Το 2014 ας ζήσουμε για το ΤΩΡΑ, χωρίς πρόγραμμα

1
20

Το 2013 δε χωρά κανέναν απολογισμό  και το 2014 δεν ευνοεί κανέναν στόχο.

Κάποτε έλεγες ότι θα βάλω στόχο να αγοράσω ένα αυτοκίνητο ή ένα σπίτι και να πάω ένα ταξίδι στο εξωτερικό. Τώρα, ο μόνος στόχος που βάζεις και προσεύχεσαι, είναι να πληρωθείς κανονικά στο τέλος του μήνα -εάν έχεις ακόμα δουλειά.

Αν δεν έχεις συνεχίζεις να ελπίζεις ότι θα βρείς.

Ακόμα και για τα πιο απλά δεν έχεις καμία διάθεση να προσπαθήσεις. «Θα κάνω δίαιτα από το νέο έτος ή θα πάω γυμναστήριο». Φέτος δεν το αναφέρεις καν. Άλλωστε, η μόνη απόλαυση που σου έχει μείνει είναι ένα γλυκό το απόγευμα με τον καφέ. Γιατί να το στερηθείς και αυτό;

Αλλά και η ψυχή είναι τόσο κουρασμένη από την υπερπροσπάθεια να  μην εγκαταλείψουμε τον αγώνα και παραιτηθούμε, που και το γυμναστήριο μας φαίνεται γολγοθάς.

Αν το παρατηρήσεις όλοι οι στόχοι απλοί και πιο σύνθετοι που βάζαμε τα προηγούμενα χρόνια έγιναν βραχνάς και μας πνίγουν.

Αυτό, όμως, δεν είναι απαραίτητα κακό αν το δεις από άλλη οπτική γωνία.

Τι ακριβώς κάναμε τα χρόνια της επίπλαστης ευημερίας;

Κάθε χρόνο θέταμε ως στόχο να δίνουμε τη δόση για να μπορέσουμε να έχουμε ένα σπίτι κατάδικό μας μέσα στα επόμενα 25 με 30 χρόνια. Δηλαδή, βάζαμε ως  στόχο κάτι σχεδόν ανέφικτο καθώς κανείς δεν ξέρει, ούτε καν αυτός που υποστηρίζει πως έχει το κληρονομικό χάρισμα, αν στα επόμενα 20 με 30 χρόνια θα ζούμε.

Αλλά το κάναμε όλοι. Και μας φαινόταν και απόλυτα φυσιολογικό…

Παράλληλα, περιμέναμε να αποπληρώσουμε και το αυτοκίνητο. Επειδή, όμως, δεν αντέχαμε να περιμένουμε 5 χρόνια, χρεώναμε κι άλλες κάρτες– για τα επόμενα 3 με 4 – για να πάμε στην Αράχωβα τα Χριστούγεννα και ένα ταξίδι στο εξωτερικό το καλοκαίρι -χωρίς να χάσουμε, φυσικά, τα μπάνια μας στο νησί..

Το παράδοξο είναι ότι  είχαμε βάλει αυτοβούλως ενέχυρο τις ζωές μας για ένα σπίτι και ένα αυτοκίνητο, χωρίς καμία διαμαρτυρία…

Και κάπως έτσι γκρεμίσθηκε μέσα σε 5 χρόνια το σαθρό οικοδόμημα της dolce vita, που χτίστηκε τα τελευταία 30… Γιατί ο άνθρωπος δεν αρκείται σε μία κουταλιά μέλι αλλά σε όλο το βάζο.

Η απληστία, άλλωστε, είναι τοξική και εθίζει. Η σωτηρία  για τους οικονομικούς εγκεφάλους που διαφεντεύουν τις τύχες μας είναι οι σκληροί κανόνες λιτότητας.

Πλανώνται πλάνην οικτράν.

Η απληστία είναι ελάττωμα άρρηκτα συνδεδεμένο με την ανθρώπινη φύση και δεν υπάρχει αντίδοτο…

Η λύση- σε καμία περίπτωση- δεν είναι οι μισθοί πείνας και τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας. Όπου εφαρμόστηκε αυτό το σύστημα –κυρίως στα Βαλκάνια – απέτυχε.

Ο εργαζόμενος έχει ανάγκη από κίνητρο για να μπορέσει να αποδώσει. Και αυτό θα έχει άμεσο όφελος και  για την επιχείρηση.

