To άγαλμα Καραμανλή μας μάρανε

14
164

«Μεγάλη» μέρα για τη Θεσσαλονίκη σήμερα! Γίνονται -λέει- τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή! Μάλιστα! Στην πόλη, που η ανεργία εκτιμάται ότι θα φθάσει το 30% τους επόμενους μήνες, στην πόλη που τον τελευταίο χρόνο έβαλαν λουκέτο 1.000 καταστήματα, στην πόλη που ο εορταστικός τζίρος βούλιαξε στο μισό σε σχέση με πέρυσι!

Στην πόλη, που σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ», το συνολικό χρέος του Δήμου ανέρχεται σε 42.794.931 ευρώ.

Κόστος αγάλματος Κωνσταντίνου Καραμανλή: 250.000 ευρώ! Με λεφτά του -υπερχρεωμένου- δήμου! Οπως το ακούτε. Σήμερα 180 άτομα πετάνε από την Αθήνα με ειδική πτήση τσάρτερ. 180 φίλοι της οικογένειας Καραμανλή, στελέχη του κόμματος και μέλη του ινστιτούτου. Κόστος της εκδρομής για το ίδρυμα: μόνο 30.000 ευρώ! Για λίγες ώρες παραμονής. Μην ξεχνάμε και τις 69.500 ευρώ που έδωσε για τη μελέτη του περιβάλλοντος χώρου του αγάλματος στη Νέα Παραλία. Τι πρόκληση! Τι σπατάλη!

Όλος αυτός ο ντόρος για ένα άγαλμα! Τόσα πεταμένα λεφτά για ένα άγαλμα! Πιστεύετε ότι ενδιαφέρεται κανείς; Όχι κύριοι! Τους Θεσσαλονικείς τους νοιάζει να φτιαχτεί επιτέλους το μετρό. Γιατί τα τελευταία χρόνια που γίνονται οι εργασίες του, τα προβλήματα έχουν πολλαπλασιαστεί. Αύξηση της κίνησης, κλείσιμο καταστημάτων, μόλυνση και ρύπανση.

Λύστε, επιτέλους, το πιο σημαντικό πρόβλημα της πόλης, το πάρκινγκ, και αφήστε τα φαραωνικών διαστάσεων αγάλματα! Είναι δυνατόν να ψάχνεις μια ώρα για να βρεις πάρκινγκ; Το μοναδικό μέσο μαζικής μεταφοράς είναι το λεωφορείο, του οποίου το κόστος αυξήθηκε κι άλλο το τελευταίο δεκάμηνο.

Η παραλία της Θεσσαλονίκης όλο καθαρίζεται κι όλο ζέχνει. Το πρόβλημα με τα σκουπίδια γνωστό και άλυτο. Το παρεμπόριο ανθεί. Τα πεζοδρόμια γεμάτα παρκαρισμένα μηχανάκια και αυτοκίνητα.

Ας αφήσουνε τ’ αγάλματα και τις σπατάλες! Τέτοιες προκλήσεις μόνο οργή προκαλούν. Κι αν οργισθεί ο λαός…

14 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Και βέβαια θα έπρεπε να είναι μεγάλη μέρα για την Θεσσαλονίκη. Πλέον οι ευκαιρίες ενός λαού να τιμήσει κάποια μεγάλη προσωπικότητα, που γεννήθηκε έζησε και πρόσφερε σε κάποιον τόπο, είναι τόσο σπάνιες όσο τα μακροβούτια σε μία έρημο.

  Το θέμα είναι να μην χρεωκοπήσουμε από ανθρωπιά και ευγνωμοσύνη, και διαβάζοντας το άρθρο σας ένιωσα ότι ήδη έχετε χρεωκοπήσει…

  Δείτε το παρακάτω video:

  http://www.youtube.com/watch?v=gzsc7fS9o38

  «Σήμερα, για να δεις κάποιον πολιτικό να δακρύζει για την Μακεδονία, πρέπει να του ρίξεις δακρυγόνο!»

 2. Απλά να σας θυμίσω ότι όταν ο Καραμανλής έκανε την διαθήκη του δεν είχε καμία περιουσία πέραν από αυτά που νόμιμα απέκτησε… Μάλιστα στον αγαπημένο του ανηψιό, έγραψε μία σακαράκα που είχε απλά για να του κάνει την τιμή να αναφερθεί το όνομα του στην διαθήκη του.

