτα στους νέους ανθρώπους , την πόρτα που με την αξία τους και το έμφυτο χάρισμα άνοιξαν μόνοι τους, πριν διαγράψουμε τις θυσίες τους για τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες , πριν τους αφήσουμε εκτεθειμένους και απροστάτευτους στα νύχια μιας κοινωνίας ανάλγητης και μιας Πολιτείας ανοργάνωτης, ας σκεφθούμε τι οφείλουμε εμείς οι μεγάλοι και έμπειροι στη νέα γενιά που μας ακολουθεί.

Τα «τιτιβίσματα» των αθλητών που πρωταγωνίστησαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου είναι προϊόν έλλειψης αγωγής και παιδείας. Ας μη λησμονούμε ότι στην έννοια του Ολυμπισμού, όπως τον όρισε ο εμπνευστής του Πιερ ντε Κουμπερτέν, εμπεριέχεται μια ηθική και παιδαγωγική διάσταση. Όμως, και το Διαδίκτυο έδωσε τον δικό του «ολυμπιακό αγώνα» έξω από το πνεύμα του Ολυμπισμού και μέσα στην αντίληψη των καιρών που χαρακτηρίζονται από την έλλειψη αρχών και αξιών. Θα πρέπει, πιστεύω, στο μέλλον το φαινόμενο αυτό να προβληματίσει τους διοργανωτές των Αγώνων, ώστε η πολύτιμη κατάκτηση του Διαδικτύου να μην αποκτά ανεξέλεγκτα επικίνδυνες για την κοινωνία διαστάσεις. Η Αγγλία φέτος «ξεφάντωσε» με την ευκαιρία διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, και το ξεφάντωμα αυτό ήταν έξω και μακριά από την ιδέα και τα ιδεώδη των σημαντικότερων πανελλήνιων αθλητικών αγώνων της αρχαιότητας. Το τελετουργικό έναρξης των Αγώνων «χώρεσε» όλη την ιστορία της Αγγλίας, την βασίλισσα Ελισάβετ, τον Τζέιμς Μποντ, τον Μίστερ Μπιν, ολίγον Σαίξπηρ και πολύ «εθνικό σύστημα υγείας». Η τελετή λήξης των Αγώνων αίσια και αρμονικά συνδεδεμένη με εκείνη της έναρξης πρόσφερε στους θεατές ενός κατάμεστου σταδίου ένα πάρτι μουσικό, που γέμισε τους Βρετανούς χαρά και αυτοπεποίθηση. Το υπερθέαμα του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας δεν μπόρεσε να κρύψει το εφετζίδικο και εμπορικό πνεύμα των διοργανωτών, το οποίο συνδυάστηκε με την αμίμητη -κατά την τελετή έναρξης δήλωση- ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Λονδίνο νιώθουν σαν στο σπίτι τους. Εξάλλου και οι Τούρκοι φίλοι μας είχαν την έμπνευση να προτείνουν τη μεταφορά της Ολυμπιακής φλόγας στη χώρα τους !

Τύχη αγαθή, κατά την τελετή λήξης, επικράτησαν η γνώση και η σύνεση και επεστράφησαν στην Ελλάδα …τα εύσημα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σκέπτομαι, θλίβομαι και αναρωτιέμαι μήπως εμείς οι Νεοέλληνες που απαρνηθήκαμε τις αρχές και τις αξίες των προγόνων μας, δίνουμε το δικαίωμα στις ξένες κυβερνήσεις να σκέφτονται την απομάκρυνση των Ολυμπιακών Αγώνων από το πνεύμα , τα ιδεώδη και τους στόχους τους ακόμη και από την ιστορική κοιτίδα τους. Αν έτσι το…απαιτούν οι καιροί …τον κακό μας τον καιρό συμπατριώτες !

