Της νύχτας…

2
40

Μια μικρή χαραμάδα,

τόση δα,

μια λουρίδα φωτός, μια φέτα ζωής στο σκοτάδι

Γ. Βουλγαράκης, Η χαραμάδα

Το έγκλημα της νύχτας. Το οργανωμένο. Όπλα, εκβιάσεις, νονοί, ξεκαθαρίσματα λογαριασμών, βία και αίμα. Αυτοί εκμεταλλεύονται τη νύχτα. Κερδίζουν από το «θάνατο» των άλλων. Είτε ο «θάνατος» αυτός είναι βραδυφλεγής (ναρκωτικά, αλκοόλ) είτε άμεσος (δολοφονία, αυτοκτονία).

Κι είναι και εκείνοι που φοβούνται.

Κλειδαμπαρώνονται στο σπίτι τους, δε μιλάνε στο νοικάρη της πλαϊνής πόρτας, δεν ανοίγουν το παράθυρο να δουν ποιος φωνάζει «βοήθεια», καταπίνουν χούφτες χάπια για να κοιμηθούν.

Πολλές φορές δεν ξέρεις τί είναι τελικά πιο διαβρωτικό: Να σε κλείνει στο σπίτι σου η ανεργία, ο φόβος του εγκλήματος ή η μοναξιά; Σε μια εποχή όπου οι «ναυαγοσώστες των ψυχών», οι «νεροκουβαλητές των ιδεολογημάτων» και οι «εισοδιστές της πολιτικής» δεν έχουν πια ακροατήριο, βρεθήκαμε ξαφνικά γυμνοί είτε μπροστά στο θάνατο ορισμένων νέων λόγω κατάχρησης ναρκωτικών ή στα ρατσιστικά μαχαιρώματα μεταναστών.

Η ελληνική νύχτα αρνείται την αυτοψία της, εμείς θάβουμε τους «νεκρούς» μας χωρίς να ρωτάμε την αιτία θανάτου, η ελευθερία ταυτίστηκε με τα ισοδύναμα αυτοκτονίας (οι ανομικές τάσεις άρνησης και φυγής αυξάνονται σε συνθήκες «κοινωνικού κενού»).

Τόσοι θάνατοι κι ούτε μια νέα άποψη για τη ζωή.

«Νύχτα».

Χωρίς πόρτες εισόδου και εξόδου. Μόνο με την πόρτα κινδύνου ανοιχτή.

*Ο καθηγητής Γιάννης Πανούσης είναι βουλευτής της ΔΗΜΑΡ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΣωστά καταργούν το φαύλο καθεστώς σε ΑΕΙ και ΤΕΙ – Ο Σύριζα γιατί αντιδρά;
Επόμενο άρθροΠΑΟ: Από… ντέρμπι σε ντέρμπι
Ο Γιάννης Πανούσης έλκει την καταγωγή του από την Αρκαδία και την Κορινθία, αλλά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Σπούδασε στη Νομική, αλλά αγαπούσε τη Φιλολογία. Συνέχισε τις σπουδές του στις Πολιτικές Επιστήμες και συνέχισε στη Γαλλία με εγκληματολογία, που αποτελεί συνδυασμό πολιτικής σκέψης, φιλολογίας, νομικής και πολιτικής επιστήμης. Διετέλεσε καθηγητής στη Νομική Θράκης επί 19 χρόνια (και πρύτανης απο το 1994 έως το 1997) και όταν έφυγε από εκεί για τη Νομική Αθηνών ένιωσε ότι "ξενιτεύεται" -παρότι όταν είχε πρωτοπάει στην Κομοτηνή είχε τρομάξει! http://www.giannispanousis.gr/page.php?p=biography

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Οι άνθρωποι δεν προβληματίζονται ούτε γίνονται καλύτεροι με τα μπράβο.
    Τα αρνητικά σχόλια, οι αντιπαραθέσεις, οι ιδεολογικές αντιθέσεις βοηθάνε ακόμα και τον πιο σοφό
    να γίνει σοφότερος. Ο Λάο Τσε θρήνησε την απώλεια του αντίπαλου του φιλοσόφου και διανοητή Χουέι Σε, περισσότερο από την απώλεια αγαπημένων μαθητών και φίλων του.
    Χρειαζόμαστε ικανούς διαλεκτικούς αντιπάλους και όχι χειροκροτητές. Λεπτομέρειες……..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here