  Δείξτε μου έναν πολιτικό αγαπητή μου που να μην είναι εξαψήφιος ο τραπεζικός του λογαριασμός. Έχουν κλέψει τόσα πολλά που με αυτά τα λεφτά αν ήθελαν γέμιζαν κάθε ελληνική πόλη με δικά τους αγάλματα και ανδριάντες.

  Ας ξοδέψουμε λοιπόν για έναν πολιτικό που τουλάχιστον δεν έκλεψε δραχμή…

 3. Για ακόμη μια φορά βλέπουμε τα δέντρο αλλά έχουμε χάσει το δάσος! Δεν είναι το θέμα τόσο ο εκλειπών κ.Καραμανλής – του οποίου το έργο κανείς δεν αμφισβητεί- όσο η όλη συγκυρία με τη χρονική στιγμή που επιλέχθηκε για να γίνουν η τοποθέτηση και τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος. Ενός αγάλματος που από καιρό ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και μόνο προκαλεί την κοινή γνώμη αντί να την κατευνάζει σ αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο. Ναι να τιμηθεί η συγκεκριμένη προσωπικότητα αλλά όχι τώρα. Και στην τελική, το άγαλμα και πολύ μας κόστησε και ούτε εκεί που ήταν αρχικά να τοποθετηθεί τοποθετήθηκε, κι ούτε η αξία που του αρμόζει προσδίδεται καθώς πιο πολύ κιτσ μοιάζει εκεί που είναι παρά εμβληματικό. Ευτυχώς από την άλλη, ζούμε στην Ελλάδα, καλοκαίρι έρχεται, και με τις βόλτες στην παραλία πέρα-δώθε θα το δούμε, θα το ξαναδούμε, θα το σχολιάσουμε, θα το εγκρίνουμε, θα το απορρίψουμε αλλά σίγουρα στο τέλος θα το ΣΥΝΗΘΙΣΟΥΜΕ!

 4. «Διαφωνώ με τη σπατάλη του κρατικού χρήματος» – Τί είναι σπατάλη και τί επένδυση? Για εσάς μπορεί να είναι σπατάλη για μένα όμως είναι επένδυση, θέλω ο γιός μου όταν περνάει από αυτόν τον δρόμο να βλέπει έναν μεγάλο Έλληνα, και να προσπαθεί στην ζωή του να του μοιάσει. Να μην ξεχνάει όταν οι άλλοι γύρω του ξεχνούν. Να κοιτάει ψηλά όταν οι άλλοι χαμηλώνουν το κεφάλι.

  «Τόσα πεταμένα λεφτά για ένα άγαλμα!» – Αν όταν κοιτάζετε αγάλματα βλέπετε γύψο, πέτρα και μπρούτζο, τότε ναι είναι πεταμένα λεφτά. Αν όμως πίσω από ένα άγαλμα κρύβεται η ευγνωμοσύνη ενός λαού, τότε αλήθεια πόσο κοστίζει αυτό;

  «Πιστεύετε ότι ενδιαφέρεται κανείς; Όχι κύριοι!» Μα γιατί ρωτάτε και απαντάτε μόνη σας?

  Με αυτό το άρθρο πραγματικά στηλιτεύεται η μνήμη και η προσφορά της μεγαλύτερης ίσως πολιτικής φυσιογνωμίας αυτής της χώρας.
  Αυτή είναι η ταπεινή γνώμη μου.