* Η Καθηγήτρια Στέλλα Πριόβολου, είναι πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και τ.ειδική γραμματέας ΥΠΕΠΘ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΤο καλοκαίρι του «φτωχού»
Επόμενο άρθροΓια να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ενιαίο κόμμα θα πληρώσει κόστος
Η Στέλλα Πριόβολου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ελληνική, γαλλική και ιταλική φιλολογία και είναι διδάκτωρ των πανεπιστημίων Αθηνών και Ρώμης. Καθηγήτρια Λατινικής-Ιταλικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ελληνορωμαϊκές -Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Ιστορία και Πολιτισμός". Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και συγγραφέας πολλών μελετών. Η έρευνά της τα τελευταία χρόνια έχει ως αντικείμενο το θεατρικό έργο του Dario Fo και τη σχέση του με τη λατινική λογοτεχνία του Μεσαίωνα. Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής είναι τα τρία βιβλία από τις εκδόσεις Περίπλους: 1. "Dario Fo, ένας σύγχρονος goliardus", (2001) 2. "Dario Fo, venticinque monologhi per una donna: La Medea", (2005) 3. "Rosa Fresca Aulentissima, το μεσαιωνικό ερωτικό ποίημα με το μάτι των φιλολόγων και του Νομπελίστα Dario Fo", (2010). Το ποίημα αυτό μεταφράστηκε στην ελληνική με την επιχορήγηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας. Από το 1994 μέχρι το 2001, Αντιπρόεδρος του Ι.Κ.Υ. και υπεύθυνη για το κοινοτικό πρόγραμμα "Σωκράτης". Επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων ξένων γλωσσών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμων Γ.Γ.Ε.Τ. για την κινητικότητα των σπουδαστών. Τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 2000-2001. Από το 2001-2004 Ειδική Γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο ΥΠΕΠΘ, Πρόεδρος της Επιτροπής στήριξης των Εδρών Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και εθνική εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών 2001. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας( Σ.Ε.Π.Ι.) και Γ. Γραμματέας της Societe Europeenne de Culture στην Ελλάδα.Από το 2008 μέχρι το 2010, αναπληρώτρια πρόεδρος Τμήματος Σλαβικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.Έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του Ιταλικού κράτους CAVALIERE al merito della Repubblica Italiana, 2002. Εχει τιμηθεί για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα και τον πολιτισμό από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας, 2007 και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Χίου για τον ίδιο λόγο, 2007. Αναπτύσσει επί χρόνια πολιτική δραστηριότητα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ως μέλος της Κ.Ε. και σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο του Ευρωκοινοβουλίου το 1999.

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Για να μην τρελαθούμε τώρα.Το ανέκδοτο της Παπαχρήστου δεν ήταν ρατσιστικό μπορεί όχι πολύ πετυχημένο αλλά σίγουρα όχι ρατσιστικό.Πιο πολύ περιγραφικό με μια δόση χιούμορ της κατάστασης που ζει η Ελλάδα λόγω της αθρόας λαθρομετανάστευσης.Το ότι υπάρχουν πολλοί Αφρικανοί στην Ελλάδα μήπως είναι ψέμματα ή ΄για τα κουνούπια φυσική τροφή δεν είναι το ανθρώπινο αίμα(ανεξαρτήτως φυλής) και είναι τα μακαρόνια με κιμά;Με την ίδια λογική τότε ο Λαζόπουλος που έχει πει χιλιάδες ανέκδοτα με πόντιους,ξανθές,γριές,χοντρούς,καραφλούς,τυφλούς,μουγγούς ή εμφανίζοντας ανθρώπους με κάποια πνευματική και σωματική αναπηρία και τους γελοιοποιούσε σε εκατομμύρια Έλληνες τότε θα έπρεπε να εξορισθεί από την Ελλάδα.Α το ξέχασα ο Λαζόπουλος είναι αριστερός και μόνο η αριστερά έχει το ακαταλόγιστο και το δικαίωμα να λέει ότι θέλει.Ο πραγματικός λόγος που αποκλείσθηκε η Παπαχρήστου είναι επειδή ευχήθηκε χρόνια πολλα στον Κασιδιάρη και οι φοβεροί »δημοκράτες» της αριστεράς έβγαλαν το αυθαίρετο συμπέρασμα πως είναι οπαδός του Χίτλερ και έχει φούρνους στο σπίτι της να καίει Πακιστανούς λες και δεν έχουμε δημοκρατία αλλά φασισμό κια να επιλέγουμε τους φίλους μας ανάλογα με τα κοινωνικά φρονήματά τους.Γιατί με την ίδια λογική και ο αρχιδολοφόνος,τρομοκράτης της Πάρου στην ιστοσελίδα του προέτρεπε όλους να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ και δήλωνε οπαδός του Τσίπρα άρα με την ίδια λογική αποκλεισμού της Παπαχρήστου πρέπει να υποθέσουμε ότι Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ακροαριστερό,εξτρεμιστικό μόρφωμα που υποθάλπει την ένοπλη βία αλλά φαντάζομαι τώρα που η κατάσταση γύρισε μπούμερνγκ για τους δήθεν προοδευτικούς δεν θα τους άρεσαν τέτοιου είδους συμψηφισμοί