Ένα καλό μόνο έφερε η κρίση που για πολλούς είναι δυσδιάκριτο. Έσκασε μία παραγεμισμένη φούσκα με όνειρα, που ήταν ίδια για όλους. Χωρίς να το καταλάβουμε γίναμε υπόδουλοι ενός συστήματος που ζήταγε συνέχεια χρήμα. Αχόρταγα…

Τώρα, πάνω στα χαλάσματα όπου το παλιό έχει πεθάνει και  το καινούριο δεν έχει ακόμα γεννηθεί, καλούμαστε να κάνουμε απολογισμό και να θέσουμε νέους στόχους χωρίς δίχτυ ασφαλείας…

Ας είναι, λοιπόν, ο στόχος μας για τη νέα χρονιά να ζήσουμε μόνο για το τώρα, το σήμερα και το αύριο…

Χωρίς απολογισμούς που συνθλίβουν, χωρίς στόχους που πιέζουν, έτσι χωρίς πρόγραμμα…

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΠαραμένει στην ΑΕΚ ο Παυλής
Επόμενο άρθρο«Στην Ελλάδα για Ολυμπιακό ο Ταταρουσάνου»
H Ιουλία Βελισσαράτου είναι συντάκτρια διεθνούς ειδησεογραφίας στο ραδιόφωνο από το 2001 και την τηλεόραση του ΣΚΑΙ από το 2006. Ήταν υπεύθυνη για την αρχισυνταξία και την εκφώνηση του δελτίου ειδήσεων τα μεσάνυχτα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ το 2008. Έχει εργαστεί, επίσης, στο ραδιόφωνο του Planet και του Alpha News στον ίδιο τομέα. Έχει διατελέσει σύμβουλος επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα για τρία χρόνια, έχει διδάξει σύνταξη ειδήσεων για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση στα ΙΕΚ ΔΟΜΗ από το 2009 έως το 2010, ενώ έχει εργαστεί και σε ναυτιλιακή εφημερίδα. Είναι πτυχιούχος Γαλλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος επάρκειας Αγγλικών με Proficiency του Cambridge και του Michigan. Είναι μητέρα ενός κοριτσιού 5,5 ετών.

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Το σχόλιο δεν αφορά μόνο την κ. Βελισσαράτου. Αφορά το 90% των δημοσιογράφων – διαμορφωτών της κοινής γνώμης.

  Φαίνεται λοιπόν ότι η οικονομική κρίση δεν είναι τίποτε άλλο παρά το αποτέλεσμα του φαινομένου του θερμοκηπίου. Μία σειρά από τυφώνες και θεομηνίες χτύπησαν την Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια.
  Ο τυφώνας andrew στη δεκαετία του 80, πλημμύρισε το Δημόσιο με πρασινοφρουρούς.
  Ο τυφώνας simitis, και το ακραίο καιρικό φαινόμενο diaploki, σάρωσε τα πάντα και για πάντα.
  Η «πράσινη ακρίδα», εν τω μεταξύ κατέτρωγε, πακέτα Ντελόρ, μίζες, προμήθειες, μετοχές, ασφαλιστικά ταμεία….και τελευταία ομόλογα, σπίτια και καταθέσεις.
  Ο τυφώνας «ευρώ», που ενέσκηψε από Γερμανία – Γαλλία διέλυσε ότι απέμεινε από την οικονομία.
  Ο «Αρμαγεδδών gap» τέλος, αποτέλεσε μια πραγματική μετεωρολογική βόμβα και συνδυασμό
  πολλών καταστροφικών μετώπων. Από δυσμάς μας χτύπησε ο τυφώνας stross khan που αργότερα μετονομάστηκε σε τυφώνα Langarde. Από το βορρά η καταιγίδα Μerkel.
  Ότι απόμεινε όρθιο έμελλε να κατεδαφιστεί από τις εξασθενημένες θύελλες samara και beni.
  Με όλες αυτές τις φυσικές καταστροφές ενέσκηψαν και επιδημίες.
  Επιδημία, απληστίας, ανευθυνότητας, διαφθοράς, τεμπελιάς, παλιανθρωπιάς με φοβερή μεταδοτική δύναμη και ταχύτητα.
  Ειδικά οι δυστυχείς πασόκοι που προσεβλήθησαν πρώτοι, κόλλησαν αμέσως και τους υπόλοιπους, κυρίως αυτούς που τους συναναστρέφονταν.
  Πιθανότατα μας απειλούν ακόμα (χωρίς βέβαια και πάλι την ευθύνη κανενός), πόλεμοι και λιμοί.

  Νομίζω ότι αυτή είναι η ρεαλιστικότερη περιγραφή του φυσικού φαινομένου «κρίση».
  Σε αυτή τη περιγραφή συνηγορεί το γεγονός ότι κανένα φυσικό πολιτικό πρόσωπο ή κόμμα δεν κατηγορείται για πράξεις ή παραλήψεις. Μόνο μια αόριστη κατηγορία πλανάται πάνω
  από τους Ιθαγενείς, που αφορά τις ανθρώπινες αμαρτίες, που ίσως προκάλεσαν τη Θεία Δίκη.

  ΥΓ. Εννοείται ότι τα ΜΜ»Ε» δε φέρουν καμία ευθύνη. Όλοι θυμόμαστε τη μέχρι υπερβολής ενημέρωση που μας παρείχαν και τις συνεχείς και έγκαιρες προειδοποιήσεις τους.
  Δεν ισχύει δυστυχώς το ίδιο και για την ΕΜΥ……

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here