  Ευχαριστώ,
  Μάριος Παπαδης

 5. Πολύ καλά τα λέτε κυρία Χατζηγιαννίδου. Άσχετα με το πόσο σημαντική προσωπικότητα ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, πραγματικά όλη αυτή η σπατάλη για αυτό το άγαλμα είναι προκλητική όταν μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη έχει να αντιμετωπίσει τόσα πολλά και τόσο μεγάλα προβλήματα. Προβλήματα που θα έπρεπε να έχουν λυθεί εδώ και καιρό. Είναι άδικα τα σχόλια που γίνονται παραπάνω. Ένας αναγνώστης που είναι απαλλαγμένος από κομματικά κολλήματα θα μπορούσε εύκολα να κατανοήσει τι λέτε και που είναι το θέμα.
  Μην παραξενεύεστε, όμως…άλλωστε μιλάμε και για τη Θεσσαλονίκη, όπου ο συντηρητισμός αναδεικνύει και διατηρεί στην εξουσία «θεόσταλτους» τοπικούς άρχοντες ή άρχοντες που υπερχρεώνουν το δήμο. Γιατί να καλύψουν μέρος του χρέους με αυτά τα 250.000 ευρώ; Σου λέει: τι 42.544.931 ευρώ τι 42.794.931 ευρώ. Το ίδιο δεν είναι; Ίσως, λέω εγώ τώρα, αυτή η ανέγερση στη δεδομένη χρονική στιγμή, να ήταν μια από τις τελευταίες απέλπιδες προσπάθειες για να γίνουν κάποιοι αρεστοί και να μαζέψουν ψήφους… Αλλά δεν τους έδεσε το γλυκό… Μήπως έχει αρχίσει να πνέει ένας άνεμος αλλαγής και αισιοδοξίας (άσχετα με το τι θα αποδειχτεί ο κύριος Μπουτάρης); Μήπως σιγά σιγά πρέπει να φεύγουν κι άλλοι από τις καρέκλες που κάθονται χωρίς λόγο εδώ και χρόνια και κάθισαν και πάλι; Μήπως ο Θεός (απ’ ό,τι φάνηκε και από τα αποτελέσματα) άρχισε να έχει νέους αγαπημένους;

 6. Οι μεγάλοι δεν έχουν ανάγκη από αγάλματα. Ο Καραμανλής, πιστεύω, δεν θα ήθελε να του κάνουν άγαλμα, κάτω από αυτές τις τραγικές οικονομικές συνθήκες. Στο κάτω κάτω θα μπορούσε να γίνει νωρίτερα ή λίγο (;) αργότερα.

 7. Αν κερδίσεις της εσωκομματικές εκλογές χαρεί στης παρεμβάσεις του παλατιού. Εκλογές για αρχηγό στην ΕΡΕ 1955 ανάμεσα σε Καραμανλή-Κανελλόπουλου. Αν κερδίσεις βουλευτικές εκλογές και διακυβέρνηση με χαμηλότερο ποσοστό ψήφων από τους αντίπαλου σου. Εθνικές εκλογές 1958. Αν ξανακερδίσεις εκλογές με βία και νοθεία. Εθνικές εκλογές 1962. Αν μετά τη δολοφονία πολίτικου σου αντίπαλου και έχοντας το αξίωμα του πρωθυπουργού αναρωτηθείς φωναχτά μέσα στη βουλή «ποιος κυβερναει αυτόν τον τόπο». Δήλωση Καραμανλή μετά την δολοφονία Λαμπράκη.! Αν αποδράσεις από την Ελλάδα με το όνομα Τριανταφιληδης για να αποφύγεις την πολιτική αστάθεια και την χούντα που ήξερες ότι έρχονται και αυτοεξοριστείς στο Παρίσι και ζήσης φτωχικά στο SAN SELIZE.! Aν δεχτείς να επιστρέψεις όπως σε διέταξαν τα αφεντικά σου σαν εθνάρχης που έφερε ξανά την δημοκρατία! Και πάρεις ξανά την πρωθυπουργία και την «χαρίσεις» στους συνεργάτες τον χουντικών. !Αν επιστρέφοντας δεν διαλύσεις το παρακράτος που είχαν στύση οι χουντικοί αλλά το εκμεταλλευτής.! Αν αν … Τότε δικαιούστε και εχεις ένα άγαλμα

 8. Μα εννοείται πως η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη του φαίνεσθαι!!δουλειά δεν είχαμε κ δουλειά βρήκαμε φτιάχνοντας το άγαλμα του Καραμανλή κ βέβαια όπου γάμος και χαρά οι κομματικοί παράγοντες πρώτοι!!!!όσο για το μετρό δεν βλέπω να τελειώνει κ ποτέ επομένως ας έχουμε να ατενίζουμε το άγαλμα…εδώ περνάμε οικονομική κρίση κ πως τυχαίνει πάντα να περισσεύουν λεφτά για τέτοια πράγματα είναι απορίας άξιο!λες κ η Θεσσαλονίκη θα υστερούσε αν δεν βάζαμε το άγαλμα….ας γελάσω!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here