 2. Από πού κι ώς πού ήταν ρατσιστικό το twitt της Παπαχρήστου; E;- http://gkdata.gr/?p=23712

  BREAKING NEWS: Απαγορεύτηκαν τα ανέκδοτα για τους Πόντιους και τις ξανθιές

  «Με τόσους Αφρικανούς στην Ελλάδα, τουλάχιστον, τα κουνούπια του Δυτικού Νείλου θα τρώνε σπιτικό φαγητό!!»

  Μπορεί να μας πει κάποιος, πού είναι το ρατσιστικό υπονοούμενο;

  Αλλά, δεν ξέρει το κοριτσάκι να απαντήσει, ούτε, βέβαια, ο Βούλγαρος προπονητής της, παρά τα 24 χρόνια παραμονής και εργασίας του στην Ελλάδα.

  Πού στο παραπάνω σχόλιο υπάρχει διαχωρισμός ράτσας; Γιατί αυτό είναι ο ρατσισμός: ο διαχωρισμός μιας ράτσας- φυλής, ως ανώτερης από τις άλλες.

 3. »Η ατιμωρησία στην Ελλάδα έκανε τη μεγάλη της υπέρβαση κατά τη διαδικασία» των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Με τις γνωστές διαδικασίες, τη διαπλοκή, τις υπερτιμολογήσεις, την έλλειψη σχεδιασμού μπήκαμε μέσα κάποια 15-30 δις. Κανείς δεν μας είπε φυσικά ούτε θα μας πει το αληθινό κόστος. Στην Μ. Βρετανία ανακοίνωσαν ήδη όλα τα στοιχεία που δείχνουν το θετικό κατά πολλά δις ισολογισμό. Για την υπόθεση της αθλήτριας πάντα θα βρεθεί κάποιος να έχει μια γνώμη αντίθετη με το 95%. Έτσι κι αλλιώς κανένα τέτοιο επιχείρημα δεν μπορεί να σταθεί, πόσο μάλλον όσα αναφέρονται υπέρ της λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα.

 4. Συμφωνώντας με τους γραφοντες παραπάνω, θα ήθελα να σχολιάσω τον τίτλο! Παιδεία δεν προσφερατε, προφανώς γιατι δεν μπορούσατε! Και το πρόβλημα μένει άλυτο γράφοντας άρθρα ή εκφράζοντας οργή για το «ατόπημα» ενός ανθρωπου, όπως παρουσιάστηκε! Το πρόβλημα ειναι να δούμε ποιοι ειναι όλοι αυτοί που δεν κατάφεραν να προσφέρουν παιδεία, όλοι οι φίλοι, γνωστοί, συγγενείς και τα συναφή που τους προσφέρετε θέσεις εντός και εκτός πανεπιστημίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here